Γαλλία και Ρωσία προβαίνουν σε χαλάρωση των μέτρων: Ανοίγει τα σύνορα η Βοσνία

Ο Εντουάρ Φιλίπ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης από τη 15η Ιουνίου. Photo via ΚΥΠΕ




Χαλάρωση μέτρων σε Γαλλία και Ρωσία, ανοίγει σύνορα η Βοσνία.

Η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την άρση, αρχής γενομένης από τη 2α Ιουνίου, ενός μεγάλου μέρους των περιορισμών που επέβαλε στον πληθυσμό, χάρη στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, τασσόμενη υπέρ του ανοίγματος σύντομα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης. “Η ελευθερία τελικά θα ξαναγίνει ο κανόνας και η απαγόρευση η εξαίρεση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ανακοινώνοντας την έναρξη της δεύτερης φάσης του σχεδίου άρσης της καραντίνας στη χώρα.

Πρώτη από αυτές τις ελευθερίες είναι εκείνη της κυκλοφορίας, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων σε μια ακτίνα 100 χλμ, που τέθηκε σε ισχύ την 11η Μαΐου, θα αρθεί. Τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, που παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου, θα μπορέσουν επίσης να ξανανοίξουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, 10 πελάτες το μέγιστο θα μπορούν να καθίσουν ανά τραπέζι, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών ή ακόμα το προσωπικό να φοράει μάσκα, όπως και οι πελάτες, όταν αλλάζουν θέση. Στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, μονάχα οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών θα μπορούν να ξανανοίξουν. Τη 2α Ιουνίου, τα μουσεία και τα μνημεία θα επαναλειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια, περιλαμβανομένου του Παρισιού. Εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στους δημόσιους χώρους, οι συναθροίσεις παραμένουν περιορισμένες, με τη συμμετοχή το μέγιστο 10 ανθρώπων.

Ο Εντουάρ Φιλίπ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης από τη 15η Ιουνίου, χωρίς καραντίνα για τους ταξιδιώτες. “Θα εφαρμόσουμε την αμοιβαιότητα”, στην περίπτωση που ορισμένες χώρες επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα στους Γάλλους, προειδοποίησε. Αναφορικά με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η απόφαση πρέπει να ληφθεί συλλογικά, μετά τις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσε.

Το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, που έχει κλείσει από την 31η Μαρτίου, θα ξαναξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις από την 26η Ιουνίου. Επιπλέον, οι παραλίες της Γαλλίας θα ξανανοίξουν για το κοινό τη 2α Ιουνίου, ενώ τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι στο Παρίσι, θα ξανανοίξουν την ίδια ημερομηνία. Η εφαρμογή για smartphone κινητά, που θα βοηθάει τις γαλλικές αρχές να εντοπίσουν εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε φορέα COVID-19 και να τον ειδοποιεί, θα είναι διαθέσιμη από τις 2 Ιουνίου.

Από 1η Ιουνίου ξεκινάει η δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού και οι Μοσχοβίτες θα μπορούν πλέον να βγαίνουν και να κάνουν τους περιπάτους τους, αλλά σύμφωνα με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δημάρχου της Μόσχας.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο υποδιευθυντής της διοίκησης του δημάρχου και της κυβέρνησης της Μόσχας Αλεξέι Νεμεριούκ. “Διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα μπορούν να κάνουν τους περιπάτους τους” δήλωσε ο Νεμερικούκ, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια της Μόσχας άρχισε ήδη να χορηγεί άδειες για περιπάτους. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης των περιχώρων της Μόσχας Αντρέι Βαραμπιόφ ανακοίνωσε ότι οι Μοσχοβίτες θα μπορούν να επισκέπτονται και τα πάρκα με την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Χθες ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είχε ανακοινώσει ότι από 1ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα όπως και καταστήματα που προσφέρουν οικιακές υπηρεσίες (στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα επιδιοορθώσεων κτλ). Σήμερα πάντως με νέες του δηλώσεις κατέστησε σαφές ότι περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Βοσνία ανοίγει από την 1η Ιουνίου τα σύνορα της – που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – με τις γειτονικές της χώρες Κροατία, Μαυροβούνιο και Σερβία και θα άρει τους περιορισμούς για εμπορικές πτήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Τεγκελτία.

Θα επιτραπούν επίσης επαγγελματικά ταξίδια από άλλες χώρες και επισκέψεις για ιατρικούς λόγους και κηδείες. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση και σταδιακά θα αρχίσουμε να ανοίγουμε εκ νέου τα σύνορα και για άλλες χώρες”, δήλωσε ο Τεγκελτία σε συνέντευξη Τύπου μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει χωρίς περιορισμούς. Από τις τρεις γείτονες χώρες, μόνο η Σερβία έχει ανοίξει τα σύνορά της με τη Βοσνία ως τώρα. Η Κροατία επιτρέπει την είσοδο σε Βόσνιους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ το Μαυροβούνιο διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου. Η Βοσνία έχει καταγράψει συνολικά μέχρι σήμερα 2.462 κρούσματα και 153 θανάτους από την πνευμονική νόσο Covid-19.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ρεκόρ ζέστης στο Μόντρεαλ: O υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 36,6 βαθμούς Κελσίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: