Αυτός οργάνωσε την προβοκάτσια στα Ίμια: Ο περιβόητος Ονούρ Οϋμέν κτυπά την Ελλάδα με ασύστολα ψεύδη…

Ο περιβόητος Τούρκος διπλωμάτης, Ονούρ Οϊμέν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Bizim TV. Φωτογραφία via Twitter, @bizimtvcomtr




Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Επανεμφανίσθηκε ο συνταξιούχος διπλωμάτης Ονούρ Οϋμέν, ιθύνων νούς της τουρκικής επιδρομής στα Ίμια το 1996. Και αναμασά, σε φασιστικό έντυπο, την τουρκική προπαγάνδα για τα Ίμια, το Αιγαίο και τα “δικαιώματα” της Τουρκίας. Και προτείνει στη Αθήνα “διαπραγματεύσεις” για να “επιλυθούν”, τάχατες οι διαφορές.

Γνωρίζει πολύ καλά ο Ονούρ Οϋμέν πως τίποτα  από όσα  ισχυρίζονται οι Τούρκοι δεν ευσταθεί. Ούτε τότε, ούτε σήμερα. Υπάρχουν τουρκικοί ναυτικοί χάρτες που τεκμηρειώνουν πως τα Ίμια και τα λοιπά νησιά στο Αιγαίο ανήκουν στη Ελλάδα. Υπάρχουν βρετανικοί χάρτες. Υπάρχουν αμερικανικοί χάρτες. Υπάρχουν  ιταλικοί χάρτες. Υπάρχει πλήθος εγγράφων, όχι μόνο ελληνικών. Και υπάρχουν και οι σχετικές διεθνείς συνθήκες.

Η κρίση εκτονώθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα. Κύριοι  πρωταγωνιστές υπήρξαν οι Αμερικανοί με επικεφαλής τον μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλπρουκ. Πολύ αργότερα, στο τέλος  τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ρωτήθηκε ευθέως σε ποιόν ανήκουν τα Ίμια. Δίστασε ελάχιστα,  χαμογέλασε και είπε “στην Ελλάδα”.

Ο τούρκος ήταν τότε Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών. Με πρωθυπουργό την χαζοχαρούμενη Τανσού Τσιλέρ, που επαινούσε δημόσια όλους όσους δολοφονούσαν στο εξωτερικό για την Τουρκία.

  • Στις κουρδικές περιοχές της χώρας πάνω από 4,000 κουρδικά χωριά είχαν ήδη καεί από το κεμαλοφασιστικό καθεστώς. Χιλιάδες Κούρδοι εκτοπίστηκαν από τις παραδοσιακές τους  εστίες. Οι πνευματικοί τους ηγέτες – πολιτικοί, δάσκαλοι, δικηγόροι κλπ- δολοφονούνταν κατά δεκάδες. Το τουρκικό “βαθύ κράτος”- κεμαλικό τότε- κυριαρχούσε παντού. Και στο  διεθνές επίπεδο η  τριμερής συμμαχία Άγκυρας, Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, μεσουρανούσε.

Ως Γενικός Διευθυντής,  ο Ονούρ ΟϋμένΟ είχε φθάσει στον κολοφώνα της επαγγελματικής του καριέρας. Αλλά θα μπορούσε ακόμη “ψηλότερα”. Ακόμη και ΥΠΕΞ, κάτι όχι εύκολο. Έτσι,  επιστέγασμα και αμοιβή κάθε Γ.Δ. της Τουρκίας ήταν  να αφυπηρετήσει ως πρέσβης της χώρας του στην Ουάσιγκτον. Στην αυλή του ηγεμόνα.

Με το δεβλέτι να τον ευλογεί, ο Ονούρ Οϋμέν ετοίμασε τα πάντα. Επισκέφθηκε προκαταρκτικά την αμερικανική πρωτεύουσα και έκανε όλες τις σωστές κινήσεις με επισκέψεις και ομιλίες, κυρίως, στις σημαντικές αμερικανό-εβραϊκές οργανώσεις. Ουσιαστικά το προγράμμα του ετοιμάστηκε από την τουρκική πρεσβεία σε συνεργασία με αυτές.

Ωστόσο ο Ονούρ Οϋμέν ποτέ δεν διαπιστεύθηκε πρέσβης στην Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν πως δεν τον ήθελαν. Δεν έδωσαν ποτέ την απαιτούμενη από το πρωτόκολλο συναίνεση. Το γεγονός αυτό ήταν  πρωτοφανές στις από το 1945 – κατά ακρίβεια από το 1944- προνομιακές ήδη σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Και στη άρνησή τους στάθηκαν αμετάπειστοι. (Κατόπιν, στην Τουρκία ανταμοίφθηκε ως Υφυπουργός και μετά ως βουλευτής).

Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να δώσουν την συναίνεση τους στη τουρκική κυβέρνηση διότι στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε η κρίση στα Ίμια. Που οι αμερικανοί γνώριζαν πως ήταν οργανωμένη τουρκική προβοκάτσια. Και γνώριζαν πως ιθύνων νούς ήταν ο Ονούρ Οϋμέν. Διεδραμάτισαν και άλλοι ρόλο στην  Άγκυρα. Αλλά αυτός ήταν ο εμπνευστής.

  • (Όπως παλαιότερα, εμπνευστής του λεγόμενου “casus belli” για  τα δώδεκα μίλια το 1975- μια απίστευτα πετυχημένη μπλόφα που έχει πρακτικά ευνουχήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών- υπήρξε ο τότε Γενικός Γραμματέας, ο Σουκρού Ελεγτάγκ. Ο περιβόητος Σουκρού είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον όπου οργάνωσε, με την βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανο-εβραίων, το τουρκικό λόμπυ).

Στα Ίμια δυο Νατοϊκοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έφθασαν στο παρά ένα στα πρόθυρα του πολέμου, λόγω μιας τουρκική προβοκάτσιας. Και οι αμερικανοί δεν ήθελαν τον πολεμοκάπηλο αρχιτέκτονά της να παραγοντίζει και να χαριεντίζεται στη πρωτεύουσά τους. Και δεν τον δέχθηκαν.

Αντίθετα μετά τα Ίμια, όταν ο κεμαλοφασίστας αυτός διπλωμάτης επισκέφθηκε τη Ελλάδα με μια κουστωδία από εκατό και βάλε Τούρκους, η Αθήνα τον υποδέχθηκε με όλα τα καθιερωμένα πρωτόκολλα και βάλε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ασταμάτητη και αναπάντητη η τουρκική προπαγάνδα: Είναι και ανίκητη; Αυτό είναι βασικό ερώτημα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: