Εκπτωση φόρου 30% στους ιδιοκτήτες για το κούρεμα ενοικίων (παραδείγματα): Που μειώνεται ο ΦΠΑ

File Photo: Γειτονιά με πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται μεταξύ άλλων για διατάξεις που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, την παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται. Επίσης προβλέπονται ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για κυβερνήτες αεροσκαφών καθώς και για τους ναυτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε 13% για το διάστημα από την 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 για :

  • τα μη αλκοολούχα ποτά
  • τα εισιτήρια κινηματογράφων
  • τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους
  • τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Με την διάταξη αυτή καλύπτεται το ⅓ των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δυο παραδείγματα αναπλήρωσης του χαμένου ενοικίου από τον ιστότοπο i-efimerida

Παράδειγμα για ενοίκιο ύψους 500 ευρώ:

Με την έκπτωση του 40% ο ιδιοκτήτες ελάμβανε 300 ευρώ.
Για τρίμηνη έκπτωση ο ιδιοκτήτης έχασε 600 ευρώ (200 για κάθε μήνα)
Το κράτος θα καλύψει το 33% της συνολικής απώλειας, ήτοι 198 ευρώ.
Αν ο φόρος εισοδήματος για τον εν λόγω ιδιοκτήτη είναι τα 500 ευρώ, τότε θα πληρώσει 500 – 198 = 302 ευρώ.

Για απώλεια 1.000 ευρώ από ενοίκια:

Το κράτος θα καλύψει το 33%, δηλαδή 333 ευρώ.
Αν ο φόρος εισοδήματος για τον εν λόγω ιδιοκτήτη είναι τα 600 ευρώ, τότε θα πληρώσει 267 ευρώ.

Οπως σημειώνει ο ιστότοπος Capital, η  διαδικασία για τη δήλωση του εισοδήματος που έχασαν οι ιδιοκτήτες από το κούρεμα των ενοικίων δεν καθορίζεται από τις διατάξεις αλλά πρόκειται να ξεκαθαριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα. Ωστόσο η επικρατέστερη λύση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η δήλωση της απώλειας των εισοδημάτων σε ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στο taxisnet μέσα στον Ιούνιο.

Επίσης με την κατατεθείσα διάταξη:

  • Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα, για όσους εισπράττουν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020. Για όσους έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου η παράταση ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.
  • Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, η μείωση μισθώματος 40%. Για όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, i efimerida Capital

Άρεσαν στην Αθήνα οι προτάσεις της Κομισιόν: Προτείνεται η χορήγηση στην Ελλάδα πολλών δισ. ευρώ…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal