Χειρότερη και από τις ΗΠΑ η Σουηδία: Δεν ξέρω αν η τακτική μας αποδίδει λέει τώρα ο αμφιλεγόμενος αρχιτέκτονας

File Photo: Κεντρική πλατεία στη Στοκχόλμη. EPA/FREDRIK SANDBERG




Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Η Σουηδία μετρά 23.216 κρούσματα και 3.040 θανάτους από τον κορωναϊό. Αυτό σημαίνει ποσοστό θανάτων 280 ανθρώπων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι ΗΠΑ, με πληθυσμό 328.2 εκατομμυρίων, έχουν 1.152.372 κρούσματα και 67.456 θανάτους. Το ποσοστό είναι 206 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Τόσο η Σουηδία όσο και και οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στις 10 χώρε με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, ενώ ακόμη και οι επιδόσεις γειτονικών χωρών είναι πολύ καλύτερες της Σουηδίας: Η Νορβηγία για παράδειγμα έχει 40,27 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Φινλανδία 43,49.

Τα αποτελέσματα της ανοσίας της αγέλης παραμένουν άγνωστα  σε σχέση με τον κορωναϊό καθώς είναι επιστημονικά ασαφές κατά πόσον τα αντισώματα από τον COVID-19 παρέχουν ανοσία στον πληθυσμό και για πόσο καιρό αυτή διαρκεί.

Ακόμη και ο -αμφιλεγόμενος- αρχιτέκτονας του σουηδικού πλάνου δηλώνει πλέον αβέβαιος κατά πόσον η χαλαρή προσέγγιση αποδίδει.

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος», δήλωσε ο  Anders Tegnell, στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet την Παρασκευή προσθέτοντας ότι η ομάδα του συνεχίζει να αποτιμά την κατάσταση.

Ωστόσο, Σουηδοί αξιωματούχοι επιμένουν πως το σχέδιό τους είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, απορρίπτοντας τα δραστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα με τη λογική ότι είναι υπερβολικά αναποτελεσματικά.

Προ δύο ημερών μάλιστα η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Έκτακτης Ανάγκης, δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν αλλάξει συμπεριφορά και εφάρμοσαν πλέον αυτά τα μέτρα «και σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι αναφέρουν ακόμη και αύξηση της αλλαγής συμπεριφοράς».

«Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 87%) δηλώνουν ότι διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από άλλα άτομα σε καταστήματα, εστιατόρια και μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 72% της περασμένη εβδομάδα» ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του.

Με πληροφορίες από The Business Insider

Ο κορωναϊός σκοτώνει “δύο με τρεις φορές περισσότερο” όσους ανήκουν σε μειονότητες, στη Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: