Αλλά μόνο με χρήση μάσκας από τους πιστούς: Η Γαλλία θα επιτρέπει τις θρησκευτικές συναθροίσεις

File Photo: Πολίτες απολαμβάνουν τον καλό καιρό, τον ήλιο και τη θάλασσα, στη Νις της Γαλλίας. EPA, SEBASTIEN NOGIER




Οι γαλλικές αρχές θα επιτρέψουν ξανά τις θρησκευτικές συναθροίσεις μετά από δύο μήνες απαγόρευσης τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκες, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε αργά χθες ότι θα εκδώσει διάταγμα στο οποίου θα καθορίζονται οι νέοι κανόνες για τις θρησκευτικές συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αυτό, θα καταργηθεί η απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, ως μέρος των κρατικών προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, η μαζική προσευχή θα πρέπει να τηρεί προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών και του πλυσίματος των χεριών, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Η γαλλική κυβέρνηση χαλάρωσε στις αρχές του μήνα ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης, χωρίς ωστόσο να άρει τις απαγορεύσεις μαζικής προσευχής. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες από οργανώσεις πιστών, που έκαναν λόγο για άδικη αντιμετώπιση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογράμμισε ότι αναμένεται η επαναφορά του εκκλησιάσματος από τις αρχές Ιουνίου, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες πιστών θα μπορούν να προσεύχονται μαζί μόλις δοθούν στη δημοσιότητα οι νέοι κανόνες, κάτι, που όπως τόνισε το υπουργείο, θα γίνει «μέσα στις επόμενες ώρες».

Οι μουσουλμάνοι – που αποτελούν περίπου το 9% του πληθυσμού της Γαλλίας, σύμφωνα με έκθεση του 2017 του ερευνητικού κέντρου Pew – γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Εΐντ αλ-φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: