Δυστυχώς, άσχημα τα νέα για την Αμερική: Άλλοι 1.225 θάνατοι σε 24 ώρες, 1.745.636 τα κρούσματα

Σιγά-σιγά άρχισαν να ανοίγουν τις πόρτες τους στη Νέα Υόρκη τα εστιατόρια. Στη φωτογραφία ο σεφ Mikell De Luis μπροστά από το εστιατόριο Haizea. EPA, Alba Vigaray
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.225 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Παρασκευή (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός ανεβάζει σε πάνω από 102.500 το σύνολο των νεκρών που θρηνούν οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 1.745.636. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 102.836.

Αφότου κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ειδικοί, ανάμεσά τους ο ανοσιολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τονίζουν πως ο επίσημος απολογισμός είναι πιθανότατα κατώτερος από τον πραγματικό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα πως προβλέπει μερική άρση της καραντίνας για την πόλη της Νέας Υόρκης την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου, εφόσον οι δείκτες δημόσιας υγείας είναι ικανοποιητικοί.

Η άρση ης καραντίνας, που βρίσκεται σε ισχύ από την 22α Μαρτίου, αφορά ένα τμήμα της οικονομίας, ιδίως την οικοδομική και μεταποιητική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδίου επανεκκίνησης του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

«Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς μια επανεκκίνηση την 8η Ιουνίου», είπε ο κυβερνήτης, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί.

Το σχέδιο προβλέπει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μονάχα όταν οι επτά δείκτες δημόσιας υγείας βρεθούν «στο πράσινο», μεταξύ αυτών η μείωση του αριθμού νοσηλειών και θανάτων για ένα διάστημα 14 ημερών.

Η Νέα Υόρκη έχει καλύψει προς το παρόν μονάχα τέσσερις, όμως ο Κουόμο δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι οι δείκτες θα είναι «στο πράσινο», έως την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης έχει ήδη εγκρίνει την άρση της καραντίνας στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας, που ξεκίνησε να επαναλειτουργεί από τις 15 Μαΐου.

Η Νέα Υόρκη είναι μακράν η πλέον πληγείσα πόλη παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 21.000 και πλέον ανθρώπων.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επόμενης φάσης», σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου με τον Άντριου Κουόμο.

Εκτός του κλάδου της οικοδομικής δραστηριότητας και εκείνου της μεταποίησης, η πρώτη φάση του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει επίσης το χονδρικό εμπόριο.

«Η πρώτη φάση αναμένεται να επαναφέρει στην εργασία 400.000 εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη», εκτιμά ο Κουόμο, προειδοποιώντας πως η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν θα «σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα (…). Αυτό θα είναι διαφορετικό» από την κατάσταση που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Κάθε φάση διαρκεί 2 εβδομάδες, στο τέλος των οποίων οι αρχές επιβεβαιώνουν πως η διασπορά του ιού δεν επιταχύνθηκε, προτού περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις, με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίγουν στη δεύτερη φάση, τα εστιατόρια στην τρίτη και οι πολιτιστικές δραστηριότητες να ξεκινούν στην τέταρτη.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States – Νέα Υόρκη, USA

Τουλάχιστον 362.028 οι θάνατοι από κορωναϊό παγκοσμίως: Περισσότερα από 5.862.890 τα κρούσματα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal