Διαδικτυακά η διαδικασία κατάταξης των νεοσύλλεκτων στην Κύπρο: Νέα εποχή στην Εθνική Φρουρά

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης κατά τη σημερινή ενημέρωση. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ – Σ. Ιωαννίδης




Την λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας για συμπλήρωση και υποβολή όλων των εντύπων για τους στρατεύσιμους, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, κάνοντας λόγο για μια νέα ψηφιακή εποχή.

Κατά τη διάσκεψη τονίστηκε ο τρόπος που θα γίνει η κατάταξη λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας λόγω κορωνοϊού.

  • Η κατάταξη θα γίνει σε 10 ημέρες, θα γίνεται ανά 5 άτομα, θα θερμομετρούνται, θα χορηγείται μάσκα και γάντια στους νεοσύλλεκτους, θα τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ όσοι καθυστερούν στην ώρα κατάταξης τους θα τους δίνεται νέο φύλλο κατάταξης για την επόμενη μέρα για το ΚΕΝ Πάφου. Φέτος, θα λειτουργήσει και ΚΕΝ στην Αθαλάσσα έτσι ώστε οι νεοσύλλεκτοι από τη Λευκωσία να καταταχθούν στην επαρχία τους.

Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε πως οι στρατεύσιμοι της 2019 ΕΣΣΟ θα απολυθούν κανονικά τον Σεπτέμβρη.

  • Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της πλατφόρμας, ο κ. Αγγελίδης είπε αρχικά ότι η χρονοβόρα διαδικασία για συμπλήρωση και υποβολή των απαιτούμενων εντύπων από τους στρατεύσιμους, κατά την παρουσίασή τους εντός των ΚΕΝ, καθώς και ο έλεγχος από τα στελέχη, αλλάζει ριζικά.

Πλέον, όπως είπε, όλα όσα έχουν σχέση με τις επιλογικές διαδικασίες πλην των ειδικών δυνάμεων, μπορούν να γίνουν από το σπίτι, χωρίς φυσική παρουσία, με ασφάλεια.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως ένας από τους πιο μεγάλους στόχους που είχε θέσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η απαγκίστρωση από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Από σήμερα λοιπόν, πρόσθεσε, τίθεται σε λειτουργία μία μεταρρύθμιση που στόχο και σκοπό έχει την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάταξης νεοσυλλέκτων, χωρίς ταλαιπωρία, τόσο γι΄ αυτούς, όσο και για τους γονείς και κηδεμόνες τους.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η καινοτομία αυτή υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ανακοινώθηκε στις 27 Απριλίου και αφορούσε στην ενημέρωση των νεοσυλλέκτων για να εξασφαλίσουν έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή, ώστε από σήμερα να είναι σε θέση να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.

Η δεύτερη φάση ξεκινά σήμερα, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι στρατεύσιμοι θα υποβάλλουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις τους, βάσει των οποίων θα γίνει πριν την κατάταξη η μοριοδότησή τους, η επιλογή τους σε όπλα – σώματα καθώς και η τοποθέτησή τους σε Μονάδες.

  • Επιπρόσθετα, είπε, από τα στοιχεία που αφορούν στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησής τους, οι στρατεύσιμοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα μεγέθη στολών και αρβύλων που θα τους χορηγηθούν, ώστε να διευκολυνθεί και η διαδικασία παροχής υλικών κατάταξης. Η χορήγηση θα γίνεται πριν την ημέρα κατάταξης σε όλες τις πόλεις προκειμένου να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις.

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να υποβληθούν από σήμερα έως και τις 12 Ιουνίου. Όσοι παραλείψουν να υποβάλουν τα στοιχεία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η επιθυμία τους δεν θα είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επιλογής και θα τοποθετηθούν με μοναδικό γνώμονα τις υπηρεσιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Συνεπώς, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, η εμπρόθεσμη και ορθή υποβολή των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα το όφελος των νεοσυλλέκτων.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας οι στρατεύσιμοι αλλά και οι γονείς ή κηδεμόνες, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υποστήριξης Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ στη γραμμή 1430, όπου λειτουργοί του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ θα παρέχουν βοήθεια και καθοδήγηση για συμπλήρωση και υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης κατάταξης. Το Κέντρο θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων, τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (live chat) από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.

  • Ο Υπουργός τόνισε στη συνέχεια πως ότι η διαδικασία όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από σήμερα, δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την αξιοπιστία του μηχανογραφικού συστήματος, μέσω του οποίου ακριβοδίκαια και χωρίς παρεμβάσεις, όπως σημείωσε, γίνονται οι τοποθετήσεις των νεοσυλλέκτων σε όπλα και σώματα.

Επεσήμανε πως μετά από συνεννόηση και με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των στρατευσίμων.

  • Στη συνέχεια, ο κ. Αγγελίδης διαβεβαίωσε ότι κανένα ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας, τόσο των εθνοφρουρών, όσο και των στελεχών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση «Φέτος, σίγουρα η διαδικασία θα είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές, αφενός λόγω της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής των πιστοποιητικών και επιθυμιών των εθνοφρουρών και αφετέρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι οδηγίες», πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρες ώστε να τηρούνται με στρατιωτική πειθαρχία όλα τα μέτρα υγιεινής που καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. Τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται σε όλους τους στρατιωτικούς χώρους».

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες ώστε τόσο στις Μονάδες, όσο και κατά την κατάταξη να διαμορφωθεί ανάλογα το πρόγραμμα προσαρμογής και εκπαίδευσης για να μην παρατηρείται συνωστισμός και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο.

Όσον αφορά στην 3η και τελευταία φάση της διαδικασίας που ανακοινώθηκε σήμερα, ο Υπουργός είπε πως σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει παρουσίαση των νεοσυλλέκτων στους χώρους κατάταξης. «Η ολοκλήρωση με επιτυχία της 2ης φάσης της ηλεκτρονικής διαδικασίας η οποία λήγει στις 12 Ιουνίου, μας παρέχει τη δυνατότητα για ευελιξία στη λήψη της τελικής απόφασης για υλοποίηση της 3ης φάσης της κατάταξης», είπε και ξεκαθάρισε πως όλοι οι στρατεύσιμοι της 2020 ΕΣΣΟ θα λάβουν κανονικά το σημείωμα κατάταξης όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

  • Ο κ. Αγγελίδης είπε πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν φέτος, δεν θα πραγματοποιηθεί εξέταση και επιλογή δόκιμων εφέδρων αξιωματικών και βαθμοφόρων. Ενώ ξεκαθάρισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα οι εθνοφρουροί της 2019 ΕΣΣΟ θα απολυθούν κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
  • Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε: «Δεν εφησυχαζόμαστε και μαζί θα συνεχίσουμε για περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΦ και διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας με μοναδικό μέλημά μας την ασφάλεια και άμυνα της Πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ Δημόκριτος Ζερβάκης είπε στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη πως η λειτουργία της πλατφόρμας εξυπηρετεί και τον σκοπό της δημιουργίας καλύτερων δυνατών συνθηκών κατάταξης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τόσο τους ίδιους τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά με την 2020 ΕΣΣΟ, όσο και τους οικείους τους, ότι η Εθνική Φρουρά ετοιμάζεται μεθοδικά και κάνει όλα τα δέοντα, για να τους υποδεχτεί σε συνθήκες τάξης, υγιεινής και ασφάλειας, και να τους βοηθήσει να εγκλιματιστούν το συντομότερο δυνατόν στο στρατιωτικό περιβάλλον και να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις προς την πατρίδα.

Επιπλέον, είπε, για διευκόλυνση των στρατευσίμων που κατάγονται από τη Λευκωσία θα λειτουργήσει και 4ο ΚΕΝ στην περιοχή Αθαλάσσας, πέραν των τριών υφιστάμενων σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα, προκειμένου όλοι οι στρατεύσιμοι να κληθούν να καταταχθούν στην επαρχία καταγωγής τους.

Στα ίδια κέντρα, ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί και η παραλαβή των υλικών από τους στρατεύσιμους σε χρόνο που θα καθοριστεί πριν την κατάταξη, προγραμματισμένα και σύμφωνα με τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα. Ο σχεδιασμός, έκανε σαφές ο Αρχηγός, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι στρατεύσιμοι θα αφιερώσουν τον λιγότερο δυνατό χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επικείμενη εξεταστική περίοδο.

Τέλος, κάλεσε όλους τους στρατεύσιμους, να υποβάλουν έγκαιρα τα επιλογικά τους στοιχεία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να ληφθούν υπόψη οι επιλογικές επιθυμίες τους και να πιστωθούν με τα ανάλογα μόρια κατά την επιλογή τους.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες της φετινής κατάταξης λόγω κορωνοϊού, αλλά και για το πότε θα γίνουν αυτές οι κατατάξεις, ο Υπουργός τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες αφού κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της υγείας των στρατεύσιμων. Όπως είπε αξιολογούν την κατάσταση με την Πανδημία και ήδη λαμβάνονται μέτρα στις μονάδες. «Ας επικεντρωθούμε όλοι στη 2η φάση, στην υποβολή των πιστοποιητικών, έτσι ώστε να τρέξουν ομαλά όλα όσα θα έχουν όφελος για τους στρατεύσιμους και να είστε σίγουροι ότι σε έγκαιρο χρονικό στάδιο θα δοθούν οι κατάλληλες λεπτομέρειες και θα κοινοποιηθεί και το σημείωμα κατάταξης στους στρατεύσιμους όπου θα γίνεται αναφορά και για τον χρόνοα και για το χώρο της κατάταξης», είπε.

Τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης των στρατεύσιμων με το χρόνο κατάταξης έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κατά την κατάταξη στα ΚΕΝ.

Ο Υπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως οι στρατεύσιμοι θα ενημερωθούν για το πού θα τοποθετηθούν μόλις καταταγούν.

  • Σε ερώτηση ποια είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της κατάταξης, ο Αρχηγός είπε πως κύριο σημείο είναι οι στρατεύσιμοι θα προσέλθουν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα κατάταξης. Οι στρατεύσιμοι, όπως εξήγησε, θα προσέρχονται σε ομάδες των 5, θα γίνεται η θερμομέτρηση και θα τους χορηγούνται μάσκες και γάντια, ενώ παράλληλα θα τηρούνται οι αποστάσεις που ορίζουν τα μέτρα. Η κατάταξη θα γίνει σε 10 ημέρες αντί σε 5 ή 6 ημέρες και κάθε ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένος αριθμός στρατεύσιμων που θα παρουσιάζονται για κατάταξη.

Ο Αρχηγός διευκρίνισε πως αν κάποιος στρατεύσιμος δεν προσέλθει τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα κατάταξης, τότε θα του χορηγηθεί φύλο κατάταξης για την επόμενη μέρα για να καταταγείς το ΚΕΝ Πάφου, το οποίο από την 4η μέρα και μετά θα υποδέχεται όσους δεν προσέρχονται κανονικά την ημέρα και ώρα που τους έχει καθοριστεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της φυγοστρατίας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου ξεκίνησε με τη μείωση της θητείας. Διαπιστώσαμε, όπως είπε, κάποια κενά και συνεπώς με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις επιτεύχθηκε η περαιτέρω μείωση του φαινομένου. Μερικές από τις ρυθμίσεις αφορούσαν την έκδοση δελτίων υγείας από αθλητές από τον ΚΟΑ, τα μέτρα για παροχής διευκολύνσεων από τον ΚΟΑ, ενώ προωθούνται νομοθέτημα για απαγόρευση κατοχής κυνηγετικού ή άλλου όπλου σε όσους κρίνονται προσωρινά ακατάλληλοι να υπηρετήσουν για νοσήματα που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία.

Ο Υπουργός τόνισε πως η πλατφόρμα θα συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της φυγοστρατίας, εφόσον θα διαπιστώνεται ότι κάποιος στρατεύσιμος παράτυπα προσπαθεί να αποφύγει το στράτευμα.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία του ΚΕΝ Αθαλάσσας, ο Αρχηγός της ΕΦ οι Λευκωσιάτες θα καταταγούν στη Λευκωσία, και κανείς δεν θα καταταγεί στην Πάφο, εκτός εκείνων που δεν θα καταταγούν στην προκαθορισμένη ημέρα και ώρα.

Τέλος, όσον αφορά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, συνέχισε, αυτή θα γίνει κανονικά μετά τη δεύτερη εβδομάδα της εκπαίδευσης τους στους χώρους κατάταξης και όσον αφορά την προσέλευση προσκεκλημένων αυτή θα εξαρτηθεί από τα διατάγματα και τι θα ισχύει σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Βαθιά ευγνωμοσύνη προς μαίες και νοσηλευτές εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: