“Επίκαιρη όσο ποτέ, μία νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη”, εκτιμά ο Σεμπάστιαν Κουρτς

File Photo: Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρζ σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQO Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives for a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι υπέρ της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης ενώ την υλοποίηση της Κοινωνικής Ένωσης ζητούν οι αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες.

Ενόψει της κρίσης του κορωναϊού και των επιπτώσεων της, το αίτημα για μία νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη είναι για τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, “επίκαιρο όσο ποτέ”, καθώς, κατά την άποψή του, μία αλλαγή της είναι απαραίτητη “για να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε παραπέρα για το μέλλον τις κατακτήσεις και το μοναδικό ευρωπαϊκό μοντέλο διαβίωσης”.

Όπως τονίζει σε αποψινές δηλώσεις του, για τη σημερινή “Ημέρα της Ευρώπης”, ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του 20ου αιώνα και συγχρόνως το πλέον επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης της ηπείρου μας”.

Προσθέτει δε, πως “πολλά μεγάλα ζητήματα του μέλλοντος δεν θα μπορούν να λύνονται πλέον μόνον από τις χώρες-μέλη, αλλά μόνον από μία ισχυρή ΕΕ, όπως δείχνει, για παράδειγμα, η τρέχουσα κρίση του κορονοϊού, γι αυτό και είναι ανάγκη για μία αλλαγή σκέψης”.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλέρ επισημαίνοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο της ενίσχυσης του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, ζητά μία αξιόπιστη αντιμετώπισή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον σκοπό αυτό, όπως τονίζει ο αντικαγκελάριος, η αλληλεγγύη δεν επιτρέπεται να σταματά στα σύνορα της κάθε χώρας, και ο ίδιος εύχεται για το μέλλον της ΕΕ ότι αυτή θα βρίσκεται στο πλευρό των χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την κρίση του κορονοϊού, και πως κατόπιν, με μία γενική “οικολογοποίηση” η ίδια θα επενδύσει την έξοδο της από την κρίση.

Αλλαγή της ΕΕ, ενόψει της κρίσης του κορονοϊού, ζητά σε μήνυμα της η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και Δεκεμβρίου 2017 — με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006, της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης.

Όπως τονίζει η ίδια, πρέπει να υλοποιηθεί η Κοινωνική Ένωση και να πραγματοποιηθεί επιτέλους η ενίσχυση της βιοτικής πρόνοιας και η φορολογική δικαιοσύνη, “οι ηρωίδες και οι ήρωες της καθημερινότητας δεν επιτρέπεται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης”, αλλά, κατά την άποψή της, πρέπει να υπάρξει φορολόγηση των μεγάλων διαδικτυακών ομίλων και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να σταματήσουν οι πρακτικές φορολογικής αποφυγής.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Η Γαλλία προ των πυλών για σταδιακή άρση των μέτρων: 80 νεκροί σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: