Ανησυχία στη Γερμανία: Αύξηση κρουσμάτων μετά την χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

File photo: Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Βεστφαλία, αναμένουν στην ουρά για τεστ για τον κορωναϊό. EPA/FRIEDEMANN VOGEL




Τα νέα κρούσματα του κορωναϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε  ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωναϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, υποκύπτοντας στις πιέσεις των Πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων. Ωστόσο την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “έκτακτου φρένου” για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 667 για να φτάσει συνολικά τις 169.218. Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.395.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο “Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, ή αν θα αυξηθεί ξανά. Η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής απαιτεί στενή παρακολούθηση της κατάστασης”.

Η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωναϊού, όμως έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών χάρις κυρίως στη διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ και στο υγειονομικό της σύστημα το οποίο λειτουργεί καλά και έχει πολλούς πόρους.

Εξάλλου σε όλη τη χώρα έχει οριστεί το όριο 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την επιβολή εκ νέου μέτρων κοινωνικής απόστασης, το οποίο οι επιδημιολόγοι θεωρούν πολύ υψηλό. Το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί σε δύο περιοχές στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας και της Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, σε εργαζόμενους σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

Το εργοστάσιο στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία έκλεισε την Παρασκευή, αφού περισσότεροι από 150 από τους 1.200 εργαζόμενους του βρέθηκαν θετικοί στον κορωναϊό. Πολλοί από αυτούς είναι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη και διαμένουν σε κοιτώνες όπου το ενδεχόμενο μετάδοσης της μόλυνσης είναι αυξημένο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος/ΑΓΚ
Βερολίνο, Γερμανία

Στη Γερμανία ο κορωναϊός πλήττει σφόδρα τους σύγχρονους “γκασταρμπάιτερ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: