Αναγνωρίστηκαν 17 τρομοκράτες του ISIS στην Κύπρο: Επεισόδια σε δομές και ανησυχία στους κατοίκους

File Photo: Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επιβεβαιώνει ότι 17 τρομοκράτες του ISIS αναγνωρίστηκαν μεταξύ των προσφύγων που ήρθαν πρόσφατα με βάρκες στην Κύπρο. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Εκρηκτική είναι η κατάσταση με το μεταναστευτικό, αφού αυτή τη στιγμή αναζωπυρώθηκαν διάφορες εστίες με πολίτες να ξεσηκώνονται εκεί που υπάρχει γκετοποίηση, μετανάστες να στασιάζουν σε δομή φιλοξενίας, ενώ είναι υπαρκτό πλέον το πρόβλημα ύπαρξης μεταξύ τους και τρομοκρατών.

  • Όπως γράφει ο “Φιλελεύθερος”, Στη Χλώρακα λόγω γκετοποίησης ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα, οι μετανάστες στασίασαν χθες και έκλεισαν την είσοδο ζητώντας να τους επιτραπεί να βγαίνουν εκτός, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επιβεβαιώνει ότι 17 τρομοκράτες του ISIS αναγνωρίστηκαν μεταξύ των προσφύγων που ήρθαν πρόσφατα με βάρκες στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 32.000 αιτήσεις ή χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι χώροι στέγασης οικονομικών μεταναστών γι’ αυτό και γίνονται ενέργειες για ανέγερση νέας μονάδας στην Μεννόγια.
  • Εν μέσω αυτής της κατάστασης ήρθαν και οι αποκαλύψεις του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι στο χωριό Χλώρακα αιτούντες άσυλο από συγκεκριμένη περιοχή γειτονικής χώρας, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS, εμφανίζουν βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά, σε σημείο που οι κάτοικοι της κοινότητας να φοβούνται για την ασφάλειά τους και τις περιουσίες τους.

Σε παρέμβασή του χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αd Ηoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την προστασία προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη πως η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, καθώς οι αιτούντες άσυλο αντιστοιχούν σχεδόν στο 4% του πληθυσμού.

  • Ο κ. Χατζηγιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στηλίτευσε επίσης την ενορχηστρωμένη πολιτική της Τουρκίας να διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω των κατεχομένων ή να τους κατευθύνει δια θαλάσσης στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και πρόσθεσε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ποσοστό 80% των παράτυπων μεταναστών φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία.
  • Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους που άπτονται της ασφάλειας, ο Κύπριος βουλευτής προειδοποίησε ότι μεταξύ των αιτούντων άσυλο περιλαμβάνονται άτομα με τρομοκρατικό προφίλ, ενώ η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί ειδικά σε περιοχές με έντονα σημάδια γκετοποίησης.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου, έντονο προβληματισμό που ολοένα και εντείνεται προκαλεί στις κρατικές Αρχές, καθώς και στις αστυνομικές και τοπικές Αρχές στην επαρχία Πάφου, η ολοένα και εντεινόμενη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού ως προς τις παράνομες και αντικοινωνικές συμπεριφορές μεγάλου τμήματος του πληθυσμού των αλλοδαπών κατοίκων Πάφου.

  • Ειδικά η ραγδαία μετατροπή της Χλώρακας και σε μικρότερο βαθμό των άλλων κοινοτήτων της δυτικής περιοχής Πάφου, σε εστία εγκληματικών δράσεων αλλοδαπών, έχει μεταβάλει τη μέχρι πρότινος ειρηνική συμβίωση των ντόπιων με τους ξένους σε πρόβλημα πρώτης γραμμής, αφού ολοένα και στοχοποιείται συλλήβδην η παρουσία των ξένων στις περιοχές αυτές.
  • Το θέμα απασχολεί εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την Αστυνομία Πάφου και τις τοπικές Αρχές, που επιχειρούν πλέον να προωθήσουν έναν σχεδιασμό για την εμπέδωση της τήρησης των κανόνων σε όλα τα επίπεδα από τους ξένους κατοίκους, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Σε αυτά τα πλαίσια θα επιχειρηθεί η επαφή δημοτικών, κοινοτικών και κοινωνικών φορέων της επαρχίας με οργανωμένα σύνολα και εκπροσώπους ξένων κοινοτήτων στην Πάφο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το θέμα θεωρείται πλέον ιδιαιτέρως σοβαρό από τους φορείς της Πάφου, αφού το τελευταίο διάστημα αλλοδαποί έχουν συνδεθεί με εγκληματικές πράξεις, όπως το φονικό στη Χλώρακα, ο βιασμός 72χρονης στην Κισσόνεργα και με διαρρήξεις και κλοπές. Η κατάσταση αυτή προκαλεί εκνευρισμό σε μεγάλο τμήμα των πολιτών λόγω και της ιδιάζουσας συνθήκης στην οποία αναγκάζεται να ζήσει η κοινωνία εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί να βρίσκουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά των αλλοδαπών, θεωρώντας ότι δεν αντιμετωπίζουν με την αρμόζουσα σοβαρότητα και σεβασμό, όπως οι ντόπιοι, τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Στασίασαν στην Κοκκινοτριμιθιά

Χθες, για άλλη μια φορά οικονομικοί μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο πρώτης φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά «Πουρνάρα», προκάλεσαν επεισόδια βάζοντας φωτιά σε κάποια σημεία του και κλείνοντας την είσοδο του, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση εξόδου που έχει επιβληθεί στον χώρο, λόγω κρουσμάτων ψώρας.

  • Η διαμαρτυρία κράτησε δύο σχεδόν ώρες, με τους μετανάστες να εμποδίζουν τη διέλευση λειτουργών που υπηρετούν στο Κέντρο. Στη σκηνή έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας για προληπτικούς λόγους, ενώ πραγματοποίησαν περιπολίες γύρω από το Κέντρο για να αποφευχθούν οποιαδήποτε έκτροπα. Ο συντονιστής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Λοϊζος Μιχαήλ, ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από το Κέντρο επιβλήθηκε για προστασία τόσο των ιδίων, όσο και του υπόλοιπου κυπριακού λαού από την ασθένεια της ψώρας. Δεν είναι πρόθεσή μας, είπε, να κλείσουμε μέσα όσους διαμένουν, αλλά να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και θα το κάνουμε χωρίς εκπτώσεις.

Όπως πρόσθεσε, σε λίγες ημέρες θα έχει επιλυθεί το υγειονομικό πρόβλημα στο Κέντρο με την εξάλειψη των κρουσμάτων ψώρας και θα επαναρχίσει η κανονική λειτουργία του χώρου. O κ. Μιχαήλ έκανε λόγο για υποκινούμενες διαμαρτυρίες από πλευράς μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδεολογικών χώρων, προκειμένου να δημιουργηθεί αναστάτωση στο Κέντρο.

15 εργάτες στοιβαγμένοι σε υποστατικό
Επιχείρηση της Αστυνομίας που διενεργήθηκε χθες το πρωί στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου με στόχο την παράνομη παραμονή, εκμετάλλευση στο χώρο εργασίας και εμπορίας προσώπων, αποκάλυψε πως πάνω από 15 πρόσωπα διέμεναν στον ίδιο χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πρόσωπα αυτά ήταν είτε εργάτες είτε φοιτητές και εργάζονταν νόμιμα, χωρίς να διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία στην απασχόλησή τους.

Ωστόσο, από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι όλοι διέμεναν στον ίδιο χώρο, γεγονός που προβληματίζει την Αστυνομία αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, αφού εντοπίζεται συχνά αυτό το φαινόμενο, με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Οι στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας όσον αφορά τέτοιου είδους θέματα θα συνεχιστούν με στόχο την πάταξη του συγκεκριμένου φαινομένου, είπε.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

430 εκατ. ευρώ για στήριξη της εργασίας και 1,7 δισ. για ενίσχυση της ρευστότητας ανακοίνωσε ο Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: