Έφτασε το πρώτο από τα πέντε πετρελαιοφόρα με καύσιμα που στέλνει η Τεχεράνη στο Καράκας

Μια φωτογραφία που διατέθηκε από το Υπουργείο Λαϊκής Δύναμης Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της Βενεζουέλας (Minci) δείχνει το ιρανικό πετρελαιοφόρο «Fortune» στις ακτές του Puerto Cabello, πολιτεία Carabobo, στις 25 Μαΐου 2020. EPA, MINCI
Το πρώτο από τα πέντε πετρελαιοφόρα που απέστειλε το Ιράν για προμήθεια καυσίμων στο Καράκας, έφθασε σήμερα στον τερματικό σταθμό διυλιστηρίου της Βενεζουέλας, μια παράδοση που πραγματοποιείται την ώρα που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

“Φωτογραφίες της άφιξης του πρώτου πλοίου, του Fortune, στο διυλιστήριό μας στο Ελ Παλίτο”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία του πετρελαιοφόρου στην αποβάθρα. “Συνεχίζουμε να προχωρούμε μπροστά και να ΝΙΚΑΜΕ!!”, πρόσθεσε.

Ανταποκριτής της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε την άφιξη του πετρελαιοφόρου στο διυλιστήριο του Ελ Παλίτο, που βρίσκεται κοντά στο Πουέρτο Καμπέγιο, στην Πολιτεία του Καραμπόμπο, περίπου 200 χλμ δυτικά του Καράκας.

Το Fortune εισήλθε το Σάββατο το απόγευμα στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας και συνοδεύθηκε στον προορισμό του από πολεμικά πλοία της Βενεζουέλας.

Η άφιξη των άλλων τεσσάρων πλοίων –των Forest, Petunia, Faxon και Clavel– αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο στόλος αυτός μεταφέρει περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντων του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες για “συνέπειες” εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτρέψουν την παράδοση των προϊόντων πετρελαίου της στη Βενεζουέλα, όπου η έλλειψη καυσίμων έχει επιδεινωθεί από την έναρξη της πανδημίας κοροναϊού.

Η Ουάσιγκτον, η οποία αποκαλεί τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο “δικτάτορα” και επιθυμεί να τον ανατρέψει, έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, επεκτείνοντάς τες επίσης και ενάντια σε πολλούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους των δύο χωρών.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όμως η παραγωγή της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με το Καράκας να κατηγορεί γι’ αυτό την Ουάσιγκτον. Αναλυτές, αλλά και η υπό τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον Χουάν Γουαϊδό αντιπολίτευση την αποδίδουν σε λάθος πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, στην έλλειψη επενδύσεων και στη διαφθορά.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα. Η στενή σχέση μεταξύ Καράκας και Τεχεράνης χρονολογείται από την εποχή του προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), μέντορα και προκατόχου του Μαδούρο.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via AΠΕ-ΜΠΕ
Καράκας, Βενεζουέλα

 

Ο Μαδούρο πανηγυρίζει για τα πέντε τάνκερ ιρανικού πετρελαίου και υμνεί του «αντάρτες λαούς»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required