Αυτό έλειπε! Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας

ΑΠό αριστερά, ο επίθτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επιεκφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) υποστηρίζει τη γαλλο-γερμανική πρόταση ως μέρος πειστικής αντίδρασης στην κρίση Covid-19

«Χαιρετίζω θερμά τη γαλλο-γερμανική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υποστηρίξει μια βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Υποστήριξα με συνέπεια την ιδέα ότι απαιτούνται ορισμένες μεταβιβάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για την πραγματοποίηση αυτών των μεταβιβάσεων είναι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ», σημειώνει.

«Εάν εφαρμοστεί, η γαλλο-γερμανική πρόταση θα αποτελέσει σημαντικό δομικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση», τονίζει.

«Θα συμπληρώσει τις άλλες ευρωπαϊκές απαντήσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί: δίχτυα ασφαλείας για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις και για τα κράτη μέσω του SURE από την Κομισιόν, ένα πρόγραμμα εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ESM Pandemic Crisis Support», υπενθυμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

«Τα δύο ευρωπαϊκά πακέτα είναι επίσης συμπληρωματικά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα: το ESM Pandemic Crisis Support μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ από τώρα. Επίσης, το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν και σύντομα οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ θα είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα», καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

  • Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισ. ευρώ

«Το Ταμείο Ανάκαμψης, στο τέλος, θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ», δηλώνει στην Rai ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε δηλώσεις του στο κανάλι Rai tre, της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόνισε ότι «στο τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πλησιάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ».

«Ας μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο αυτό θα προσφέρει επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια με χαμηλά επιτόκια», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με τον οποίο η χθεσινή γαλλογερμανική συμφωνία επί του θέματος, αποτελεί «γεγονός χωρίς προηγούμενο».

Ο αρμόδιος Επίτροπος υπογράμμισε, τέλος, ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να χορηγηθούν «το γρηγορότερο δυνατό» και ότι «οι τελικές αποφάσεις θα συνδέονται , φυσικά, με τους στόχους που πρόκειται να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Λαγκάρντ γράφει τους Γερμανούς στα παλιά της Louboutin: Συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα

  • Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την συνταγματικότητα του αντίστοιχου προγράμματος του 2015 (PSPP), δηλώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος (PEPP).

«Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση. Αλλά δεν ανησυχώ καθόλου – ούτε για το πρόγραμμα που αφορά την πανδημία ούτε για το προηγούμενο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου το ευρωσύστημα αγοράζει ομόλογα από το 2015. Παραμένουμε απτόητοι στην εκπλήρωση του στόχου της διατήρησης σταθερών τιμών», τονίζει η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Handelsblatt.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το τρέχον πρόγραμμα η Bundesbank, η επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στον ευρωχώρο», για να προσθέσει ότι η Συνθήκη για την ΕΚΤ προβλέπει ότι «κάθε εθνική κεντρική τράπεζα στην ευρωζώνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να παίρνει οδηγίες από τις κυβερνήσεις.

Ερωτώμενη εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) πρόκειται να επεκταθεί – σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 4 Ιουνίου -, η κυρία Λαγκάρντ αφήνει όλα τα ενεδεχόμενα ανοιχτά: «Ήμασταν πολύ σαφείς και εξακολουθούμε να είμαστε πολύ σαφείς. Δε θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το ύψος, την διάρκεια και την σύνθεση του προγράμματος στον απαραίτητο βαθμό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει ψυχολογικό εμπόδιο για τις πράξεις μας».

  • Ποια στοιχεία της γαλλογερμανικής πρότασης πιθανόν να περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου, ύψους μισού τρισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις σε περιοχές και οικονομικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, για να τους βοηθήσει να ανακάμψουν χωρίς να αναλάβουν ένα βουνό νέου χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η πρόταση αυτή δεν σημαίνει ότι θα γίνει πλήρως αποδεκτή από την ΕΕ, αλλά τα βασικά στοιχεία της πιθανότατα θα προχωρήσουν. Το Reuters αναφέρει τα βασικά σημεία της πρότασης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει πιθανόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 27 Μαΐου.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ: Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν το ταμείο των 500 δισ. ευρώ να έχει μία σαφή καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα μπορεί να γίνει προσφυγή σε αυτό.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Θα υπάρξει δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αγορά, χρησιμοποιώντας το αξιόχρεό της ΑΑΑ για να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο, πιθανόν κοντά στο μηδέν.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Η Επιτροπή θα διοχετεύσει τα χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που αφορά την περίοδο 2021-2027, εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη πενταετία, κυρίως για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κατά τη μετάβαση της ΕΕ σε μία «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία και για έρευνα και τεχνολογία.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Επειδή η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα χρήματα (για την αποπληρωμή του δανεισμού) θα προέλθουν από μελλοντικούς πολυετείς προϋπολογισμούς της ΕΕ, μετά το 2027. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα έχουν πρόσθετα έσοδα από υψηλότερες εθνικές εισφορές ή από νέους φόρους που θα επιβληθούν από τις κυβερνήσεις και θα εκχωρηθούν στην ΕΕ ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω.

ΟΙ ΟΡΟΙ: Οι επιχορηγήσεις απαιτούν «μία σαφή δέσμευση των κρατών – μελών να ακολουθούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα». Το γαλλογερμανικό έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο χώρες θέλουν να καθιερώσουν ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία – που θα αφορά τη Google, την Apple, τη Facebook ή την Amazon – στην ΕΕ και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις – δηλαδή κανόνες για το πώς παρά για το πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.

Πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει και επιχορηγήσεις και δάνεια, λέει η Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: