Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σήμερα στο λαό: Για τον τουρισμό, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορoνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, Τρίτη 19 Μαΐου 2020. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα.

Έμφαση θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και στους εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού.

Ξεκάθαρο το σχέδιο Μητσοτάκη

Ξεκάθαρο και συνεκτικό θα είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός για τον κλάδο του τουρισμού, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού.

Από το βήμα της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο κ. θεοχάρης στάθηκε στα οφέλη του καταδυτικού τουρισμού, όπως αυτός θα αναπτυχθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”.

Όπως είπε ο κ. υπουργός όποιος δεν θέλει να στηρίξει το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό θέλει τη στασιμότητα του τουρισμού. Σήμερα, όπως εξήγησε η παράκτια οικονομία είναι η δύναμη της χώρας και συμπλήρωσε ότι ο καταδυτικός τουρισμός είναι ήπιας μορφής ανάπτυξη και προσελκύει τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Σύμφωνα με το κανάλι OPEN:
H Τετάρτη είναι η κρίσιμη ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο του επόμενου διαστήματος προκειμένου η χώρα να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθεί ένα συνολικό πακέτο για την επαναλειτουργία του τουρισμού, καθώς και το πλέγμα μέτρων οικονομικής στήριξης υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, είτε πλήττονται από την πανδημία του κορονοιού.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει να κάνει με τη μείωση προκαταβολής φόρου για τη φετινή χρονιά. Οπως αποκάλυψε ο οικονομικός συντάκτης του Open TV Σπύρος Δημητρέλλης, το ΥΠ.ΟΙΚ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους, να κάνουν αίτηση στην εφορία για τη μείωση προκαταβολής φόρου η οποία είναι «τσουχτερή» και φτάνει στο 100% του φόρου που βεβαιώνεται.

Ουσιαστικά, αυτό που εξετάζεται είναι η διαδικασία να γίνεται αυτοματοποιημένα και τυποποιημένα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν στο Taxis και να δηλώνουν τη μείωση του τζίρου που έχουν φέτος και ύστερα με κάποιον αλγόριθμο να τους μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Μάλιστα, και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί αύριο Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία του τουρισμού νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Τα νέα χρονολογικά ορόσημα είναι:

H 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία
Η 10η Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία
Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και τα βόρεια σύνορα της χώρας για να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχόμαστε διεθνείς πτήσεις, κάτι το οποίο θα γίνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά από την 1η Ιουλίου.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση «τρέχει» για να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Στο ΜΕΤΑΞΥ: O Πρωθυπουργός συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Προανακριτική-φιάσκο, κατασκευάζουν κατηγορητήριο, αφού δεν προέκυψαν κατηγορίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: