Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: Ερώτηση 80 βουλευτών

File Photo: O τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ρεθύμνου και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Tα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι προτεραιότητες την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι το αντικείμενο επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό.

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή:

– Ποιο είναι το πλάνο μακροπρόθεσμης ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και τι προτίθεται να κάνει για την χορήγηση ειδικών κινήτρων ώστε να καλυφθούν με το αναγκαίο προσωπικό οι δομές υγείας στις άγονες και νησιωτικές περιοχές;

– Αν συμφωνεί με το αίτημα μισθολογικής αναβάθμισης γιατρών και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ και τι προτίθεται να κάνει; Επίσης, αν «τα φαινόμενα διοικητικής αυθαιρεσίας, ευνοιοκρατίας και ρεβανσισμού στο σύστημα υγείας, είναι αποδεκτά στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός σκληρού πελατειακού κράτους, ή συνιστούν «μεμονωμένες» πρακτικές που καταδικάζει».

– Αν με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες υγειονομικές συνθήκες και την ανάγκη για ένα καθολικό, ισότιμο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και με αδιαμφισβήτητη την ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση που απολαμβάνει αυτός ο στόχος, δεσμεύεται η κυβέρνηση για τη σταδιακή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος με στόχο να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας παράλληλα τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.

– Αν έχει σχέδιο και πολιτική βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στις ΤΟΜΥ, κάτι που αποτελεί υγειονομική αναγκαιότητα, αλλά παράλληλα εθνικό μεταρρυθμιστικό στόχο και δέσμευση της χώρας έναντι της Ε.Ε.. Πότε θα προχωρήσει το υπουργείο σε νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, όπως δημόσια έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο υπουργός απαντώντας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

– Αν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποτελέσει η προληπτική οδοντιατρική παρέμβαση στον σχολικό πληθυσμό της χώρας πραγματική επένδυση στη στοματική υγεία των επόμενων γενιών.

– Γιατί δεν έχουν τεθεί ενιαία διαγνωστικά κριτήρια αναφορικά με τα τεστ για SARS-CoV-2 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πότε θα ξεκινήσουν να συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

– Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναδιοργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας, συγκροτώντας μεταξύ άλλων μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης κάθε μεταδιδόμενου νοσήματος και κάθε απειλής για τη δημόσια υγεία.

– Αν θα αναπτυχθεί δίκτυο υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας με ενεργοποίηση, ανάπτυξη και ενιαίο συντονισμό των δημόσιων δομών ΠΦΥ και ψυχικής υγείας.

– Αν θα αξιοποιηθούν δημόσιοι πόροι (εθνικοί και ευρωπαϊκοί) για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΣΥ ή θα επανενεργοποιήσει το σχέδιο εκχώρησης υποδομών και υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω ΣΔΙΤ.

– Γιατί ενώ σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση επέδειξε στάση συναίνεσης και ευθύνης στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τον δημόσιο έλεγχο των έκτακτων δαπανών, προμηθειών και προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας και στον ΕΟΔΥ;

– Τι προετοιμασία έχει πραγματοποιηθεί και σε τι ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο Υγείας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την «Πρωτοβουλία της Βαλέτα», ώστε να εξασφαλίσει ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα αναμενόμενα φάρμακα ή εμβόλια για τον SARS-CoV-2 θα είναι ευχερής, εγγυημένη και σε προσιτές για το σύστημα υγείας τιμές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Την κοινοποίηση των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία ζητά ο Κατρούγκαλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: