Χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα θρανία στην Ελβετία: Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γονείς

Kαθηγήτρια διδάσκει σε τάξη δημοτικού στο Etablissement Primaire de l’ecole vaudoise, στο Morges της Ελβετίας, στις 11 Μαΐου 2020. EPA, LAURENT GILLIERON




Χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις σήμερα στην Ελβετία, πολλά εκ των οποίων ενθουσιασμένα που ξανασυνάντησαν τους συμμαθητές έπειτα από μια διακοπή των μαθημάτων σχεδόν δύο μηνών λόγω του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς παραμένουν επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων.

Τα παιδιά στο σχολείο La Tour στη Γενεύη χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε νέα τελετουργικά, για παράδειγμα οι γονείς να τα αφήνουν σε απόσταση από το σχολείο τους. Οι τάξεις γέμισαν κατά 50% με στόχο να μην επικρατεί συγχρωτισμός και τα θρανία είχαν μεταξύ τους απόσταση 2 μέτρων.

«Θέλω πραγματικά να ξεκινήσω το σχολείο ξανά, διότι μου αρέσει και μου αρέσει η δασκάλα μου πολύ» είπε η 6χρονη Ελουάζ. Ο 7χρονος Γιουνί συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό της, καθώς, όπως είπε, βαριέται στο σπίτι.

Η Ελβετία μετρά περισσότερα από 30.000 κρούσματα της COVID-19 και 1.500 θανάτους. Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, η Βέρνη συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με τα σχολεία, τα καταστήματα, τα μουσεία και τα εστιατόρια να ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα.

H Νταϊάν Ζολιντόν, η μητέρα της Ελουάζ, περιέγραψε ότι ήταν δύσκολο να είναι ταυτόχρονα γονιός και δασκάλα στο σπίτι κι ενώ μάλιστα εργάζεται.

«Ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο και είμαστε χαρούμενες που επιστρέφουν» στο σχολείο, εξήγησε.

Εντούτοις, ορισμένοι γονείς εξέφρασαν αμφιβολίες και ανησυχία για την υγεία των παιδιών τους. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την τηλε-εκπαίδευση.

Η Εϊάν, μητέρα δύο παιδιών, λέει πως φοβάται για τον γιό της, που έχει κάποια αιματολογική πάθηση.

«Φυσικά, θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, καθώς είναι τρομερό να μένουν στο σπίτι όλη την ημέρα. Είμαι τόσο μπερδεμένη αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά της, η Λίντα Μπαπστ στο Πριλί ανέφερε πως ο 3χρονος γιος της, που επέστρεψε σήμερα στο νηπιαγωγείο, ένιωθε άγχος καθώς θα έπρεπε να μπει στο σχολείο μόνος του για πρώτη φορά.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο κοντά στη Λωζάνη, οι εκπαιδευτικοί φορούσαν μάσκες και ασπίδες προσώπου, ενώ τα παιδιά θερμομετρούνταν, προτού μπουν μέσα. Δύο εξ αυτών τα έστειλαν στα σπίτια τους.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα εκπαιδευτικό βίντεο με στόχο να καθησυχάσει τους ανήσυχους γονείς.

Σε αυτό, δύο παιδιά κλωτσούν μια μπάλα ποδοσφαίρου που έχει το σχήμα του νέου κορονοϊού και η δασκάλα εξηγεί: «όλα θα είναι λίγο διαφορετικά τώρα στο σχολείο, όμως μαζί είμαστε δυνατοί και θα το ξεπεράσουμε».

«Σε κάποιον βαθμό, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί», λέει η μητέρα Μαγκαλί Σαφάρ, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή σε μια κανονική ρουτίνα.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

 

«Ιάσιμη» η κατάσταση με την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου λέει η Μέρκελ αλλά θα συμμορφωθεί με αυτό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: