Γερμανοί και Βρυξέλλες δίνουν στην Ελλάδα χαρτζηλίκι για τους μετανάστες: Όλα τα λεφτά στην Τουρκία…

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Copyright: European Union




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Προσωπικά καμία εντύπωση δεν μου έκανε η αφίσα του γερμανικού υπουργείου υγείας που παρουσίαζε την Ελλάδα σαν παιδάκι, πιασμένο από την φούστα της μαμάς-Τουρκίας.

Εκφράζει απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δύο χώρες, όχι μόνο από το Βερολίνο, αλλά και όλα τα θεσμικά όργανα της (ελεγχόμενης από τους Γερμανούς βεβαίως) Ευρωπαικής Ενωσης.

Αυτό φαίνεται σε μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ας πούμε το μεταναστευτικό. Με ρωτούσαν απορημένοι κάποιοι φίλοι τις προάλλες, αν είναι αλήθεια οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο και σύμφωνα με τις οποίες η πολύδιαφημισμένη «έκτακτη οικονομική βοήθεια 700 εκ ευρώ» που εξήγγειλε η Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν, από τον Εβρο, αντί να πάει σε μέτρα και υποδομές για την θωράκιση των συνόρων, θα καταλήξει στις δομές και στις τσέπες των «ανθρωπιστικών οργανώσεων», των ΜΚΟ, αλλά και των ίδιων των λαθραίων.

  • Ε, φυσικά και είναι αλήθεια. Fake news είναι δυστυχώς τα ιλιγγιώδη ποσά που εισπράττει, υποτίθεται, η Ελλάδα από την Ευρώπη για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Τα ποσά υπάρχουν και είναι πράγματι μεγάλα. Εκατομμύρια σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας. Αλλά δεν καταλήγουν σε ελληνικά κρατικά ταμεία, παρά μονάχα κάτι ψιλά. Η μερίδα του λέοντος πάει στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το αδελφάκι της, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Τα έχω γράψει πολλές φορές, αλλά αφού κάποιοι εξακολουθούν να με ρωτούν το επαναλαμβάνω: Από το σύνολο της ευρωπαικής βοήθειας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο διάστημα 2015-19 η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη στη λίστα με ένα ποσό 2,2 δις ευρώ που της αναλογεί.

Τα κονδύλια προέρχονται από τρείς ουσιαστικά φορείς το «Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης» (AMIF), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και τον λεγόμενο «Μηχανισμό Επείγουσας Υποστήριξης». Από το συνολικό ποσό που φαίνεται να αναλογεί στην Ελλάδα περισσότερο από το 70% (1,5 δις) έχει καταλήξει στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (743 εκ), στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (343 εκ), στην Ευρωπαική Υπηρεσία Στήριξης για το Ασυλο (EASO) και σε πληθώρα  ΜΚΟ.

Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας είναι ζήτημα αν οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και τα υπουργεία έχουν λάβει 300 εκατομμύρια, με το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσού να κατευθύνεται προς το υπουργείο άμυνας(135 εκ ευρώ)σχεδόν αποκλειστικά όμως, για την κατασκευή δομών φιλοξενίας, την σίτιση των μεταναστών και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Εξοδα δηλαδή, που καμία σχέση δεν έχουν με την κανονική δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων και την βελτίωση του αξιόμαχου τους, ή έστω την θωράκιση των χερσαίων συνόρων.

Ανάλογη, για να μην πω, πολύ χειρότερη φαίνεται ότι θα είναι η κατανομή του ποσού των 700 εκ. ευρώ που δίνεται ως έκτακτη βοήθεια, σε δύο ισόποσες δόσεις, με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου, Ιλβα Γιόχανσον, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, η πρώτη δόση 350 εκ. ευρώ θα διατεθεί στις οργανώσεις του ΟΗΕ, αμιγώς για σκοπούς βελτίωσης της διαμονής και φιλοξενίας των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της θα δοθεί απευθείας σε…μετρητά(!) υπό την μορφή επιδόματος, σε 90 χιλιάδες «αιτούντες άσυλο» που βρίσκονται αυτή την στιγμή στη χώρα μας. Και από την δεύτερη μελλοντική δόση, η μερίδα του λέοντος (220 εκ.) θα διατεθεί για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια θα δοθούν για τον εφοδιασμό των hot spots με τρόφιμα(προφανώς αγορασμένα από το …Lidl).

Oτι…περισσέψει από αυτή την δεύτερη δόση, προορίζεται για την «κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συνοριοφυλάκων και αστυνομικών, όχι μόνο στον Εβρο, αλλά και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επωφελείται δηλαδή και η Βουλγαρία του Μπορίσωφ, ενώ κατά δήλωση της, την περίοδο της κρίσης, δεν υπήρξε ούτε μία απόπειρα παράνομης εισόδου στο έδαφος της!

Μία απλή σύγκριση της κατανομής των αντίστοιχων κονδυλίων προς την Τουρκία που απορρέουν από την συμφωνία του 2016 και βέβαια έχουν ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, προκαλεί απορία, αλλά και οργή για την ανικανότητα ή τον δωσιλογισμό των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους Γερμανούς-γιατί χωρίς καμία αμφιβολία αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο στον επιμερισμό της Ευρωπαικής βοήθειας.

Ενδεικτικά στον αντίστοιχο αναλυτικό πίνακα της Τουρκίας,  βλέπουμε εκτός από τους…συνήθεις υπόπτους (Υπατη Αρμοστεία, ΔΟΜ και ΜΚΟ) τεράστια ποσά να πηγαίνουν στην γνωστή κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW(400 εκ ευρώ  για προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης προσφύγων), αλλά και ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση(π.χ. 700 εκ ευρώ στο τουρκικό υπουργείο παιδείας και άλλα 300 εκ. στο υπουργείο υγεία).

  • Αν συνυπολογίσει κανείς και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο η οποία ελέγχεται απευθείας από υπηρεσίες του Ερντογάν, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τουλάχιστον το 50% της έκτακτης βοήθειας των 3 δις ευρώ καταλήγει στα ταμεία του τουρκικού κράτους, σε θλιβερή αντίστιξη με τα ψίχουλα που παίρνει η Ελλάδα, διαχειριζόμενη πλέον όλο το μεταναστευτικό βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης.

Να μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν που οι Γερμανοί ζωγραφίζουν την Ελλάδα σαν παραπαίδι της Τουρκίας. Καμία εντύπωση απολύτως…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πολύ νωρίς για …πάρτι και σαμπάνιες: Καλά τα πήγε η κυβέρνηση αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί και λιβανιστήρια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: