Αντί η Αμερική να ηγηθεί του πολέμου εναντίον του «αόρατου εχθρού» και του “κινέζικου ιού”, βράζει στο ζουμί της…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί στους δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, Yuri Gripas, ABACA / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ότι σχεδόν όλα πάνε στραβά στην Αμερική, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Το βλέπετε και μόνοι σας. Και δεν είναι μόνο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το πρόβλημα, αν και είναι το μεγαλύτερο. Το πολιτικό σύστημα νοσεί.

Αντί σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την αμερικανική υπερδύναμη και τον πλανήτη να κυριαρχήσει η ενότητα, οι πολιτικές δυνάμεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αντί η Αμερική να ηγηθεί αυτού του πολέμου εναντίον του «αόρατου εχθρού», βράζει στο ζουμί της…

Ο τρόπος με τον οποίο δρα και αντιδρά ο κ. Τραμπ δημιουργεί αχρείαστες εντάσεις. Το χειρότερο που επιμένει να προωθεί -ηθελημένα η όχι θα το κρίνει η ιστορία-, είναι ο διχασμός των πολιτών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στον …αστερισμό των κόκκινων και των μπλε. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στα …κάγκελα.

  • Η έξοδος των οπλισμένων ακροδεξιών με τη ψευτοδικαιολογία ότι δεν χρειάζεται ο εγκλεισμός των πολιτών στις οικίες τους, ως άμυνα στον «κινέζικο ιό», δείχνει μία χώρα σε «εμφυλιωτική» κατάσταση. Τα όπλα στα χέρια των ακροδεξιών αποτελούν απειλή στη Δημοκρατία. Όμως, ο πρόεδρος Τραμπ τους θεωρεί «πατριώτες». Και υπογείως τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να απειλούν εκλεγμένους κυβερνήτες και νομοθέτες.

Οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων συνεχίζουν να μην είναι καλές, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος τις αμφισβητεί, ενώ τις έχει στα χέρια του, καθώς προέρχονται από κρατικές υπηρεσίες. Η μελέτη των προβλέψεων έπρεπε να τον ξυπνήσει. Ζει πάντα με την ελπίδα ότι οι θάνατοι δεν θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες καθώς νομίζει πως θα είναι ένα καλό αφήγημα για τις προεδρικές εκλογές. Μακάρι να μη διαψευστούν οι ελπίδες του, διότι πρόκειται για απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Προχθές, ο αριθμός των νεκρών σε ένα 24ωρο μειώθηκε αρκετά. Έχασαν τη ζωή τους 1.015 άνθρωποι στην Αμερική και αυτό έδωσε ελπίδες ότι η χώρα εισέρχεται σε μία καλύτερη φάση αν και -όπως προανέφερα- όλες οι προβλέψεις είναι τουλάχιστον καταθλιπτικές.

Χθες οι ελπίδες διαψεύστηκαν και πάλι. Αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των θανάτων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έφτασαν τις 2.333. Τα κρούσματα έφτασαν χθες στο 1,203,673.

Η Αμερική πληρώνει βαρύ τίμημα διότι η κυβέρνηση δεν έδρασε αμέσως. Ο κ. Τραμπ βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε άρνηση. Πιστεύει ότι τα αναιμικά μέτρα που έλαβε ήταν πολύ σκληρά. Το μόνο ενδιαφέρον του είναι η οικονομία και οι πλούσιοι φίλοι του. Δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι χωρίς τους ανθρώπους δεν υπάρχουν ούτε οικονομίες, ούτε και κράτη. Η «Μεγάλη Αμερική» που …οραματίζεται θα είναι ανύπαρκτη.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ;

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι όλες οι προβλέψεις του Λευκού Οίκο έχουν πέσει έξω, σε μερικές περιπτώσεις απέτυχαν οικτρά. Την περασμένη εβδομάδα μιλούσαν για 66 χιλιάδες θανάτους μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι αυτή τη στιγμή, 70 και πλέον χιλιάδες άνθρωποι.

  • Ο κ. Τραμπ επισκέφθηκε χθες στην πολιτεία της Αριζόνα ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει και μάσκες. Χωρίς μάσκα φυσικά. Δίνει έτσι το καλό …παράδειγμα! Δικαιολογήθηκε ότι εκεί δεν φοράνε μάσκες… Ακόμα και αν ισχύει αυτό, θέλει να δείχνει τον «επαναστατικό» χαρακτήρα του. Άφοβος, ατρόμητος, σε όσους φανατικούς τον ακολουθούν.

Ξεχνά μερικές φορές ότι δεν είναι ο «πλέι μπόι» επιχειρηματίας, που ζούσε με τα δανεικά των τραπεζών. Αν δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα τα έγγραφα της Εφορίας θα καταρριφθεί εντελώς ο μύθος του «δισεκατομμυριούχου».

Όπως κάνει πάντα, ήταν και χθες λαλίστατος. Δεν τον προλαβαίνουν οι δημοσιογράφοι. Μιλά και σε μία παράγραφο μπορεί να διαψεύσει δύο φορές τον εαυτό του.

Ο κ. Τραμπ επανάφερε το θέμα της επαναλειτουργίας της χώρας, η οποία μετρά καθημερινά νεκρούς. Είναι στα χέρια των κυβερνητών, είπε, (να ανοίξει η χώρα) και τόνισε ότι οι πολίτες αυτό ζητούν, αυτό θέλουν. Την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έδωσε έτσι τροφή στους οπλισμένους ακροδεξιούς διαδηλωτές να συνεχίσουν να απειλούν τους εκλεγμένους αξιωματούχους…

Είπε και κάτι άλλο, και αναφερόταν προφανώς στις διαδηλώσεις. Οι πολίτες πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους πολεμιστές, τόνισε. Η χώρα μας πρέπει να ανοίξει…

Επανερχόμενος στις προβλέψεις για μεγάλο αριθμό νεκρών υποστήριξε ότι αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τη μείωση που παρατηρείται τελευταία. Ούτε τα μέτρα που έχουμε πάρει, είπε ο πρόεδρος.

Έχουμε, συνέχισε, την πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Μέχρι πριν από δύο μήνες δημιούργησα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είχαμε την μικρότερη ανεργία. Και μετά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τη χώρα. Θα επανέλθουμε σύντομα, διαβεβαίωσε ο κ. Τραμπ. Το πως θα συμβεί αυτό, δεν το αποκάλυψε.

Οι προβλέψεις της εσωτερικής έκθεσης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, έπρεπε να ανησυχήσουν τον κ. Τραμπ. Αντίθετα, κινείται και λειτουργεί ως ο χρόνος να επέστρεψε στον Ιανουάριο.

  • Η χειρότερη πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να διπλασιαστεί ως τις αρχές Ιουνίου. Υποστηρίζεται ακόμα ότι η Αμερική θα καταγράφει καθημερινά τρεις χιλιάδες θανάτους και 200 χιλιάδες νέα κρούσματα μέχρι την 1η Ιουνίου.

Ο χθεσινός απολογισμός του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς είναι ανησυχητικός. Σε 24 ώρες διπλασιάστηκαν οι θάνατοι. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, η Αμερική θα καταγράψει μέχρι το τέλος το μήνα ακόμα 75 χιλιάδες νεκρούς και 400 χιλιάδες νέα κρούσματα. Που σημαίνει ότι ο Ιούνιος θα μπορούσε να αποδειχθεί «κόλαση».

Η αμερικανική υπερδύναμη χρειάζεται σοβαρούς και υπεύθυνους ηγέτες και δείχνει να μην έχει. Όπως έγραψα και στην αρχή το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι και οι Δημοκρατικοί που μόνιμα γκρινιάζουν χωρίς να προσφέρουν λύσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ηθελημένα ή όχι, βάση σχεδίου ή όχι (και στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα), ο κινεζικός δράκος έχει καταφέρει να γονατίσει τον πλανήτη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: