Φουντώνει η οργισμένη εξέγερση “δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω”: Πτώμα μωλωπισμένου άνδρα βρέθηκε στη Μινεάπολη

Διαδήλωση στο Βερολίνο με το σύνθημα “Η ζωή των μαύρων μετράει”. Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. EPA, MICHELE TANTUSSI




Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμμένο αυτοκίνητο σήμερα το πρωί στη Μινεάπολις, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης όπου έχουν ξεσπάσει ταραχές μετά τον φόνο, στις αρχές της εβδομάδας , του Αφροαμερικανού,  Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό.

  • Η αστυνομία ειδοποιήθηκε γύρω στις 4:00 τοπική ώρα για ένα όχημα το οποίο φλεγόταν, σύμφωνα με τον Τζον Έλντερ, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης.

Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες.

Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τους αστυνομικούς του εγκληματολογικού, οι οποίοι έχουν σπεύσει επί τόπου, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

Την ίδια ώρα, η  κοινωνική εξέγερση φουντώνει στις ΗΠΑ και απαγορεύσει κυκλοφορίας επιβλήθηκαν σεπολλές μεγάλες πόλεις καθώς οι διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Από το Λος Άντζελες μέχρι το Μαϊάμι και το Σικάγο, διαδηλωτές φωνάζοντας τα τελευταία λόγια του δολοφονημένου Φλόιντ “δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω” συγκρότησαν μεγάλες ειρηνικές διαμαρτυρίες οι οποίες ωστόσο βγήκαν τελικά εκτός ελέγχου καθώς μπλοκαρίστηκαν δρόμοι, άναψαν φωτιές και σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Χημικά και ελαστικές σφαίρες εκτοξεύθηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

  • Η εικόνα χιλιάδων διαδηλωτών να πλημμυρίζουν τους δρόμους πυροδότησε μια αίσθηση κρίσης στις ΗΠΑ μετά από εβδομάδες καραντίνας λόγω της πανδημίας η οποία, πέραν των θανάτων, οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και έπληξε δυσανάλογα τις κοινότητες των μειονοτήτων.

Στην Ουάσιγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας “η ζωή των μαύρων έχει αξία”.  Κάποιοι στη συνέχεια κινήθηκαν προς τον Λευκό Οίκο, όπου αντίκρισαν μια ισχυρή αστυνομική δύναμη να έχει αναπτυχθεί σε μεγάλη έκταση. Αρκετοί αστυνομικοί ήταν έφιπποι.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο πως εάν οι διαδηλωτές που μαζεύτηκαν εκεί τη νύχτα είχαν σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, “θα είχαν συναντήσει τα πιο άγρια σκυλιά, και τα πιο απειλητικά όπλα που έχω δει ποτέ”.

Η πλήρης δύναμη της Εθνοφρουράς της Μινεσότα έχει ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από δυο νύχτες ταραχών και εμπρισμών, λεηλασιών και βανδαλισμών σε συνοικίες της Μινεάπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Μινεσότα.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Ουλτς δήλωσε πως η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν αναγκαία επειδή κάποιοι χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ για να δημιουργήσουν εικόνα χάους.

Αντανάκλαση της εθνικής δυσαρέσκειας

Ακριβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι το βίντεο με την σύλληψη του Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα – βίντεο από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, πυροδότησε ένα κύμα οργής που βρισκόταν σε ύπνωση και το οποίο αφορά στην συνεχή παρουσία του ρατσισμού στο δικαστικό σύστημα και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters
Mινεάπολις ΗΠΑ

Ακόμα ένας νεκρός στη διάρκεια των συγκρούσεων στην Ινδιανάπολη: Πυροβολήθηκαν τρία άτομα

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: