Αυτός είναι ο “ασθενής μηδέν” της Γαλλίας: Αρρώστησε όταν ο ιός ήταν μόνο στην Κίνα [video]

Κατά πάσα πιθανότητα ο Αμιρούς Χαμάρ είναι ο “ασθενής μηδέν” της Γαλλίας. photo via You Tube




Ένας 43χρονος Γάλλος αποκαλύφθηκε ότι είναι πιθανότατα ο “ασθενής μηδέν” της χώρας, καθώς μολύνθηκε από τον κορωναϊό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Αμιρούς Χαμάρ, γεννημένος στην Αλγερία,  εμφανίστηκε και μίλησε δημοσίως μετά την ανακοίνωση νοσοκομείου κοντά στο Παρίσι ότι επανεξέτασε παλιότερα δείγματα ασθενών με γρίπη και εντόπισε θετικό δείγμα στον Covid-19 με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως ο ιός διαδίδονταν στην Γαλλία πολύ πριν την 24η Ιανουαρίου, όταν δηλαδή η χώρα επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα.

Μιλώντας στο BFMTV, ο Χαμάρ δήλωσε ότι ένιωθε “πολύ δυνατούς” πόνους στο στήθος αλλά οι γιατροί έκαναν λάθος διάγνωση για την ασθένειά του πριν, τελικά, διαγνωστεί με λοίμωξη στους πνεύμονες.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως “δεν αποτελεί έκπληξη” το γεγονός ότι εντοπίστηκε κρούσμα τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να εντοπιστούν περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις καθώς τα νοσοκομεία προχωρούν σε επανελέγχους και νέες καταγραφές.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλες τις χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους για κρούσματα από τα τέλη του 2019, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μια “νέα πιο σαφή εικόνα” για το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δεν είναι σαφές πώς ο Χαμάρ κόλλησε τον ιό, επειδή δεν έχει άμεσες σχέσεις με την Κίνα, όπου άρχισε η εμφάνιση του ιού στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ωστόσο, ίσως είναι ένα στοιχείο το γεγονός ότι η σύζυγος του Χαμάρ εργάζεται σε σούπερ μάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, όπου είναι γνωστό ότι πηγαίνουν οι επιβάτες για ψώνια μετά την προσγείωσή τους.

Επιπλέον, ο γιατρός που αποκάλυψε το κρούσμα του Χαμάρ, δήλωσε πως η σύζυγος του ασθενούς εργαζόταν στο ιχθυοπωλείο του σούπερ μάρκετ μαζί με συναδέλφους κινεζικής καταγωγής.

“Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η σύζυγος ήταν ασυμπτωματική”, δήλωσε ο καθηγητής Ιβ Κοέν του νοσοκομείου Αβισέν, όπου έκανε τις εξετάσει ο Χαμάρ.

Ο ίδιος ο Χαμάρ δήλωσε πως ο καθηγητής Κοέν επικοινώνησε μαζί του προσφάτως και τον πληροφόρησε ότι ήταν “100% θετικός” στον κορωναϊό.

Τον Δεκέμβριο, ο Χαμάρ παρουσίαζε συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία τώρα είναι γνωστά ως συμπτώματα του  Covid-19. Αρχικά σκέφτηκε πως έχει γρίπη, αλλά μπερδεύτηκε απ’ τα συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο όπου του έδωσαν αναπνευστική μάσκα.

“Στις 5 το πρωί το πρωί αποφάσισε να πάρω το αυτοκίνητό μου και πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο”, λέει. “Είπα ότι πρέπει να δω γιατρό αμέσως, κάτι πηγαίνει λάθος, είχα πόνο στο στήθος”.

“Ισως είναι ο ασθενής μηδέν, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι σε άλλες περιοχές”, λέει ο καθηγητής Κοέν. “Ολοι οι ασθενείς με πνευμονία πρέπει να επανελεγχθούν”, καταλήγει.

Η Γαλλία, όπου σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την COVID-19 από την 1η Μαρτίου, επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματά της στις 24 Ιανουαρίου–δύο ασθενείς στο Παρίσι και ένας ακόμη στο Μπορντό, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ρόουλαντ Κάο,  καθηγητή κτηνιατρικής επιδημιολογίας και επιστήμης των δεδομένων στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, ο εντοπισμός ενός κρούσματος τον Δεκέμβριο “δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εξάπλωση του ιού στη Γαλλία ξεκίνησε τόσο νωρίς”.

“Αν επιβεβαιωθεί η υπόθεσή τους, αυτό που υποδηλώνει είναι ο ιός που εμφανίζεται σε ένα φαινομενικά απομακρυσμένο σημείο του κόσμου μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί και αλλού”, εξηγεί ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, The Daily Mail, Russia Today

Αρνητικό ρεκόρ για τη Βρετανία: Πρώτη στην Ευρώπη σε νεκρούς από τον κορωναϊό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: