Ανησυχία για τα κρούσματα κορωναϊού ανάμεσα σε μετανάστες: Έφεραν τον ιό από την Τουρκία

File Photo: Παιδιά έξω από την σκηνή που διαμένει η οικογένεια τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian για τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, επισημαίνειότι δύο μετανάστες που έφτασαν δια θαλάσσης στο ελληνικό νησί ήταν θετικοί στο τεστ κορωνοϊού την Τρίτη, οδηγώντας σε αυξημένες εκκλήσεις για εκκένωση των υπερπλήρων τοπικών καταυλισμών.

Ο καταυλισμός στη Μόρια δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναφέρει κρούσματα ιού, αν και δύο άλλα στρατόπεδα και ένα ξενοδοχείο όπου μένουν οι αιτούντες άσυλο παραμένουν υπό περιορισμό μετά τα θετικά τεστ  κορωνοϊού.

Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) στην Ελλάδα, δήλωσε στην Guardian ότι τα αποτελέσματα, αν και αποτελούν ένδειξη ότι λειτουργούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον συνωστισμό στους καταυλισμούς και για τις  κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ απηύθυνε έκκληση για βελτίωση των ιατρικών μέσων στο νησί.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο δίμηνο, διατυπώθηκαν αιτήματα όπως ομάδες ιατρών για τη μετακίνηση των πιο ευάλωτων ατόμων από το νησί, συμπεριλαμβανομένων και σοβαρά άρρωστων παιδιών (…).

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μεταφορά 2.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να μειώσει την πίεση στους καταυλισμούς εκεί. Την Κυριακή, 137 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα (…).  

Οι 70 αιτούντες άσυλο που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι λιμενικές αρχές έχουν σταματήσει την άφιξη σκαφών. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει τους διεθνείς επαίνους για την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά  η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης  επιμένει ώστε  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μην αναγκαστούν να επειδή παραμένουν υπό περιορισμό περισσότερο από άλλα άτομα. 

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι «τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό για όσους διαβιούν σε καταυλισμούς μεταναστών και κέντρα υποδοχής παρατείνονται έως τις 21 Μαΐου». Η χώρα συνολικά έχει καταγράψει 2.710 περιπτώσεις και μόλις 151 θανάτους. Οι περισσότεροι πολίτες μπορούν τώρα να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς άδεια και τη Δευτέρα, κάποια καταστήματα θα ανοίξουν και οι μαθητές της τελευταίας τάξης θα επιστρέψουν στο σχολείο.

Η Καλογεροπούλου δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα εξέρχεται από τα περιοριστικά μέτρα από το κλείδωμα, και οι πολίτες μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ, να συναντηθούν με φίλους και να βγουν, δεν έχουν δοθεί οι ίδιες ελευθερίες στους πρόσφυγες. Αυτό έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν για να προμηθευτούν ιατρικά ή άλλα βασικά είδη. Αυτός ο περιορισμός της κίνησης εισάγει διακρίσεις”.

ΠΗΓΗ: Coronavirus cases among refugees on Lesbos spark fresh calls for evacuation

Τέσσερις άνδρες νεκροί σε σπήλαιο: Τραγωδία στην περιοχή Καρμπουνάρι του Λουτρακίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: