Έσπασε “ρεκόρ” το Μεξικό: 257 θάνατοι, 2.409 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωναϊό σε 24 ώρες

FILE PHOTO: Εκατοντάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν την αγορά Central de Abasto στην Πόλη του Μεξικού εν μέσω της πανδημίας. ΕPA, Jose Pazos
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 257 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 2.409 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό μέσα σε μια ημέρα που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αφότου ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη μεξικανική επικράτεια.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό έφθασε έτσι τους 4.477 νεκρούς επί συνόλου 42.595 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακάλεσε χθες Πέμπτη τρία εξαιρετικά αμφιλεγόμενα προεδρικά διατάγματα που περιόριζαν την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις σφοδρές επικρίσεις από πλευράς διεθνών οργανώσεων και οργανισμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βολιβιανών ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, ενημέρωσε υπουργός.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι στο εξής θα επιβάλλονταν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και δέκα ετών σε οποιονδήποτε διέσπειρε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για τον κορονοϊό. Η κίνηση πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από πλευράς των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Κατόπιν του αιτήματος οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης, ανακαλέσαμε τα άρθρα που είχαν εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου», ενημέρωσε μέσω Twitter ο Αρτούρο Μουρίγιο, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες.

Τα διατάγματα αυτά προέβλεπαν ότι θα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση ως δέκα έτη κάθειρξη σε βάρος προσώπων τα οποία «διασπείρουν γραπτώς, εντύπως, με καλλιτεχνική και/ή άλλη μορφή, πληροφορίες που θέτουν σε κίνδυνο ή πλήττουν τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Το μέτρο της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας προκάλεσε όμως αμέσως θύελλα αντιδράσεων, με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ιδίως να το χαρακτηρίζει «υπερβολικό».

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Λα Πας, Bolivia

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal