Δύο νέα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο από 2.602 διαγνώσεις ανακοίνωσαν οι Αρχές

Δύο νέα περιστατικά από 2.602 διαγνώσεις ανακοινώθηκε την Πέμπτη στην Κύπρο. ΚΥΠΕ




Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 2.602 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 941.

Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από σύνολο 60 εργαστηριακών εξετάσεων, που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης διεκπεραιώθηκαν 730 εργαστηριακές διαγνώσεις, ενώ από τον έλεγχο 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων υπήρξαν αποτελέσματα από 1.042 δείγματα.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια είχαμε αποτελέσματα από 142 εργαστηριακές εξετάσεις.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας υπήρξαν αποτελέσματα από 64 δείγματα.

Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων υπήρξαν αποτελέσματα από 175 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες ολοκληρώθηκαν 41 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 348 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι «τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας σχηματίζουν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα», για να προσθέσει πως «είναι προφανές ότι οι εστίες του ιού περιορίζονται σε επίπεδα που μας επιτρέπουν να υλοποιούμε με περισσότερη σιγουριά τον σχεδιασμό για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων».

Όπως σημείωσε «βρισκόμαστε στο μέσο της δεύτερης φάσης της χαλάρωσης των περιορισμών, από την οποία θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω αποφάσεις», επαναλαμβάνοντας την προτροπή όπως «παραμείνουμε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «με τέτοιες επιδόσεις μπορούμε να ατενίζουμε τη συνέχεια με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε με τη σειρά του ότι παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 5.825 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 359.000.

Εξάλλου, σημείωσε ότι 2.523 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, συμπληρώνοντας ότι στα μέσα Απριλίου στις ΗΠΑ καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Ο Δρ. Λοΐζου είπε ότι σήμερα ξεπέρασαν τις 100.000 και εξακολουθούν να μετρούν περίπου 1.000 θανάτους την ημέρα.

Επίσης, ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 15:00, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 4 άτομα, εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Δόθηκε, παράλληλα, ένα εξιτήριο, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Δρα Λοΐζου η ασθενής η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και στην οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο η μέθοδος εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας ECMO εδώ και 48 ώρες βρίσκεται εκτός ΜΕΘ, για να σημειώσει ότι η πορεία της υγείας της εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Ο Δρ. Λοϊζου ευχαρίστησε εκ νέου το προσωπικό των ΜΕΘ και των υπολοίπων τμημάτων για την προσφορά τους όλη αυτή την περίοδο, αναφέροντας ότι «οι πολλές καθημερινές μάχες που έδωσαν, μάς βοήθησαν να φτάσουμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στο σήμερα».

«Οι προσπάθειες όλων μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει. Προχωράμε προσεκτικά, με σταθερά βήματα μπροστά», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Επίθεση χάκερς κατά την καραντίνα-μεταξύ άλλων-σε Κύπρο, ΗΠΑ: Παρίσταναν τον ΠΟΫ, με στόχο τη διασπορά fake news

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: