Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ΗΠΑ για παραβιάσεις της συνθήκης Open Skies, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

File Photo: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. EPA, MARTIAL TREZZINI




Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφότου ενημερώθηκε επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την συνθήκη για την στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας είναι ανυπόστατοι όπως και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την συνθήκη.

«Παρουσιάζεται και μια νέα κατηγορία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «αξιοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει κατά την εφαρμογή της συνθήκης για τις κρίσιμης σημασίας υποδομές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας» , αναφέρει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωση του.

«Και αυτό το ισχυρίζεται η πλευρά -συνεχίζει η ανακοίνωση- η οποία επέμενε ευθύς εξαρχής ότι πρέπει να είναι ανοικτοί οι ουρανοί για τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις παρατήρησης σε όλη την επικράτεια της χώρας που έχει συνυπογράψει την συνθήκη (πρωτίστως της ΕΣΣΔ και εν συνεχεία της Ρωσίας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συνιστούμε στην Ουάσιγκτον να κοινοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των ρωσικών μονάδων, τις οποίες έχουν φωτογραφίσει τα τελευταία χρόνια. Κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την συνθήκη Open Skies, η Ρωσία ενεργούσε αυστηρά στο πλαίσιο των διατάξεων της και οι Αμερικανοί συνάδελφοι μας δεν είχαν προβάλει προς εμάς καμία απαίτηση. Είναι προφανές, ότι τώρα, νοιώθοντας ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη επιχειρημάτων για να δικαιολογήσουν τις ενέργειες τους, οι εχθροί της συνθήκης Open Skies αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν την ανυπόστατη αυτή θέση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

 

Η Ρωσία ενημερώθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ για την απόσυρσή τους από τη συνθήκη Open Skies

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: