Ανησυχεί και σαμποτάρει ο Ερντογάν: Τον υπερσκελίζουν οι δήμαρχοι Πόλης – Άγκυρας

File photo: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου EPA, ERDEM SAHIN




Με αφίσες και πανό στις γέφυρες και τις στάσεις των λεωφορείων στην Άγκυρα, ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας Μανσούρ Γιαβάς απευθύνει έκκληση προς τους εύπορους συμπολίτες του να συνδράμουν τους φτωχότερους πληρώνοντας τα ψώνια τους για είδη διατροφής.

«Η καλοσύνη είναι περισσότερο μεταδοτική από την ασθένεια», είναι το σλόγκαν κάτω από την αφίσα με την φωτογραφία μίας απόδειξης σουπερμάρκετ που φέρει την χτυπητή κόκκινη σφραγίδα «εξοφλήθηκε».

Παρά τα εμπόδια που τους θέτει συστηματικά ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο δήμαρχος της Άγκυρας και ο ομόλογός της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενοι και οι δύο από την αντιπολίτευση, συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα για να συνδράμουν τους πιο ευάλωτους δημότες τους που πλήττονται από την επιδημία του νέου κορωναϊού.

  • Η αυξανόμενη δημοτικότητα των δύο δημάρχων που προέρχονται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είναι τέτοια που εμφανίζονται πλέον ως εν δυνάμει αντίπαλοι του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φροντίζει να τους κάνει την ζωή δύσκολη: τον Μάρτιο, η κυβέρνησή του μπλόκαρε τις εκκλήσεις που απηύθυναν για δωρεές για τους φτωχούς. Λίγο μετά, ο Ερντογάν ξεκίνησε παρόμοια εκστρατεία.

Οι  Ιμάμογλου και Γιαβάς εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, δίνοντας τέλος στην 25ετή κυριαρχία των ισλαμιστών-συντηρητικών στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη εξωθώντας την κατάσταση μέχρι την επανάληψη της ψηφοφορίας. Αποτέλεσμα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεξελέγη με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

«Απειλή»

Σύμφωνα με τον Σεγίτ Τορούν, αντιπρόεδρο του CHP, υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, η στάση της κυβέρνησης του Ερντογάν δείχνει ότι είναι «πραγματικά ανήσυχος».

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διακήρυσσαν ότι οι δήμοι του CHP θα περικόψουν την κοινωνική βοήθεια. Τώρα, όλοι μπορούν να δουν ότι δεν συμβαίνει».

Όταν οι δήμαρχοι ξεκίνησαν στις εκκλήσεις για δωρεές, ο Ερντογάν τους κατηγόρησε ότι θέλουν να δημιουργήσουν «κράτος εν κράτει» και «ότι κάνουν φιγούρα».

«Μία πόλη έξι εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο για φιγούρα», απαντά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου της Άγκυρας Κεμάλ Τσοκάκογλου.

Με την διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού, οι δήμοι της αντιπολίτευσης αποτελούν πολιτική απειλή για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Seren Selvin Korkmaz, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ο ίδιος επιβλήθηκε στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας με μία επιτυχημένη θητεία ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (1994-1998).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll, ο Μανσούρ Γιαβάς είναι μία από τις προσωπικότητες που συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη των Τούρκων απέναντι στην πανδημία, πίσω από τον υπουργό Υγείας, αλλά προηγούμενος του Ερντογάν.

Η Seren Selvin Korkmaz θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στους δημάρχους της αντιπολίτευσης για να συσπειρώσει την βάση της βυθίζοντας την Τουρκία σε ένα κλίμα «εμείς» εναντίον «αυτών».

Εξόφληση λογαριασμών

Πριν ακόμη από το ξέσπασμα της κρίσης της επιδημίας Covid-19 η κυβέρνηση προσπαθούσε ήδη να θέσει εμπόδια στους δημάρχους της αντιπολίτευσης αφαιρώντας τους εξουσίες.

Παρά τις δυσκολίες, οι  Εκρέμογλου και Γιαβάς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά στο πλαίσιο διαφόρων πρωτοβουλιών για να βοηθήσουν τους φτωχότερους και τους πλέον ευάλωτους απέναντι στην επιδημία.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε στις αρχές του Μαΐου καμπάνια αλληλεγγύης, παρακινώντας τους πλουσιότερους να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού και φυσικού αερίου των φτωχότερων. Μέσα σε μία εβδομάδα, εξοφλήθηκαν 122.250 λογαριασμοί, σύμφωνα με τον δήμο.

Ο δήμος της Άγκυρας ανέλαβε την ίδια πρωτοβουλία και προτρέπει επίσης τους δημότες του να επαναφορτίσουν την κάρτα διαδρομών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να κάνουν μία δωρεά σε όσους έχασαν την δουλειά τους εξαιτίας της επιδημίας.

Κατά τον μήνα του ραμαζανιού, ο δήμαρχος της Άγκυρας πραγματοποίησε εκστρατεία για την προσφορά γευμάτων του ίφταρ (της διακοπής της νηστείας).

Παρά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα του μετά την έναρξη της εκστρατείας αυτής, ο δήμος της Άγκυρας πέτυχε τον στόχο του με την προσφορά 265.000 γευμάτων σε 35.000 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Αποκάλυψη του Reuters: Με το χέρι απλωμένο σε όλον τον πλανήτη, ο Ταγίπ γυρεύει χρήμα από Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, Κατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: