File Photo: Από την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, από όπου και η φωτογραφία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΓΤΠ
Προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και προώθηση στη Βουλή για επικύρωση, οδηγείται το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον κυρωτικό νόμο της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που υπογράφτηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές διαδικασίες που προωθούν τον εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο αγωγό φυσικού αερίου. Τη συμφωνία έχει ήδη επικυρώσει η Ελλάδα στις 5 Μαΐου.
Μάλιστα, έχει προκηρυχθεί και η διαδικασία για επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή του αγωγού μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Σε επίπεδο ετήσιας δυναμικότητας, η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. με πρόβλεψη για επέκταση σε έως και 20 δισ. κ.μ. ενώ για την Κύπρο έχει πρόσθετη σημασία, αφού προβλέπεται και αγωγός – παρακλάδι με το οποίο θα μεταφέρεται έως ένα δισ. κ. μέτρα αερίου τον χρόνο στο νησί μας.
Το συνολικό μήκος των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων του EastMed, ανέρχεται σε 1.470 χλμ., τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Ο EastMed θα ξεκινά από το κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου και με μήκος 200 χλμ θα φτάνει στην Κύπρο, απ’ όπου συνεχίζει για ακόμα 700 χλμ προς την Κρήτη. Από την Κρήτη συνεχίζει για ακόμα 400 χλμ προς την Πελοπόννησο και ακολούθως θα έχει χερσαία πορεία για 600 χλμ μέχρι τη δυτική Ελλάδα για σύνδεσή του με άλλους αγωγούς.