Γιά ποιά συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ομιλούν; Άγρια επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Salah El-Din της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. EPA, YONATAN SINDEL / POOL




Και μετά υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο που πιστευουν τα “fake news” ότι το Ισραήλ και η Τουρκία συζητούν για “να τα βρουν” και να συνεργαστούν σε πολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά θέματα.

Ως γνωστό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι συνειδητός αντισημίτης και έχει ορκιστεί να τερματίσει το σημερινό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, που είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο λύσης του μεσανατολικού του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, η Ιερουσαλήμ είναι η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών, της Τουρκίας και του Ισραήλ, δεν συναντώνται πουθενά. Το Εβραϊκό Κράτος θα συνεχίσει κανονικά με τις συνεργσίες που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας επιτέθηκε ξανά εναντίον του Εβραϊκού Κράτους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει θέση ενάντια στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη.

“Απορρίπτουμε το σχέδιο του Ισραήλ για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και ζητούμε από τη Διεθνή Κοινότητα να λάβει θέση εναντίον του. Η κατοχή και η προσάρτηση είναι έγκλημα”, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν με ανάρτηση στο Twitter.

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της κατοχής και της προσάρτησης παλαιστινιακής γης.

Το Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιήσει την προσάρτηση την 1η Ιουλίου, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μπένι Γκάντς, του αρχηγού του κόμματος Μπλε και Άσπρο.

Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συμφωνίας του αιώνα» του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου. Αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» και αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Το σχέδιο απαιτεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με τη μορφή ενός αρχιπελάγους που συνδέεται με γέφυρες και σήραγγες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα προσαρτήσει το 30%-40% της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή παρουσίασε την κυβέρνηση ενότητάς του στην Κνεσέτ, στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, τερματίζοντας περισσότερο από ένα χρόνο πολιτικού αδιεξόδου. Τον περασμένο μήνα, αυτός και ο αντίπαλός του, Γάντζ, ανακοίνωσαν ότι θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Γκάντζ θα αντικαταστήσει τον Νετανιάχου στη θέση του Πρωθυπουργού στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Hellas Journal με πληροφορίες από το Twitter

«Ιστορική ευκαιρία» για το Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης δηλώνει ο Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: