Επιμένει ο εθνικός επιδημιολόγος της Σουηδίας: Η στρατηγική της χώρας μας θα αποφέρει καρπούς!

Ο Anders Tegnell, επιδημιολόγος της Σουηδίας που επινόησε την προσέγγιση μη λήψης περιοριστικών μέτρων, στην Στοκχόλμη. EPA, CLAUDIO BRESCIANI




Ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας Anders Tegnell που δεν επέλεξε τα μέτρα περιορισμού επιμένει ότι αυτή η πολιτική θα αποφέρει καρπούς και τονίζει ότι άλλες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο «δεύτερο κύμα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, (κείμενο του Richard Milne): 

Η μοναδική στρατηγική της Σουηδίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσει μόνο ένα μικρό δεύτερο κύμα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της αμφισβητούμενης πολιτικής.

Ο Anders Tegnell, επιδημιολόγος της Σουηδίας που επινόησε την προσέγγιση μη λήψης περιοριστικών μέτρων, υπολόγισε ότι το 40% των ανθρώπων στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, θα έχουν ανοσία στον Covid-19 μέχρι τα τέλη Μαΐου, δίνοντας στη χώρα ένα πλεονέκτημα έναντι ενός ιού με τον οποίο ” θα πρέπει να ζήσουμε για πολύ καιρό ».

Ο Anders Tegnell δηλώνει στην ε/φ Financial Times: ‘’Το φθινόπωρο θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα. Η Σουηδία θα έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας και ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανότατα θα είναι αρκετά χαμηλός. Ωστόσο, η Φινλανδία θα έχει πολύ χαμηλό επίπεδο ανοσίας. Θα πρέπει να επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα;’’.

Η Σουηδία και ο Tegnell έχουν τεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο λόγω της αντίδρασης προς την πανδημία: τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα είναι κυρίως ανοιχτά στη Σουηδία όπως υπό φυσιολογικές συνθήκες, με τις αρχές υγείας να βασίζονται στην εθελοντική κοινωνική απόσταση και στα άτομα που επιλέγουν να εργαστούν από το σπίτι. Τα σχολεία για τα παιδιά άνω των 16 ετών και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά και απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πλέον των 50 ατόμων, αλλά η προσέγγιση της χώρας εξακολουθεί να είναι η πιο χαλαρή σε σχέση με οποιασδήποτε άλλης χώας της Ε.Ε.

Ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανήλθε χθες στους 3.040, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τους γείτονές της Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, οι οποίες έχουν καταγράψει λιγότερους από 1.000. Ο Tegnell τόνισε ότι θα χρειαστούν περίπου ένα έως δύο χρόνια για να μάθουμε ποια στρατηγική λειτούργησε καλύτερα και με ποιο κόστος για την κοινωνία. Υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της Σουηδίας ήταν να εξετάσει το «ευρύ ζήτημα της δημόσιας υγείας» στο οποίο ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι «οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να διατηρούν μια λογικά φυσιολογική ζωή».

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα δημόσιας υγείας της Σουηδίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις προσπάθειές του Tegnell να επικοινωνήσει ανοιχτά, «απαντώντας στις ίδιες ερωτήσεις εκατοντάδες φορές».

Ο Tegnell υποστηρίζει ότι «τίποτα [που σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα] δεν έχει επιστημονική βάση», ιδίως αποφάσεις για το κλείσιμο σχολείων, επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντική αιτία μετάδοσης. Πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, φοβισμένοι ότι τα συστήματα υγείας τους θα συνθλιβούν, ένιωσαν ότι έπρεπε να αντιγράψουν την προσέγγιση της Κίνας, την πρώτη χώρα που ‘’έβαλε λουκέτο’’ λόγω της ασθένειας.

Περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών στη Στοκχόλμη είχαν τον ιό στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με ένα μαθηματικό μοντέλο της σουηδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, χάρη στο οποίο εν μέρει ο αριθμός των κρουσμάτων στη σουηδική πρωτεύουσα μειώθηκε πρόσφατα όπως ανέφερε ο Tegnell. Αντίθετα, τα τεστ αυτήν την εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, στο Όσλο έδειξαν ότι κάτω από το 2% του πληθυσμού είχε μολυνθεί. Η εύρεση εμβολίου για τον Covid-19 χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια, ωστόσο, ο. Tegnell τονίζει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία των ιών σήμαινε ότι είναι απίθανο η Σουηδία να φτάσει στην «ανοσία της αγέλης».

«Δεν νομίζω ότι εμείς ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης με την έννοια ότι η ασθένεια θα εξαφανιστεί επειδή δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια ασθένεια που εξαφανίζεται», πρόσθεσε. Η ελπίδα πολλών χωρών είναι ότι μπορούν να περιορίσουν τον ιό μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο. Ωστόσο, ο Tegnell αναφέρει ότι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, είναι πιθανό να χρειαστούν «χρόνια» για να αναπτυχθεί ένα, πριν μπορέσει να χορηγηθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

«Είναι μεγάλο λάθος να να πούμε« πρέπει να περιμένουμε ένα εμβόλιο». Θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζουμε. Και στο τέλος, δεν ξέρουμε πόσο καλό θα είναι ένα εμβόλιο και αυτός είναι έτερος λόγος για την εφαρμογή μιας βιώσιμης πολιτικής.

“Η προσέγγιση της Σουηδίας ήταν να έχει μια στρατηγική που θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες, αν όχι χρόνια, χωρίς την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αγωνίζονται με το πώς να ανοίξουν ξανά τις κοινωνίες τους χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της μετάδοσης. Αυτό οδήγησε σε κάποια κριτική από εκείνους που λένε ότι η Σουηδία πρέπει να προσπαθεί πολύ πιο σκληρά για να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων του Covid-19.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Σουηδία βρίσκεται πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Ένας τομέας όπου η Σουηδία δεν τα έχει καταφέρει καλά είναι οι οίκοι ευγηρίας. Επ` αυτού, ο Tegnell αναφέρει: «Είναι κάτι για το οποίο που λυπούμαστε βαθιά». Υπογράμμισε ότι οι οίκοι ευγηρίας στη Σουηδία – όπως και στις υπόλοιπες σκανδιναυικές χώρες – ήταν για τους “πολύ ηλικιωμένους και τους πολύ άρρωστους”, καθώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν στο σπίτι και ότι υπήρχαν γνωστά “προβλήματα ποιότητας” με όσους παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές τις δομές, συχνά ιδιωτικές εταιρείες.

«Δυστυχώς, αυτά τα ποιοτικά προβλήματα έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν τους ηλικιωμένους πολύ ευάλωτους στη μόλυνση», δήλωσε Tegnell, προσθέτοντας ότι είχε ξεκινήσει σχετική έρευνα.

ΠΗΓΗ: Architect of Sweden’s no-lockdown strategy insists it will pay off

Το καλό, το κακό και το άσχημο: Τα 3 επιστημονικά σενάρια για τον ιό τα επόμενα 2 χρόνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: