Άνω-κάτω οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την καρατόμηση του “πατέρα” της “Γαλάζιας Πατρίδας”, λέει η Le Monde

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επιθεωρεί στρατιωτικό απόσπασμα. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




«Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανάγκασε σε παραίτηση τον Αρχηγό του Ναυτικού, Cihat Yayci, τον οποίον εκτιμούσαν οι εθνικιστές», σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Κωνσταντινού/πολη, Marie Jégo.

Αναφέρει τα εξής για τον αυταρχικό Ταγίπ Ερντογάν, που πρόδωσε τη Δύση και ειδικά την Αμερική:

«Πολύ αντί-δυτικός, ευνοϊκός στην προσέγγιση με τη Ρωσία, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: “Οι απαιτήσεις της Ελλάδας: Ερωτήσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του Αιγαίου”,  εκτιμά το  κατακτητικό πνεύμα της Οθωμανικής εποχής, τονίζοντας την ανάγκη διεκδίκησης της τουρκικής κυριαρχίας σε ορισμένα νησιά και νησάκια του Αιγαίου.

Η θεωρία του, που ονομάζεται “Η Γαλάζια Πατρίδα”, υπενθυμίζει, ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί έντονα τα θαλάσσια σύνορά της στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο.»

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η απομάκρυνση του  ναύαρχου αποκαλύπτει εσωτερικούς διχασμούς και αγώνες εξουσίας, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατού και όχι μόνο. Κατά την ίδια, πρέπει, πάνω απ’ όλα, να ληφθεί ως ένα μήνυμα που έστειλε ο Erdogan στους ανώτερους αξιωματικούς του στρατοπέδου της Ευρασίας, τους ίδιους τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να νικήσει τους πραξικοπηματίες,  κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

O Yavuz Baydar, συγγραφέας και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού ιστότοπου ειδήσεων Ahval υποστηρίζει:

«Ο Erdogan, με την πτώση του Yayci, θέλησε να τους διατάξει να παραμείνουν στη θέση τους». Σημειώνεται, ότι η ομάδα της  Ευρασίας, ενθαρρυμένη από την επιτυχία της τουρκικής επιχείρησης στη Λιβύη, καθώς και από την τουρκική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προγραμματίζονται νέες εξερευνήσεις φυσικού αερίου για τον Ιούλιο, αισθανόταν να ισχυροποιείται, σε σημείο, που υπήρχε κίνδυνος να επισκιάσει τον ισχυρό υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar, στον οποίο ο Πρόεδρος Erdogan έχει παραχωρήσει ευρεία αυτονομία για να κρατήσει τους στρατηγούς υπό έλεγχο.

Κατά την δημοσιογράφο, αυτά τα γεγονότα έρχονται επίσης σε μια εποχή, που η Τουρκία, αποδυναμωμένη από την οικονομική ύφεση, που επικρατεί μετά την επιδημία του κορωνοϊού, επιδιώκει να κολλήσει τα κομμάτια των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, εξ ου και σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο Erdogan μιλά για «τη σημασία της διατήρησης της τούρκο-αμερικανικής συνεργασίας», ενώ σε αυτή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 9 Μαΐου τονίζει, ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος»

Κατά την άποψή της, ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει, ότι η οικονομική υποστήριξη την οποία έχει τόσο ανάγκη, δεν θα προέλθει από τη Ρωσία, έναν εταίρο με τον οποίο οι σχέσεις είναι περίπλοκες, ειδικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Γι αυτό και η Άγκυρα δεν μιλά πλέον για την ενεργοποίηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας, που παραδόθηκαν από τη Μόσχα τον Ιούλιο του 2019, τα οποία έκτοτε παραμένουν στα κουτιά τους.

ΠΗΓΗ: En Turquie, des tensions apparaissent au sein de l’armée

Πρόκληση μεγατόνων από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Παραβιάσατε τα σύνορά μας στον Έβρο, ισχυρίζονται, απαντήσαμε καταλλήλως…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: