Ανησυχία στην Κύπρο από την εμφάνιση της νόσου Kawasaki: Νοσηλεύεται αγοράκι στο Μακάρειο

File Photo: Το Μακάρειο Νοσοκομείο στηνΚύπρο. ΚΥΠΕ




Αγοράκι με συμπτώματα της σπάνιας πολυφλεγμονώδου νόσου Kawasaki νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο τη στιγμή που η συζήτηση διεθνώς γύρω από την εμφάνιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου σε δεκάδες παιδιά, αρκετά εκ των οποίων ήταν θετικά και στον κορωνοϊό, γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονη.

Μάλιστα χθες, Βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν και σε σχετικές ανακοινώσεις υποστηρίζοντας ότι ύστερα από διερεύνηση συγκεκριμένων περιστατικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποια από τα παιδιά που παρουσιάζουν τη νόσο Kawasaki, στα αρχικά τεστ που είχαν υποβληθεί για κορωνοϊό ήταν αρνητικά, στη συνέχεια όμως είχαν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό.

  • Στην περίπτωση του μικρού αγοριού που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, οι γιατροί παρουσιάζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος Αβραάμ Ηλία, «το παιδάκι ήρθε με πυρετό, παρουσίασε φούσκωμα στις παλάμες και τα πέλματα, εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα» και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση του μωρού έχει βελτιωθεί και είναι σταθερή». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιστατικά στην Κύπρο δεν έχουν συσχέτιση με τον κορωνοϊό και υποστήριξε νοσηλεύονται κάθε χρόνο περίπου 10 με 15 παιδιά με τη νόσο αυτή.

Από πλευράς του και κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία που υπάρχει διεθνώς, ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Μάριος Λοΐζου εξήγησε ότι «υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα μια αρχική ανακοίνωση από την Αγγλία για 20 περίπου περιστατικά παιδιών και στη συνέχεια υπήρξαν ανάλογες ανακοινώσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ».

  • Υπάρχει, είπε, «μια αύξηση του αριθμού των περιστατικών της σπάνιας αυτής νόσου εντούτοις δεν είναι όλα τα παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, επομένως άρχισαν να γίνονται μελέτες για να δουν τη συσχέτιση του κορωνοϊού με αυτή το νόσο, εάν υπάρχει».

Πάντως οι βρετανοί επιστήμονες υποστήριξαν χθες ότι «το γεγονός ότι βρέθηκαν αντισώματα στους οργανισμούς των παιδιών δείχνει ότι ίσως τα συμπτώματα να είναι μέρος μιας καθυστερημένης ανοσοποιητικής αντίδρασης στον κορωνοϊό». Τόνισαν ωστόσο ότι «πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα και ότι εξακολουθεί να ισχύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που θα προσβληθούν από  θα εμφανίσουν από καθόλου έως πολύ ήπια συμπτώματα».

Το σύνδρομο kawasaki το έχουμε κάθε χρόνο και δεν συντρέχει ανησυχία, λέει ο Δρ Αβραάμ Ηλία
Το σύνδρομο κawasaki χρονολογείται από το 1967, είναι αγνώστου αιτιολογίας και κάθε χρόνο έχουμε γύρω στα 10-12 παιδιά με τυπικό ή άτυπο κawasaki, είπε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, καθησυχάζοντας τους γονείς ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Αναφερόμενος στο αγοράκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο με το σύνδρομο, είπε πως η γενική του κατάσταση είναι σταθερή. «Είναι στην οξεία φάση, υποστηρίζεται και είναι σε στενή παρακολούθηση κι ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το παιδί δεν είναι θετικό στον κορωνοϊό. Θα του κάνουμε και αντισώματα στο αίμα για να δούμε», σημείωσε.

Ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και πόλεις, όπως είναι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν παρατηρήσει αυξημένα περιστατικά του συνδρόμου αυτού και το έχουν συσχετίσει με τον COVID 19, χωρίς όμως αυτό να έχει αποδειχθεί γιατί ορισμένα παιδιά δεν βρέθηκαν να έχουν εκτεθεί στον ιό αυτό.

Επομένως, σημείωσε, δεν συντρέχει ανησυχία όσον αφορά τον κυπριακό πληθυσμό γιατί το σύνδρομο κawasaki το έχουμε κάθε χρόνο. «Δεν παρατηρούμε αυξημένη δραστηριότητα αυτή την εποχή. Έχουμε νοσηλεύσει πριν λίγες εβδομάδες κι άλλο ένα παιδί με σύνδρομο κawasaki. Τόσο αυτό όσο και το παιδί που νοσηλεύουμε τώρα δεν έχουν συσχετιστεί με τον COVID 19», πρόσθεσε.

Είπε πως δεν αναμένεται να έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο γιατί τα κρούσματα του COVID 19 στα παιδιά είναι χαμηλά – έχουν διαγνωστεί 50 παιδιά με COVID 19, από τα οποία κανένα δεν είχε σοβαρές επιπλοκές.

Συνεπώς, σημείωσε, πρέπει να ηρεμήσουν οι γονείς και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα από αυτό το σπάνιο σύνδρομο.

Τυπικό και άτυπο κawasaki
——–
Ο Δρ Ηλία εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα του συνδρόμου είναι ότι η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακής τεκμηρίωσης.

«Ένα παιδί με κawasaki κάνει υψηλό πυρετό που η διάρκεια του είναι πάνω από πέντε ημέρες. Κοκκινίζουν τα μάτια, σκάνε τα χείλη του, είναι κόκκινη η γλώσσα και εξέχει, κάνει εξάνθημα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα του παιδιού και το οίδημα αυτό συνοδεύεται από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Επίσης μπορεί να κάνει και τραχηλική λεμφανίτιδα», είπε.

Εξήγησε ότι αυτά είναι τα συμπτώματα του τυπικού κawasaki, το άτυπο μπορεί να μην τα συνδυάζει όλα αλλά να έχει μερικά από αυτά.
Έχει σημασία, σημείωσε, η διάγνωση γιατί το σύνδρομο κawasaki είναι η πιο συχνή αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά προκαλώντας επιπλοκές κυρίως από την καρδιά και ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία.

Η διάγνωση του συνδρόμου, συνέχισε, γίνεται από την κλινική εικόνα που αν έχει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά, είναι εύκολο, αν έχει μερικά από αυτά τότε και ορισμένα εργαστηριακά μπορεί να είναι δύσκολο αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πάρει θεραπεία το παιδί για να μειωθεί η πιθανότητα να κάνει σοβαρές επιπλοκές.

Ο Δρ Ηλία είπε τέλος ότι η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη και φαίνεται ότι προκαλείται από ορισμένους παράγοντες, όπως είναι ορισμένοι ιοί, η βακτιρίδια ή άλλες ουσίες που πυροδοτούν ένα αυτοάνοσο μηχανισμό που προκαλεί την πολυφλεγμονή σε διάφορα όργανα του παιδιού.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Μαριλένα Παναγή/ΚΥΠΕ,  Μαρία Αντούνα

Νέες επιστολές της Αθήνας και της Λευκωσίας στον ΟΗΕ: Εξευτελίζουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: