Για την υπόθεση «Ίμπιζα» καταθέτουν 30 άτομα στην Αυστρία: Ανάμεσα τους και ο Κουρτς

File Photo: Ο Αυστριακός συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Αυστρία. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Για την υπόθεση «Ίπμιζα» καταθέτει ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Συγκεκριμένα τριάντα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής, που αρχίζει τις εργασίες της στις 4 Ιουνίου και η οποία θα ερευνήσει την αποκαλούμενη “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής.

Η “Υπόθεση Ίμπιζα” αφορά τις αποκαλύψεις από το διαβόητο βίντεο με πρωταγωνιστές τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του τότε συγκυβερνώντος, με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον πλέον έμπιστό του, τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους,

Στο βίντεο που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία, μεταξύ άλλων, απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το σκάνδαλο, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκαν σε άμεσες παραιτήσεις οι δύο πολιτικοί των Ελευθέρων, είχε προκαλέσει, πριν από ένα χρόνο, την μεγαλύτερη μεταπολεμικά πολιτική κρίση στην Αυστρία και είχε οδηγήσει στην πρώτη ανατροπή αυστριακής κυβέρνησης μετά το 1945.

Την, ως εκ τούτου, αναγκαία διεξαγωγή πρόωρων εκλογών της 29ης του περασμένου Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σχηματισμός, από τον μεγάλο νικητή τους, το Λαϊκό Κόμμα, μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία, του κόμματος των Πράσινων, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τις 7 Ιανουαρίου 2020.

Πέραν των δύο πρωταγωνιστών της “Υπόθεσης Ίμπιζα” και πέραν του τότε εταίρου τους και επικεφαλής της τότε κυβέρνησης, του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Επιτροπή καλούνται μεταξύ άλλων να καταθέσουν τόσο ο διάδοχος του Στράχε στην ηγεσία των Ελευθέρων, ο σημερινός αρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, όσο και πρώην υπουργοί-μέλη του τότε κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των μαρτύρων που ανακοινώθηκε σήμερα, στην Επιτροπή καλούνται προς κατάθεση, οι επικεφαλής γνωστών, μεγάλων αυστριακών επιχειρήσεων, στους οποίους γίνεται αναφορά στο διαβόητο “βίντεο”, σε σχέση με δωρεές προς κόμματα και ενδεχόμενη χρηματοδότηση τους.

Η πρώτη φάση των καταθέσεων στην Επιτροπή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου, ενώ οι προβλεπόμενες συνολικά 42 συνεδριάσεις της, προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021.

‘Αγνωστος παρέμενε μέχρι σήμερα ο τόπος των συνεδριάσεων, με την αντιπολίτευση να έχει προτείνει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Στο Χόφμπουργκ έχουν μεταφερθεί εδώ και τρία χρόνια όλες οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες της Βουλής, λόγω των πολύχρονων εργασιών ριζικής ανακαίνισης του ξακουστού νεοκλασικού κτιρίου της, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς στον προαύλιο χώρο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

 

Ρωσικές υπηρεσίες πίσω από κυβερνοεπίθεση εναντίον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, λέει η Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: