Άρεσαν στην Αθήνα οι προτάσεις της Κομισιόν: Προτείνεται η χορήγηση στην Ελλάδα πολλών δισ. ευρώ…

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την παρουσίαση της πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης. EPA, OLIVIER HOSLET EPA/OLIVIER HOSLET




Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Μιχάλης Αργυρού, πιστεύουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθεσαν ότι η εν λόγω πρόταση ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για τη χώρα οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις εκτιμώνται στην περιοχή των 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ (συνολικά 32 δισ. ευρώ).

Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση στην Ελλάδα του ποσού των 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

  • Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%.

Το καθαρό ποσό των 33,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το 93,5% του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και με ένα σημαντικό ποσό δανείων προς τις χώρες – μέλη. Το υπόλοιπο 6.5% προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από το EFSI και το InvestEU. Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν την κινητοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου όγκου χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιθανό να έχει ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα στο πραγματικό ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ. Οι επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν αναμένεται να αυξήσουν τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου 1,75% το 2021 και το 2022, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 2,25% έως το 2024.

Ακόμη και μετά από δέκα χρόνια, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Οι χώρες με χαμηλότερο από τον μέσο όρο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα, με τα επίπεδα του ΑΕΠ να κινούνται 4,5% υψηλότερα από το βασικό σενάριο έως το 2024 για τις χώρες της κατηγορίας αυτής που έχουν χαμηλότερο χρέος και στο 4,25% για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, με υψηλότερο χρέος.

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν έως δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ με τη χρήση των πόρων του Ταμείου μεσοπρόθεσμα. Τα επίπεδα απασχόλησης στην περίοδο 2021-2024 αναμένεται να είναι κατά 1% υψηλότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με το βασικό σενάριο. Το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσει το βάρος του χρέους σημαντικά στην ΕΕ. Τα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθούν στην ομάδα χωρών με υψηλότερο χρέος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και για τη ομάδα χωρών με χαμηλότερο χρέος κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2024.

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι η ώρα της Ευρώπης, είναι η ώρα της ευθύνης…»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν σχεδιασμό των δύο.

Η Γερμανία εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια ευρών στις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα 550 δισεκατομμύρια από τα οποία θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι επιχορηγήσεις συνιστούν «επένδυση» για το μέλλον: «στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος».

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή».

  • ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ-ΑΡΓΥΡΟΥ

Στην κοινή δήλωση γίνεται αναφορά στις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία του «Ταμείου Ανάκαμψης», καθώς και στις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.

Η δήλωση σημειώνει ότι «προσβλέπουμε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική συμφωνία στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής και στην όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ειδικότερα, οι κ. Σταϊκούρας και Αργυρού δήλωσαν τα εξής:

«Από την αρχή της κρίσης του κορoνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά, και με εποικοδομητικό τρόπο, στις εντατικές συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφενός για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών συνεπειών της κρίσης (πακέτο ρευστότητας, δηλαδή SURE, EIB Fund και ESM Coronavirus Crisis Response), αφετέρου για τη διαμόρφωση της υποδομής που είναι απαραίτητη, σε επίπεδο Ένωσης, για τη γρήγορη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης/4/2020 και στο Eurogroup της 15ης/5/2020, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα, εξέφρασαν τις θέσεις της χώρας αναφορικά με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της υποδομής αυτής. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με:

-το ύψος,

-την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων,

-τη μέθοδο της κατανομής των ποσών,

-τη μέθοδο χρηματοδότησης, και

-τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των υπό διαμόρφωση προγραμμάτων που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου, που αποβλέπει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το προτεινόμενο πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης “ Next Generation EU” χαρακτηρίζεται από:

-Μια πολύ σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου στα 32 δισ. ευρώ.

-Μια σωστή, υπό τις παρούσες οικονομικές περιστάσεις, κατανομή μεταξύ επιχορηγήσεων (500 δισ. ευρώ) και δανείων (250 δισ. ευρώ). Για την Ελλάδα, οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις εκτιμώνται στην περιοχή των 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ.

-Την κατάλληλη, υπό τις σημερινές οικονομικές περιστάσεις, μέθοδο χρηματοδότησης, δηλαδή μακροχρόνιο δανεισμό σε επίπεδο Ένωσης.

-Τον κατάλληλο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, εμπροσθοβαρή χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021- 2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Παράλληλα, προβλέπει σημαντικές επιχορηγήσεις για τις χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στη συμμετρική κρίση του κορoνοϊού.

Το πρόγραμμα “ Next Generation EU” θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027 και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος, και κυριότερος σε μέγεθος, πυλώνας, θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη- μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες, που αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και με αναφορά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Συμπερασματικά, η πρόταση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται από επαρκή βαθμό φιλοδοξίας, ευελιξία, αλληλεγγύη και αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από τον απαραίτητο οικονομικό ρεαλισμό, και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου μείγματος νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του κοινού δανεισμού, εκτείνεται σε σημαντικό βάθος χρόνου, αρχής γενομένης από το 2028, έως και το 2058.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως πράττει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δημιουργικό τρόπο, έχοντας πάντα ως γνώμονα την οικονομική και κοινωνική ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική συμφωνία στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής και στην όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

  • Ευρωκοινοβούλιο: Θετική ανταπόκριση στην πρόταση της Κομισιόν

Στο ότι το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης, συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων κατά τη σημερινή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρότασή της για το σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ να χορηγηθούν στα κράτη μέλη ως επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Οι ευρωβουλευτές, τόνισαν, επίσης, ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την υπευθυνότητα, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και ότι η Ευρώπη δεν είναι ΑΤΜ. Υπογράμμισαν, δε, την αναγκαιότητα της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων που θα δοθούν προκειμένου τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ότι πρέπει να διοχετευτούν σε προσπάθειες που έχουν, μακροπρόθεσμα, θετική αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες (νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη κ.λπ.).

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιστρέφει, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο για την ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, συμπληρώνοντας ότι οι νέοι αυτοί πόροι πρέπει να επενδυθούν σε νέες ιδέες και όχι στα παλιά προβλήματα της Ευρώπης.

«Η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την υπευθυνότητα», είπε και, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει σαφής τρόπος αποπληρωμής των χρημάτων αυτών, όπως δήλωσε, καλώντας για τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων για την ΕΕ και ζητώντας οι εταιρείες – γίγαντες του ψηφιακού τομέα να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί.

Η Ιράχτε Γκαρσία Πέρες, πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, της δεύτερης σε δύναμη πολιτικής ομάδας, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για τη φιλόδοξη πρόταση που υπέβαλε και για το σεβασμό που επέδειξε στο «ρόλο που αξίζει το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο» κατά την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για την ανάκαμψη. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο και παρότρυνε το Συμβούλιο να υιοθετήσει το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ) με ειδική πλειοψηφία για να αποφευχθεί «η ομηρία της ΕΕ από τέσσερα κράτη μέλη που προτιμούν να αντιδράσουν μεμονωμένα αντί να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση».

«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης» είπε εκπροσωπώντας την ΚΟ του Renew, ο Ντάσιαν Κιόλος. «Το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον», με την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή ατζέντα στα θεμέλιά τους, σημείωσε. «Μπορεί να διαφωνούμε για τις λεπτομέρειες, αλλά χαιρετίζω την προσέγγιση της Επιτροπής», δήλωσε, υπενθυμίζοντας στα κράτη μέλη ότι «η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ, η αλληλεγγύη προϋποθέτει σεβασμό των αξιών της».

Το πακέτο μέτρων της Κομισιόν ως «απολύτως λάθος και ανόητο», απέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), Γιόρκ Μέθεν, λέγοντας ότι δεν έχει νομιμοποίηση και ότι του λείπει το αίσθημα ευθύνης και κοινή οικονομική λογική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θέλει να ξοδέψει χρήματα «σαν να μην υπάρχει αύριο» και ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι το τίμημα είναι τεράστιο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η συνπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, απηύθυνε κάλεσμα «να μην επαναλάβουμε τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος, εξωθώντας χώρες στη λιτότητα και στα άκριτα ιδεολογήματα περί ελεύθερης αγοράς, όπως είπε. «Αντιθέτως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε εγχειρήματα που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα σώσουν τον μόνο πλανήτη που έχουμε», πρόσθεσε.

Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών μίλησε το μέλος του προεδρείου, Τζόαν βαν Όβερτβελντ. «Αν πρόκειται να επιτρέψουμε να δοθούν δάνεια και απευθείας χρηματοδότηση, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις», είπε, μεταξύ άλλων, και προσέθεσε: «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητα, αλλά και να υπάρξουν μηχανισμοί ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι και όσοι αποταμιεύουν δεν θα πρέπει να βρεθούν στη θέση να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους για τα προγράμματα αυτά».

«Αντί να αποχωριστεί οριστικά τις δογματικές αντιλήψεις του παρελθόντος», το σχέδιο ανάκαμψης σταματά «στα μισά της διαδρομής», τόνισε η συνπρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και, χαιρετίζοντας τις νέες προτάσεις για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, ζήτησε τη διαγραφή του χρέους που δημιούργησε η κρίση, την παροχή άμεσων δανείων αέναης διάρκειας στα κράτη μέλη, καθώς και τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για την παροχή στήριξης από τα δημόσια ταμεία.

Στη σημερινή έκτακτη ολομέλεια του ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, επίσης, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2020, το οποίο σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, «θέτει ως προτεραιότητα τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης».

Το αμέσως προσεχές διάστημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις της Κομισιόν και θα αποφασίσουν για την τελική μορφή τόσο του σχεδίου Ανάκαμψης όσο και του ΠΔΠ.

Κατατέθηκε η τροπολογία για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: