“Ενθαρρυντικά νέα” για εμβόλιο κατά του Covid-19 από την φαρμακοβιομηχανία Moderna

File photo: Πυρετωδώς εργάζεται η διεθνής ερευνητική κοινότητα για την ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίου για τον κορωναϊό. Στιγμιότυπο από πανεπιστημιακό εργαστήριο στην Ταϊλάνδη, για την κατασκευή εμβολίου. EPA/RUNGROJ YONGRIT




Με την επισήμανση “ενθαρρυντικά νέα, αλλά είναι νωρίς ακόμα”, ο καθηγητής Πολιτικής τηςΥγείας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook μας πληροφορεί για την πρόοδο σε ένα από τα πειραματικά εμβόλια κατά του κορωναϊού.

Ο κ. Μόσιαλος επισυνάπτει το δημοσίευμα του ιστοτόπου statnews.com στο οποίο αναφέρεται ότι ένα “υποψήφιο εμβόλιο για τον Covid-19 που αναπτύχθηκε από την φαρμακοβιομηχανία Moderna εμφανίζεται να ενεργοποιεί απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος παρόμοια με την απάντηση που απαντάται σε ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό και ιάθηκαν, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωση”.

Σε δοκιμή της Φάσης 1, οκτώ ασθενείς που πήραν δυο δόσεις του εμβολίου στην ελάχιστη και μέση δόση [25 και 100 mg], ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα στους ιούς σε επίπεδα παρόμοια με των ανθρώπων που γιατρεύτηκαν από μόλυνση, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Τα δεδομένα είναι περιορισμένα και μόνον από ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή, η οποία διεξήχθη από το  αμερικανικό National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι ενθαρρυντικά. Ερευνα που είχε στόχο την ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS, σχετικού ιού που ευθύνεται για την επιδημία του  2002-2003, έδειξε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι πρωτοποριακά για την επίτευξη της προστασίας.

“Αυτά τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1, αν και πρώιμα, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 πυροδοτεί μια ανοσοποιητική αντίδραση”δηλώνει ο Ταλ Ζακς,  επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας.

Αν και ορισμένοι ειδικοί ζήτησα περισσότερες λεπτομέρειες πριν σχολιάσουν, άλλοι άκουσαν τα νέα σαν θετικό σημάδι γι’ αυτό το εμβόλιο.

“Το εξουδετερωτικό αντίσωμα και τα ασφαλή αποτελέσματα από την Φάση 1 της κλινικής έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα για το εμβόλιο mRNA της Moderna και υποστηριτικά για την εκκίνηση της Φάσης 2”, δήλωσε ο Ρόμπιν Ρόμπινσον, επιστημονικός επικεφαλής της  RenovaCare.

Ο εμβολιασμός με το υποψήφιο αυτό εμβόλιο επίσης δοκιμάστηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι απέτρεψε την αναπαραγωγή του ιού στους πνεύμονες, προσθέτει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η Φάση 2 έχει ήδη πάρει το “πράσινο φως” από την Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα New York Times. Επίσης από statnews μέσω του @Ηλίας Μόσιαλος

Ελπιδοφόρα πρόβλεψη: Ο ιός μπορεί να εκφυλιστεί πριν καν βρεθεί εμβόλιο, λέει πρώην στέλεχος του ΠΟΫ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: