Δεν χάνονται μόνο ανθρώπινες ζωές: Χάνεται ξανά μια μοναδική ευκαιρία για να φτιαχτεί ένας καλύτερος κόσμος

Τάφοι, τάφοι, τάφοι… Και πολλοί, χιλιάδες. Το στιμγιότυπο είναι από κηδεία στη Vila Formosa, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. EPA, FERNANDO BIZERRA JR




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Εάν δεν ήταν ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων και η πείνα πολλών εκατομμυρίων, η πρωτοφανής αναστολή της παγκόσμιας δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού θα αποτελούσε ευλογία για τον πλανήτη. Αυτή είναι η τραγική ειρωνεία!

Φτάσαμε στο σημείο που μόνο μια τέτοια πανδημία κατάφερε να προσφέρει ανάσα στη φύση. Ενώ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων δίνεται μάχη με το οξυγόνο για να κρατηθούν στη ζωή δεκάδες χιλιάδες άτομα, η Γη βρίσκει την ευκαιρία να αναπνέει ελεύθερα χωρίς να ασφυκτιά.

Παντού σημειώθηκε δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο ουρανός καθάρισε και μεγάλες πόλεις έγιναν ορατές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης οδηγούν στο θάνατο επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Οι θετικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν αναμένεται να κρατήσουν για πολύ και θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Όχι μόνο επειδή ο κόσμος άρχισε σταδιακά να επιστρέφει στη λεγόμενη κανονικότητα, αλλά και εξαιτίας νέων εγκληματικών κυβερνητικών αποφάσεων σε αρκετά μεγάλα κράτη, εκμεταλλευόμενα τις έκτακτες συνθήκες.

  • Μέχρι στιγμής, καμία από τις πιο ρυπογόνες χώρες (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, ΗΠΑ) δεν εμφανίζεται διατεθειμένη, μέσα από τα γενναιόδωρα δάνεια προς επιχειρήσεις και τα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούνται στη μετά κορονοϊό εποχή, να εντάξει πρωτοποριακά σχέδια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καινοτόμα προγράμματα για ένα νέο τρόπο ζωής, όπως επίσης και για μια αλλιώτικη διαχείριση αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων.

Αντίθετα, εκμεταλλεύονται τις καινούριες συνθήκες και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες για να προωθήσουν πιο βάρβαρες αντιπεριβαλλοντολογικές πολιτικές. Η πορεία όλων αυτών των αποφάσεων είναι ήδη προδιαγεγραμμένη, επειδή η Γη εδώ και καιρό έστειλε τα προειδοποιητικά μηνύματά της.

Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, που, δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και δεν είχε δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας σαν την σημερινή (παρότι ήταν αναμενόμενη από την επιστημονική κοινότητα), τώρα πανομοιότυπο σκηνικό επικρατεί για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα τεραστίων διαστάσεων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αντί, λοιπόν, η εμπειρία του κορωνοϊού να συμβάλει καθοριστικά ώστε να αλλάξουν οι προτεραιότητες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και αντί τα κράτη να επιδείξουν ενωτική διάθεση συνεργασίας ώστε με βάση την τωρινή εμπειρία να επικεντρωθούν στις μεγάλες και άμεσες απειλές της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύεται ότι εξακολουθούν να πορεύονται προς τις ίδιες καταστροφικές κατευθύνσεις.

Με διχαστικές και ύπουλες τακτικές χρησιμοποιούν το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας που βιώνει η ανθρωπότητα και εκμεταλλεύονται τις παρούσες συνθήκες για να διογκώσουν την περιβαλλοντική ανισορροπία και η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και μετάδοση φονικών ιών.

  • Οι γνωστές και άγνωστες καθημερινές τραγωδίες της πανδημίας, καθώς και οι ενθαρρυντικές επιπτώσεις της στη Γη, κανονικά θα έπρεπε να ταρακουνήσουν τις απανταχού εξουσίες, να τις προσγειώσουν και συνάμα να τις συσπειρώσουν μπροστά στον κοινό κίνδυνο και την κοινή μοίρα.

Κάτω απ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ανασφάλειας, φόβου και αγωνίας για τη ζωή και το αύριο, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να αισθανθούν οι πολίτες θα ήταν μια σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς από μέρους των ηγεσιών, κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, για ουσιαστική αλληλεγγύη και πολυμερή δράση ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, να προληφθούν τα χειρότερα στην επέλαση του κορωνοϊού και παράλληλα να προλάβουν στο παρά πέντε τη σωτηρία του πλανήτη.

Τώρα βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν χάνονται μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά χάνεται ξανά μια μοναδική ευκαιρία για να φτιαχτεί ένας καλύτερος κόσμος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Χώρες και δυνάμεις της περιοχής να κόψουν τον βήχα στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν: Εκμεταλλεύεται προκλητικά την παγκόσμια δοκιμασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: