Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία»

File Photo: Στιγμιότυπο από την ταινία «Welcome to Chechnya». Photo via filmfestival.gr




Απονομή των βραβείων του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σήμερα, με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» καλύτερης ταινίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000€, να απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» (Welcome to Chechnya) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φρανς (ΗΠΑ), ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ-αποκάλυψη γύρω από τα πογκρόμ ενάντια στους ομοφυλόφιλους από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Τσετσενίας, απονεμήθηκε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Βραβείο που περιλαμβάνει και χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ.

  • Στην ταινία του Ντέιβιντ Φρανς απονεμήθηκε και το βραβείο των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Με το σκεπτικό των κριτικών να τονίζει πως, «σε αυτές τις πρωτόγνωρες εποχές, ο κοινωνικό-πολιτικός ακτιβισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Καθώς η επιβολή της καραντίνας έκανε πιο εύκολο σε λευκούς, ετεροφυλόφιλους άνδρες λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν τις ακραίες πολιτικές τους, το Καλωσήρθατε στην Τσετσενία του Ντέιβιντ Φρανς δίνει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή: στις γυναίκες και στις LGBTQ κοινότητες που είναι οι πρώτες που υποφέρουν όταν οι ελευθερίες του λόγου και της έκφρασης οδηγούνται σε κρίσιμο σημείο».
  • Στην ταινία απονεμήθηκε και ένα τρίτο βραβείο, το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Ενώ, Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ, «Μαντάμ» (Madame) σε σκηνοθεσία Στεφάν Ριτχάουζερ (Ελβετία).
  • Η FIPRESCI απένειμε και ένα δεύτερο βραβείο, τη φορά αυτή σε ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το βραβείο κέρδισε η ταινία «Η μουσική των πραγμάτων» του Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα), που, όπως αναφέρει το σκεπτικό των κριτικών: «Υπάρχουν ταινίες που πέρα από το να προσφέρουν πληροφορίες, ανοίγουν τον δρόμο για νέες πραγματικότητες και μας βοηθούν να αναπτύξουμε ευαισθησία για τον χώρο και τον χρόνο, τις εικόνες, τα υλικά».
  • Με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, να απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Σπίτι μου» (Acasă/My Home) σε σκηνοθεσία Ράντου Τσορνίτουτς (Ρουμανία, Φινλανδία, Γερμανία). Πρόκειται για ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ γύρω από μια 11μελη οικογένεια που η προσπάθειά της να ζήσει κοντά στη φύση σ’ ένα υδάτινο δέλτα έξω από το Βουκουρέστι τη φέρνει σε σύγκρουση με ένα «πολιτισμό» που δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τη διαφορετικότητα.
  • Στο τμήμα «Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers» του φεστιβάλ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ο «Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ, «Βάλχενζεε για πάντα» (Walchensee Forever) σε σκηνοθεσία Γιάνα Γι Γουόντερς (Γερμανία), «μία εξαιρετική ταινία», όπως αναφέρει το σκεπτικό της επιτροπής, «γυρισμένη με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία, η οποία σταδιακά αποκαλύπτει και ξετυλίγει τις ζωές πολλών γενεών γυναικών –κάθε μία από αυτές αγαπητή, πλούσια, γενναιόδωρη και ελεύθερη με τον τρόπο της».
  • Ενώ, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ, «Ο καιρός μιας κυρίας» (Lady Time) σε σκηνοθεσία Ελίνα Ταλβενσάαρι (Φινλανδία). Ένα εξαίρετο συνολικά ντοκιμαντέρ, σημαντική μαρτυρία μιας συγκεκριμένης περιόδου που δυστυχώς δεν έχει ακόμη κλείσει, που, ξεκινώντας από τα γεγονότα στην Καρταχένα της Ισπανίας το 1992, αναλύει, μέσα από απλούς μάρτυρες, με δύναμη και ειλικρίνεια, την άλλη, πιο αληθινή πλευρά της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας.
  • Στο ντοκιμαντέρ «Αυτοπροσωπογραφία» (The Self Portrait) σε σκηνοθεσία Κάτια Χέγκσετ, Μάργκρετ Όλιν, Έσπεν Βάλιν (Νορβηγία), που «προσεγγίζει την αγωνιώδη προσπάθεια της διάσημης Νορβηγίδας φωτογράφου Λένε Μαρίε Φόσεν να αντισταθεί στην ύπουλη και σαρκοβόρα ασθένειά της, μετατρέποντάς την σε κίνητρο δημιουργίας», απονεμήθηκε το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων
  • Στο ντοκιμαντέρ «Η μουσική των πραγμάτων» (The Music of Things) σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα), απονεμήθηκε και το βραβείο της ΕΡΤ (χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ), με το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το έαρ του Γιάννη Καρπούζη (Ελλάδα).
  • Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία που φέρει την ετικέτα #humanrights, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Aswang» (Ασουάνγκ) σε σκηνοθεσία Αλίξ Άιν Αρούμπακ (Φιλιππίνες, Γαλλία, Νορβηγία, Κατάρ, Γερμανία), ένα δυνατό κατηγορώ κατά της κρατικής τρομοκρατίας.
  • Τέλος, το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television, που απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κέρδισε η Κατερίνα Πατρώνη για το ντοκιμαντέρ «Ο
    τέταρτος χαρακτήρας», ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό ντοκιμαντέρ γύρω από τρεις μοναχικούς άνθρωποι, που, όπως και τα αδέσποτα σκυλιά, περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας, μονολογώντας, μέσα από τις παράλληλες ιστορίες τους για την απώλεια, την ενοχές αλλά και την πίστη τους.

 

ΚΥΠΕ / Νίνο Φένεκ Μικελίδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σε θερινά και drive-in σινεμά “δίνει ραντεβού” το 10ο Athens Open Air Film Festival

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: