Μπάνιο με… πατέντες στην εποχή του κορωναϊού: Μέχρι και θήκες για αντισηπτικά, ζητούν οι λουόμενοι [video]

FILE PHOTO: Κόσμος κάνει ηλιοθεραπεία σε οργανωμένη παραλία στην Ανάβυσσο, κοντά στην Αθήνα, Σάββατο 16 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Άνοιξαν σήμερα οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στις εισόδους των πλαζ, καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των λουόμενων.

Η τήρηση των μέτρων είναι υποχρεωτική και προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες.

Οι κανόνες λειτουργίας
Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.

Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

  • Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.

  • Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας Εκσυχρονισμός του Θεσμικού Πλαισίου για τις θαλάσσια ενδομεταφορές οι αρμοδιότητες αστυνόμευσης στον αιγιαλό και παραλία ασκείται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Χανιά: Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες

Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες – επιχειρηματίες, συνθέτουν το σκηνικό στα Χανιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας «οδήγησαν» πολλούς στο να αναζητήσουν λίγη δροσιά, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις δημοφιλείς παραλίες της Νέας Χώρας, της Χρυσής Ακτής, των Αγίων Αποστόλων, του Γλάρου, του Σταλού και της Αγίας Μαρίνας.

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λουόμενοι κρατούν αποστάσεις, ενώ κλειστά είναι τα beach-bar, οι ιδιοκτήτες των οποίων προετοιμάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν δοθεί από του αρμοδίους το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης.

Ανοικτά,τηρώντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία είναι τα αναψυκτήρια, που ήδη έχει εκμισθώσει μέσω διαγωνισμού ο δήμος στις παραλίες Χρυσής Ακτής και Αγίων Αποστόλων.

Το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων πραγματοποίησαν ελέγχους στην ανατολική παραλία της Σούγιας Σελίνου και απομάκρυναν περίπου 12 άτομα που έκαναν κάμπινγκ, καθώς από την νομοθεσία απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση.

Θεσσαλονίκη: Ξαπλώστρες με ατομικό διαχωριστικό, θήκη για αντισηπτικό, προσωπικές ομπρέλες και παραλίες με λίγο κόσμο θέλουν οι λουόμενοι

Σε must του φετινού καλοκαιριού εξελίσσεται η …ξαπλώστρα ΙΧ όπως δείχνουν οι αγορές ατομικού εξοπλισμού για την παραλία που κάνουν οι Θεσσαλονικείς.

Το «καλοκαιράκι, ήλιος, θάλασσα, μπανάκι κι αεράκι…» θέλει ελέω κορονοϊού και την ιδιωτική του ξαπλώστρα με ατομικό μάλιστα διαχωριστικό, κανόνες υγιεινής και κοινωνικές αποστάσεις που χωρίς αμφιβολία θα κάνουν ανάμνηση του παρελθόντος το περυσινό αδιαχώρητο στις παραλίες.

  • Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις στα καταστήματα για ξαπλώστρες της παραλίας(σπαστές, μονοκόμματες, μεταλλικές ή πλαστικές) έχουν αυξηθεί, «σχεδόν διπλασιαστεί» όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, με τους πελάτες να ζητούν ακόμη και… πατέντες για να προφυλαχθούν που θα περιλαμβάνουν από ατομικά προστατευτικά διαχωριστικά στα πλαϊνά της ξαπλώστρας, μέχρι και θήκη για το απολυμαντικό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χρήστος Εγγλέζος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας μεταλλικών επίπλων υποστηρίζει «πως είναι ο πρώτος Μάιος που οι παραγγελίες χτύπησαν …κόκκινο και μάλιστα όχι μόνο στη χονδρική, αλλά και στη λιανική.

  • Παραγγέλνουν για όλη την οικογένεια, καθώς θέλουν να έχει ο καθένας τη δική του ξαπλώστρα και μας ρωτούν πρώτα απ όλα τον τρόπο να την καθαρίζουν και να την απολυμαίνουν. Κάποιοι μου ζήτησαν να φτιάξω ειδικές κατασκευές με διαχωριστικά αλλά και θήκες για τα αντισηπτικά. Δεν έχω φτιάξει προσθήκες ακόμη αλλά δεν νομίζω πως θα τις αποφύγω” λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εγγλέζος φτιάχνει ξαπλώστρες «εδώ και 40 χρόνια αλλά είναι η πρώτη χρονιά- όπως λέει-που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες καθώς εκτός από χρήση για την παραλία αγοράζουν ξαπλώστρες και για το μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα. Οι περισσότεροι προτιμούν μάλιστα αυτές του αλουμινίου με διάτρητο ύφασμα ή με κάλυμμα που πλένεται» εξηγεί.

Θέλουν και τη δική τους ομπρέλα

Κατακόρυφη είναι όμως η ζήτηση και σε ομπρέλες παραλίας αφού και σ αυτήν την περίπτωση για πολλούς δεν ενδείκνυνται οι κοινής χρήσης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Ακριβός, ιδιοκτήτης καταστήματος με ομπρέλες, από το 1970, στη Θεσσαλονίκη, φέτος πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναζητήσουν παραλίες ερημικές με την δική τους ομπρέλα στις αποσκευές.

  • «Η ζήτηση έχει αυξηθεί πάνω από πενήντα τοις εκατό. Οι περισσότεροι έρχονται στο κατάστημα και μας λένε ότι ανησυχούν και θέλουν τη δική τους ομπρέλα με τη δική τους μάλιστα βάση. Οι μεγαλύτερες οικογένειες παραγγέλνουν πιο μεγάλες ομπρέλες. Φέτος έχουμε πολλούς πελάτες που αγοράζουν για πρώτη φορά ομπρέλα θαλάσσης», εξηγεί.

Ο κ. Ακριβός , επισημαίνει πως αυτό που του ζητούν οι πελάτες- λουόμενοι είναι οι πολύχρωμες ομπρέλες να είναι εύκολες στη μεταφορά, να χωράνε στο αυτοκίνητο, να διπλώνουν και να μπορούν να απολυμανθούν. «Πρωταγωνίστρια» πάντως μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί η κοινή δίμετρη ομπρέλα που μεταφέρεται εύκολα και ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις για τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των λουομένων στην αμμουδιά.

Δείτε βίντεο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναστασία Τελιανίδου
Α. Νομικού
Χανιά, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα: Τα μέτρα και τα πρόστιμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: