Γερμανός δικαστής αμφισβητεί την Ε.Ε., εγκαλεί την Ούρσουλα: Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν ισχύει πάντα, ισχυρίζεται

File Photo: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Έβρο. Copyright: European Union




Ο δικαστής Peter Michael Huber, μέλος του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου προειδοποιεί για τον κίνδυνο παρερμηνείας της απόφασης σχετικά με τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει το περιοδικό FOCUS.

Την ίδια στιγμή, ασκεί κριτική στην Πρόεδρο της Επιτροπής και είναι σαφής: Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν ισχύει πάντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος. Το ενωσιακό Δίκαιο δεν έχει απόλυτη υπεροχή έναντι των δικαιϊκών τάξεων των Κρατών Μελών.

Ο δικαστής τονίζει πως, το δικαστήριο επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή στην ΕΚΤ, καθώς η τελευταία θα πρέπει να δικαιολογεί τις αποφάσεις της. Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της ως τον “Κυρίαρχο του Σύμπαντος”. Θα μπορούσε να συμπεριλάβει κανείς μια υποχρέωση δικαιολόγησης στο καταστατικό της ΕΚΤ

ΠΗΓΗ: Wollen, dass EuGH seinen Job besser macht“Verfassungsrichter legt nach: „EZB soll sich nicht als Master of the Universe sehen“

Ο Wolfgang Schäuble (CDU) είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της Ένωσης (CDU/CSU) σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόφασης της Καρλσρούης για την ΕΚΤ, αναφέρει η FAZ.

Ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις της προέδρου της ΕΚΤ και της Κομισιόν: ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους έπρεπε να αντιδράσουν όπως αντέδρασαν και να παραπέμψουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες, δήλωσε μιλώντας στη FAZ.

Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της Καρλσρούης χωρίς, όμως, να αμφισβητήσουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και της Bundesbank, τόνισε.

Η Merkel από την πλευρά της τόνισε: πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που άνοιξε η απόφαση, και να τις χρησιμοποιήσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την αντιπαράθεση.

Η ίδια θέλει να ισχυροποιήσει το ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη στη Bundestag –η νομισματική ένωση δεν αρκεί, χρειαζόμαστε και πολιτική ένωση. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενοποίηση, πρόσθεσε –χωρίς, ωστόσο, να γίνει πιο συγκεκριμένη. 

ΕΞΑΛΛΟΥ: Υπό πίεση είναι η γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση, αναφέρει η ΗΒ. Ο Υπουργός Οικονομικών Scholz πρέπει να συνδυάσει το δίκαιο της ΕΕ, το γερμανικό δίκαιο και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Επικριτές της απόφασης φοβούνται ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ίσως προκληθεί νέα ευρωκρίση –ή ακόμα και διάλυση της νομισματικής ένωσης. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο: θα αξιοποιήσουμε το τρίμηνο που έχουμε στη διάθεσή μας, δήλωσε o Scholz.

Στο μεταξύ, πολλοί στην ΕΚΤ δε θέλουν να δώσουν το «λόγο» στα εθνικά δικαστήρια  -φοβούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι εν θερμώ αντιδράσεις –προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Scholz.

Οι κινεζικές σκιές της Πρεσβείας της Μάλτας στις Βρυξέλλες: Αν είναι δυνατόν… Το Πεκίνο πλήρωσε την ανακαίνιση!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: