Ένα μόνο νέο επιβεβαιωμένο κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκε στην Κύπρο

Ένα μόνο νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα σήμερα από 2.647 διαγνώσεις. ΚΥΠΕ




Ένα μόνο νέο επιβεβαιωμένο κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 2.647 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το κρούσμα εντοπίστηκε από συνολικά 203 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Το κρούσμα που ανακοινώνουμε σήμερα προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος που εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες σε νηπιαγωγείο στην Πάφο. Πρόκειται για ακόμη ένα στέλεχος του εν λόγω νηπιαγωγείου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις», ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 923.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 568 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 65 διαγνώσεις,
Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 109 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, είχαμε αποτέλεσμα από 230 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 281 διαγνώσεις,

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 276 δείγματα, και

Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 915 εργαστηριακές διαγνώσεις.

«Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εξαιρετική και οφείλουμε όλοι, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί, να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, που ξεκίνησε σήμερα, σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, γιατί από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω σχεδιασμοί», είπε ο κ. Κωστρίκης κατά την καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, είπε ότι «παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5,024 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 331,000. Ταυτόχρονα, όμως 2,045 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως».

Στην Κύπρο, είπε, «σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς».

«Η πανδημία στην ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Υπάρχει όμως σημαντική έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το επίκεντρο της πανδημίας έχει αυτή τη στιγμή μεταφερθεί στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Χθες η Βραζιλία κατέγραψε αριθμό κρουσμάτων που πλησιάζει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δηλαδή στις 20,000. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μάλιστα χθες ότι το αμέσως προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν παγκόσμια 106,000 κρούσματα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας», είπε.

«Η αναφορά αυτή γίνεται ως υπενθύμιση της παρουσίας του ιού στην ανθρωπότητα. Ενός ιού που συνεχίζει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και να προκαλεί απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οφείλουμε λοιπόν σαν άτομα αλλά και σαν λαός να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τον ιό στην πατρίδα μας», κατέληξε.

Ερωτηθείς από ποιες χώρες μπορεί η Κύπρος να δεχθεί τουρίστες, ο επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Νικολακόπουλος, μέλος της Επιδημιολογικής Μονάδας του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι η επιδημιολογική ομάδα άρχισε να μελετά προσεκτικά διάφορες χώρες, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Η Ελλάδα, είπε, είναι ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι περίπου το 20 -25% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό παραμένουν θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να παραμένουν θετικοί έως και 40 ημέρες».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της ασθενούς που είχε τοποθετηθεί στο ECMO κι αν έχει αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα, ο κ. Λοΐζου είπε ότι η ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο μονάδα εντατικής θεραπείας και πως είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

«Είναι όμως από χθες εκτός αναπνευστήρα. Η πορεία της εξακολουθεί να πηγαίνει καλά», είπε, λέγοντας ωστόσο ότι «έχει ακόμα δρόμο μπροστά της».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο θέμα της χρήσης κλιματιστικών κι αν η χρήση τους είναι απαγορευτική, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «οι οδηγίες που έχουμε από το Υπουργείο Εργασίας είναι ότι κεντρικά air condition units πρέπει να παρέχουν εκτός από τον ανακυκλωμένο αέρα και ένα μεγάλο ποσοστό από φρέσκο αέρα».

«Επομένως όπου εκεί επιτρέπεται αν είναι δυνατόν και 100% πρέπει να είναι φρέσκος αέρας από τα έξω προς τα μέσα. Σε περίπτωση που υπάρχουν τα λεγόμενα split units, αυτά τα οποία πιθανόν να υπάρχουν στα πιο πολλά σπίτια, επειδή αυτή η αναρρόφηση του αέρα είναι εξ ορισμού πλέον εσωτερικά, τότε καλό είναι να ανοίγουμε ένα παράθυρο ή μια πόρτα ώστε να υπάρχει φρέσκος αέρας να μπαίνει στο δωμάτιο», είπε.

Είπε επίσης ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να είναι αερομεταφερόμενος, επομένως τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό από κάποιο μολυσμένο άτομο μπορεί να απορροφηθούν και να διοχετευθούν ξανά στο περιβάλλον…Επομένως χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί είναι να εισάγεται εξωτερικός φρέσκος αέρας».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι το σημερινό αποτέλεσμα των κρουσμάτων φαίνεται να είναι ίσως ένα από τα καλύτερα διότι είναι ένα κρούσμα σε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηριακών διαγνώσεων λέγοντας ότι «ευελπιστώ ότι σύντομα θα φτάσουμε και στα μηδενικά κρούσματα».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο θέμα των μαθητών με ειδικές ανάγκες, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι η επιστημονική επιτροπή δεν ρωτήθηκε γ’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Νικολακόπουλος συμφώνησε με τον κ. Κωστρίκη λέγοντας ότι «δεν θυμάμαι να είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα συγκεκριμένα…»
Είπαν επίσης ότι αν ζητηθεί από την επιτροπή τότε θα εκφράσει τις απόψεις της για το θέμα αυτό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Ξεπέρασαν τα 16 εκατ. τα sms για τις μετακινήσεις στην πανδημία στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: