Επικίνδυνη η όξυνση στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι

File Photo: Ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η όξυνση της κατάστασης γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δυνατόν να έχει αρνητικές συνέπειες, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στανισλάβ Β. Οσάτσι.

Ο Ρώσος πρέσβης εκφράζοντας την ανησυχία του κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση, λογική, πολιτική σοφία και επίλυση των αμφιλεγόμενων ζητημάτων, που προκύπτουν μέσω ενός διαλόγου και επίτευξης αμοιβαία αποδεκτών αποφάσεων εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου». Επισήμανε παράλληλα, το κυπριακό κράτος «με βάση το Διεθνές Δίκαιο κατέχει τα κυριαρχικά του δικαιώματα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Ο κ. Οσάτσι απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, ενέταξε τούτο στα πλαίσια της συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Επισήμανε, επίσης, πως Ρωσία και η Τουρκία αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς, αλλά έχουν διαφορετικές θέσεις.

Για το Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης σημειώνει πως η θέση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει. Εξέφρασε ανησυχία  για το  γεγονός ότι η διακοπή της Διεθνούς Διάσκεψης στο Κραν-Μοντανά και «η παύση για σκέψη» έχει κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλεί δε, μετά που θα ξεπεραστεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανεκκίνησης των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ο κ. Οσάτσι απάντησε και στις αντιδράσεις των Αμερικανών για τη συνεργασία Ρωσίας και Κύπρου. Είπε, μεταξύ άλλων, πως «οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις, οι οποίες στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον υπολογισμό των συμφερόντων αλλήλων, έχουν γερά θεμέλια και δεν μπορούν να επηρεαστούν από έξωθεν διαβρωτικές παρεμβάσεις».

  • -Κύριε πρέσβη, εν μέσω της επιδημίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, δεν ήταν αυστηρή. Αναμφίβολα, δεν θα ήταν ικανή στα σταματήσει την Τουρκία. Πώς θα μπορούσατε να αναλύσετε αυτό το θέμα;

-Παρακολουθούμε προσεκτικά την ανάπτυξη των ενεργειακών προγραμμάτων των διαφόρων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Υποθέτουμε ότι το κάθε κράτος έχει πλήρες δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, με βάση τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό αφορά πλήρως και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενός κράτους, το οποίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο κατέχει τα κυριαρχικά του δικαιώματα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έναν από τους παράγοντες της περιφερειακής, αλλά και της δικής μας εθνικής ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να μην ανησυχεί εξαιτίας της αυξανόμενης προοπτικής μιας κρίσης σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η όξυνση της κατάστασης γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δυνατόν να έχει αρνητικές συνέπειες. Καλούμε να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, λογική, πολιτική σοφία και επίλυση των αμφιλεγόμενων ζητημάτων, που προκύπτουν μέσω ενός διαλόγου και επίτευξης αμοιβαίων αποδεκτών αποφάσεων εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου.

Υποθέτουμε ότι ο καλύτερος τρόπος απάμβλυνσης της έντασης γύρω από τη νήσο είναι η επίτευξη μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, όπως επίσης και στον στόχο της διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Είναι εμφανής η αναγκαιότητα ταχείας επανεκκίνησης, η οποία να σκοπεύει στην επίτευξη  αποτελέσματος στη διαδικασία διακοινοτικού διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των γνωστών Αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Ρωσία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει πολλάκις δηλώσει για την ετοιμότητά της να στηρίξει αυτή τη διαδικασία με κάθε τρόπο.

  • – Επηρεάζει μήπως τη θέση σας το γεγονός ότι κατά την παρούσα περίοδο μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν διαμορφωθεί καλές σχέσεις;

-Συνεργαζόμαστε ενεργά με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και αναπτύσσουμε εταιρικές σχέσεις όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τον Ισραήλ και βέβαια και με την Τουρκία.

Η Ρωσία και η Τουρκία αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς. Η Μόσχα και η Άγκυρα, βέβαια, έχουν διαφορετικές θέσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ταυτόχρονα όμως συνεργάζονται μέσα στα πλαίσια των πολυμερών προσπαθειών σε επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά θέματα και πρωταρχικά όσον αφορά τα προβλήματα που υφίστανται στη Συρία και τη Λιβύη.

Εντούτοις, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία αυτή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ασκείται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μη βλάπτονται οι σχέσεις μας με άλλες χώρες. Αυτό έχει σχέση και με τις ιστορικά διαμορφωθείσες, παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κύπρο.

  • -Χωρίς αμφιβολία, τα γεγονότα γύρω από τη διάδοση του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει και το κυπριακό πρόβλημα. Πώς θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα προσπάθεια (επανέναρξη των διαπραγματεύσεων) και πάνω σε ποια βάση θα μπορούσε αυτό να γίνει ;

-Η ρωσική θέση αρχών στον κυπριακό πρόβλημα είναι καλά γνωστή και εξακολουθεί να παραμένει χωρίς αλλαγές. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί το  γεγονός ότι η διακοπή της Διεθνούς Διάσκεψης στο Κραν-Μοντάν και «η παύση για σκέψη» έχει κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαιρετίσαμε την επιδίωξη των πλευρών, ύστερα από μια τόσο μεγάλη διακοπή, να επαναρχίσουν τον διάλογο, γεγονός που έχει επιδειχθεί κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα τέλη του 2019. Όπως είναι γνωστό, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης  ανεπίσημης συνάντησης μέσα στα πλαίσια της ούτω καλούμενης μορφής «5+1», με τη συμμετοχή του ΟΗΕ.  Εντούτοις, η παγκόσμια απειλή κατά της διεθνούς κοινότητας με τη μορφή της πανδημίας του κορωνοϊού, επέφερε τις δικές της διορθώσεις όσον φορά στην εν λόγω διαδικασία.

Καλούμε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και όλους όσοι συμμετέχουν στην αναφερθείσα μορφή συνάντησης, με την πρώτη ευκαιρία, μετά την εξομάλυνση της επιδημιολογικής κατάστασης στον κόσμο, να επιδείξουν εποικοδομητική προσέγγιση, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανεκκίνησης των διακοινοτικών συνομιλιών και όδευσης προς το αναμενόμενο από καιρό αποτέλεσμα, τη συμφωνία για επανένωση της νήσου, στη βάση των βασικών σημείων, που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και των αρχών για μια διευθέτηση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, όπως και πριν, να συμβάλουμε ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προϋποθέτουν την ίδρυση μιας δικοινοτικής και διζωνικής Κύπρου.

  • -Νωρίτερα είχαν προγραμματισθεί επισκέψεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Β. Λαβρόφ στη Λευκωσία. Τι θα γίνει με τις Συμφωνίες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν υπογραφεί ;

΄Οπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, με πρόσκληση του Προέδρου κ. Βλαντίμιρ Β. Πούτιν προγραμμάτιζε να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 9 Μαΐου για να πάρει μέρος στις γιορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 75-χρονων τη Νίκης κατά του φασισμού. Εξαιτίας όμως της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει καλύψει πάρα πολλές χώρες, οι γιορταστικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί μέχρι το φθινόπωρο του παρόντος χρόνου. Υπολογίζουμε ότι μέχρι εκείνη την περίοδο η επιδημιολογική κατάσταση στον κόσμο θα εξομαλυνθεί, οι περιορισμοί στις αεροπορικές πτήσεις θα τερματιστούν και έτσι θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα. Σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Κύπρο, που συνδεόταν με τους γιορτασμούς για τα 60χρονα εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι ημερομηνίες υλοποίησής της θα καθοριστούν αργότερα, όταν θα το επιτρέψει το ξεπέρασμα του εμποδίου της πανδημίας και με βάση τα προγράμματα των υπουργών των δυο χωρών μας.

Όσον αφορά στην υπογραφή των διμερών Συμφωνιών, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εργασία προετοιμασίας των σχετικών προσχεδίων συνεχίζεται, κάποιες δε από αυτές βρίσκονται σε ένα στάδιο υψηλής ετοιμότητας. Για ευνόητους λόγους, η εντατικότητα της εργασίας των ειδικών έχει μειωθεί. Εντούτοις, προγραμματίζουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας των όρων των Συμφωνιών εντός του προσεχούς μέλλοντος και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των σχετικών εγγράφων πριν από το τέλος του παρόντος έτους.

Κατά φαντασίαν δικαιολογίες των ΗΠΑ

  • – Οι ΗΠΑ εκφράζονται κατά της προσφοράς βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία από μέρους της Ρωσίας. Πώς θα μπορούσατε να το σχολιάσετε αυτό ;

– –Οι παρατηρούμενες προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης να προωθήσει τις δικές της θέσεις εξωτερικής πολιτικής, σε βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών, δεν είναι κάτι το νέο. Παρόμοια ιστορικά παραδείγματα υπήρξαν αρκετά και ούτε ένα από αυτά δεν είχαν οδηγήσει σε κάτι καλό. Δεν νομίζω ότι εισαγωγή από μέρους της αμερικανικής διοίκησης  κατά φαντασίαν δικαιολογιών και προφάσεων τέτοιου είδους παραγόντων αντιπαράθεσης στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της νήσου, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας  Είμαι πεπεισμένος ότι οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις, οι οποίες στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον υπολογισμό των συμφερόντων αλλήλων, έχουν γερά θεμέλια και δεν μπορούν να επηρεαστούν από έξωθεν διαβρωτικές παρεμβάσεις.

  • -Θα επηρεάσει η πανδημία τις διεθνείς σχέσεις και αν ναι, τότε πως και με ποιό τρόπο ;

Οποιαδήποτε κρίση στις διεθνείς σχέσεις, και πρέπει να πούμε ότι η παρούσα πανδημία χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα φαινόμενο κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων, αφήνει τα συγκεκριμένα σημάδια και αποτυπώματα της πάνω σε όλους όσοι συμμετέχουν σ΄ αυτή. Η κατάσταση κρίσης, αποτελεί ταυτόχρονα και μια ιδιόμορφη δοκιμασία αντοχής της διεθνούς κοινότητας. Σε εξάρτηση από το γεγονός πως θα συμπεριφερθούν όλοι όσοι μετέχουν στις διεθνείς σχέσεις στην κάθε μορφή κρίσιμης κατάστασης, σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η ταχύτητα και η επιτυχία ξεπεράσματος της.

Η πανδημία, που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, φανέρωσε τη μη ετοιμότητα κάποιων χωρών για μια συλλογική αντίδραση σε αυτή την παγκόσμια κρίση, και την ίδια στιγμή μας πρόσφερε το παράδειγμα της αληθινής και ειλικρινούς συνεργασίας από μέρους σειράς κρατών για το συμφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι κάποιοι διεθνείς παράγοντες αντί να συγκεντρωθούν στις από κοινού προσπάθειες για το ξεπέρασμα των τρομερών συνεπειών της παγκόσμιας πανδημίας, προτιμούν να χαρακτηρίζουν με διάφορα επίθετα και κατηγορίες τους «ένοχους» για την κρίση αυτή, απαιτώντας μάλιστα και χρηματικές αποζημιώσεις. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων μετά την περίοδο της κρίσης.

  • -Είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι η πανδημία θα επιταχύνει την αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης. Εσείς συμφωνείτε με αυτό και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα ;

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια ποιό δρόμο θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα μετά την πανδημία: το δρόμο της παγκοσμιοποίησης ή της περιφερειοποίησης και της επιστροφής και αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας σε διάφορους τομείς. Προσωπικά νομίζω ότι στην μετά τον κορωνοϊό περίοδο ο κόσμος δεν θα απομακρυνθεί, δυστυχώς, από τον ανταγωνισμό των διαφόρων κέντρων δυνάμεων.

Γενικά μιλώντας, πιστεύω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι χώρες θα είναι «υποχρεωμένες» να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλο το φάσμα των διεθνών προβλημάτων, στη βάση των αρχών της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Γιατί, όπως έδειξε η παρούσα κρίση, μόνο με τις κοινές προσπάθειες μπορούμε να την  ξεπεράσουμε αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να ξανασκεφτούμε το οικοδόμημα των διεθνών σχέσεων και να τις επανατοποθετήσουμε πάνω στις συλλογικές και κοινές γραμμές και ράγιες. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η κορωνοκρίση θα μπορέσει να αποδείξει σε κάποιους ότι πρέπει περισσότερο από κοινού και μαζί  να επιλύουμε τα πιο πολύπλοκα προβλήματα και να μην αυτοαπομονωνόμαστε ο ένας από τον άλλο, κτίζοντας διαχωριστικούς τοίχους, επιβάλλοντας κυρώσεις και εκτοξεύοντας κενές κατηγορίες.

  • -Πως εσείς και η οικογένεια σας διαβιώνετε μέσα στους περιορισμούς, που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοϊού; Πώς όλα αυτά έχουν επηρεάσει τη διπλωματική σας εργασία;

Όλο το προσωπικό της Πρεσβείας σέβεται και εφαρμόζει αυστηρά όλους τους νόμους και αποφάσεις της χώρας διαπίστευσης μας. Φυσικά, υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε τις μεθόδους εργασίας, προσαρμόζοντας τους στις απαιτήσεις των κυπριακών Αρχών και πρέπει να σας αποκαλύψω ότι καλούμαστε να επιλύσουμε τα πιο διαφορετικά προβλήματα, κάποτε και κάποια ανέλπιστα, που σχετίζονται με τον τρόπο οργάνωσης της ζωής του προσωπικού της διπλωματικής μας αποστολής.

Από την αρχή της κρίσης το κύριο καθήκον μας ήταν η διασφάλιση και η προστασία της ζωής του προσωπικού μας και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Πρεσβείας για τη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Όσον αφορά την πολιτική συνεργασία, για την προώθηση των διαφόρων θεμάτων συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας και τους συναδέλφους Κύπριους διπλωμάτες τηλεφωνικά ή με την ηλεκτρονική on-line επικοινωνία. Προσωρινά έχουμε μειώσει στο ελάχιστο τις απευθείας επαφές, όπως για παράδειγμα, τις προσωπικές συναντήσεις, τις δεξιώσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε και να μεταφέρουμε μέχρι το φθινόπωρο τον παραδοσιακό στο νησί γιορτασμό μιάς από τις σημαντικότερες γιορτές για τη χώρα μας, την Ημέρα της Νίκης. Σειρά άλλων βασικών εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί on-line.

Πέραν αυτού, η Πρεσβεία κινητοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να προσφέρει πληροφορίες και συγκεκριμένη βοήθεια προς τους Ρώσους πολίτες και συνεχίζει αυτή την προσφορά και εργασία για επιστροφή όσων επιθυμούν στη Ρωσία.

Όσον αφορά τα μέλη της οικογένειας μου, μπορώ να σας αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή  βρίσκονται στη Μόσχα και εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών των ρωσικών Αρχών, αναμένοντας την εξομάλυνση της κατάστασης και τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο αγαπημένο μας νησί.

Τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό δράσης Ελλάδας – Κύπρου για επανεκκίνηση τουρισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: