Αλλάζουν μεγάλες πόλεις του κόσμου λόγω covid-19: Δημιουργούνται πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι

File Photo: Με μάσκα στο ποδήλατο σε δρόμο της Βερόνα, Ιταλία. EPA, FILIPPO VENEZIA




Οι τοπικές αρχές διεθνώς λαμβάνουν μέτρα και δίνουν κίνητρα στους κατοίκους τους για πιο φιλικές πόλεις, στην μετά κορωνοϊό, εποχή σε μια προσπάθεια να τηρούνται οι κανόνες αποστασιοποίησης, να υπάρχει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και για μείωση των ρύπων.

Οι τοπικές κυβερνήσεις παντού πρέπει να εξεύρουν τρόπους για αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων την ίδια ώρα που τα μέτρα χαλαρώνουν και όλο και περισσότερος κόσμος διακινείται μετά την καραντίνα.

Το δίλημμα μεταξύ της απότομης άρσης των μέτρων που ενδεχομένως να φέρει ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της παρατεταμένης καραντίνας είναι τεράστιο.

  • Ολοένα και περισσότερες πόλεις κλείνουν δρόμους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται μόνο η πρόσβαση για πεζούς και ποδηλάτες για να αποσυμφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μειώσουν τους ρύπους αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να γυμνάζεται στα πάρκα. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές είναι η Μπογκότα και το Βερολίνο.

Στη Γαλλία με την πρώτη χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου άνοιξαν και τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και επιτρέπεται η άσκηση και η ενασχόληση με σπορ σε ενδεδειγμένους χώρους. Για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ μπήκαν αυστηρές ποινές αν κάποιος δεν φορεί μάσκα ενώ η αποστασιοποίηση είναι επιβεβλημένη και οι παραβάτες τιμωρούνται.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η κίνηση στα ΜΜΕ κατά 1,5 εκατομμύρια από τα πέντε. Όσοι δεν μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία, αναγκάζονται να δουλεύουν με βάρδιες .

Στην Ισπανία η σταδιακή χαλάρωση θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου. Τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη άνοιξαν καθώς και τα μπαρ και τα εστιατόρια με τη μισή χωρητικότητα και με αυστηρούς κανόνες.

Παρόμοια μέτρα και στην Ιταλία όπου επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύει κάποιος και σε χώρο εκτός της διαμονής του με συγκεκριμένους κανονισμούς. Στο Μιλάνο οι τοπικές αρχές μελετούν φιλόδοξο σχέδιο για μετατροπή των δρόμων αποκλειστικά για ποδηλάτες και πεζούς.

Στη Βρετανία τα ΜΜΕ επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο 13-15% της χωρητικότητας τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πλάνα για περισσότερους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

Στο Βέλγιο έχουν προτεραιότητα οι ποδηλάτες και πεζοί στο κέντρο των Βρυξελλών ενώ μονοδρομήθηκαν και αρκετοί δρόμοι.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Thomson Reuters Foundation
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Reopen.eu: Ιστότοπος της Κομισιόν ενημερώνει πού και πώς μπορούν να κάνουν διακοπές οι Ευρωπαίοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: