Άκου πτήσεις οι παρενοχλήσεις… Πότε επιτέλους η Τουρκία θα πάρει “πληρωμένη απάντηση” από την Ελλάδα;

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τα φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, Κυριακή 03 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Όταν πριν 22 χρόνια ένα τουρκικό F-16 παρενόχλησε το C-130 που μετέφερε τον τότε υπουργό άμυνας της Ελλάδας και την συνοδεία του από επίσκεψη στη Κύπρο, το γεγονός πήρε τεράστιες διαστάσεις δημοσιότητας μονοπωλώντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αναγκάστηκε να επιδώσει αυστηρό διπλωματικό διάβημα στην Τουρκία, απείλησε με βέτο στην επερχόμενη Ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα και προς τις ΗΠΑ που αρχικά επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την τουρκική πρόκληση λέγοντας ότι έγινε στην διάρκεια στρατιωτική «υπέρπτησης» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κακώς ο Ακης Τσοχατζόπουλος ταξίδεψε στην Μεγαλόνησο με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Από τότε οι παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών σε αεροσκάφη ή ελικόπτερα που μεταφέρουν Ελληνες επισήμους έχουν γίνει ένα είδος ρουτίνας. Και οι ελληνικές αντιδράσεις όλο και αμβλύνονται. Ο γέγονε γέγονε…

  • Φτάσαμε προχθές να πετάει το ελικόπτερο του σημερινού υπουργού άμυνας και του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την…τιμητική συνοδεία τουρκικών μαχητικών, όχι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην καρδιά του Αιγαίου. Και το γεγονός να αντιμετωπίζεται, σχεδόν στωικά, με μία ακόμη βλακώδη ατάκα του Νικου Παναγιωτόπουλου: «Δεν πτοούμεθα»!

Εντάξει υπουργέ μου, «δεν πτοούμεθα». Από κει και πέρα όμως τι; Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς; Ένα ακόμη χλιαρό διάβημα. Και ξέρετε τι απάντησαν οι Τούρκοι; «Για ποια παρενόχληση μιλάτε; Πτήση ρουτίνας έκαναν τα μαχητικά μας. Μην δραματοποιείτε τις πτήσεις ρουτίνας…».

Μάλιστα λοιπόν. Τουρκικές «πτήσεις ρουτίνας» στο Αιγαίο, σε ρόλο επίσημου συνοδού της ανώτατης ελληνικής ηγεσίας του υπουργείου άμυνας που επισκέπτεται τα νησιά. Εκεί φτάσαμε. Αλλά, κατά τα άλλα, «δεν πτοούμεθα». Και  κουβεντιάζουμε μέτρα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Την  ώρα που τα μαχητικά των γειτόνων σαρώνουν το Αιγαίο και φτάνουν μέχρι την Καβάλα.

Ε, λοιπόν αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της «φινλανδοποίησης», δεν ξέρω τι είναι. Γιατί περιλαμβάνει και την χειραγώγηση της ενημέρωσης που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δορυφοροποίησης στο τουρκικό άρμα.

  • Οι εναέριες παρενοχλήσεις υπουργών από πρωτοσέλιδα γίνονται μονόστηλα. Ρουτίνα, βρε παιδί μου, μην τα…δραματοποιούμε. Γύρνα κανάλι να δούμε την Φατιμά στο σήριαλ…

Κατά τα άλλα, εν μέσω κορονωιού ο Μητσοτάκης αύξησε τα ποσοστά αποδοχής του και στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών! Το είδαμε κι αυτό στην τελευταία, αποθεωτική για την κυβέρνηση, μέτρηση μιας από τις γνωστές εταιρείες που κόβουν τον κιμά πάντα…παρουσία του πελάτη. Αυτοί  στα αλήθεια δεν…πτοούνται με τίποτα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γερμανοί και Βρυξέλλες δίνουν στην Ελλάδα χαρτζηλίκι για τους μετανάστες: Όλα τα λεφτά στην Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: