Αυτά είναι ανεύθυνα πειράματα: Δηλαδή μας λένε πως δεν κολλάει ο ιός από τους Γερμανούς τουρίστες;

File Photo: Γερμανοί απολαμβάνουν τον ήλιο στην πατρίδα τους. EPA, OMER MESSINGER
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Aν υποθέσουμε ότι τα έχουμε πάει άριστα μέχρι σήμερα στην υγειονομική διαχείριση της πανδημικής κρίσης, ότι μηδενίσαμε το κοντέρ της εξάπλωσης, τσακίσαμε τη καμπύλη και γενικώς είμαστε …σούπερ ουάου, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, ας μας εξηγήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποια λογική ανοίγουν διάπλατα τα σύνορα; Και μάλιστα σε τουρίστες από χώρες που εξακολουθούν να καταγράφουν εκατοντάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση;

Ποιος παίρνει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης «στραβής» και ποιος θα τρώει το ξύλο στο τέλος της ημέρας, αν έχουμε γλυτώσει από Αφγανούς, Σομαλούς και Ρομά για να τη πάθουμε από Ευρωπαίους τουρίστες; Ο Θεοχάρης που είναι με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση; Μάλλον όχι. Πιο ψηλά θα φτάσει το σανίδι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρχική στόχευση και επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να επιβληθεί υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Και αυτό ήταν το λογικό.

  • Αν δεν τα πληρώνουν οι κυβερνήσεις, ας τα πληρώσουν οι αεροπορικές εταιρείες. Κι αν δεν τα πληρώσουν ούτε αυτές, ας επιβαρυνθούν αυτοί που ξαφνικά λαχτάρησαν τις ελληνικές «ασφαλείς» παραλίες.
  • Το ποσό των 20-30 ευρώ είναι ούτως ή άλλως αστείο για έναν ταξιδιωτικό προυπολογισμό. Όποιος δεν το διαθέτει, καλύτερα να μην έρθει στη χώρα μας. Υπάρχει και η γειτονική Αλβανία που είναι φθηνότερη…

Στην αρχή το ψέλλισαν οι δικοί μας, περιμένοντας να δουν τις αντιδράσεις της Κομισιόν και της Καγκελαρίας. Και όταν οι αρμόδιες Γερμανίδες κυρίες το απέκλεισαν, για τους δικούς τους λόγους, το γύρισαν και οι δικοί μας στο τσάμικο:

«Δεν χρειάζεται, έτσι κι αλλιώς είναι αναξιόπιστο»…Κι αμέσως προχώρησαν στις επικύψεις με το χέρι προτεταμένο, στα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», Willkommen και τα τοιαύτα. Κάνοντας τα ξένα μέσα να «παραληρούν από χαρά»…

Λοιπόν, η απόφαση είναι ανεύθυνη και τζογαδόρικη, κυρίως όμως δεν υπακούει σε καμία λογική εξυπηρέτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το υποχρεωτικό τεστ-που Κύριος Οίδε γιατί δεν υιοθετήθηκε ως επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης-έπρεπε να αποτελεί μονομερή ελληνική απαίτηση.

Το ανέκδοτο με τους Γερμανούς τουρίστες: Όλα γίνονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της γερμανικής TUI

  • Θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στους ίδιους τους ταξιδιώτες, που θα ήξεραν ότι κατευθύνονται σε μία χώρα σοβαρή και υγειονομικά ασφαλή, όπου και οι υπόλοιποι τουρίστες έχουν επίσης υποστεί την ίδια διαδικασία ελέγχου. Τι πιο…κανονικό;

Το «εμπάτε σκύλοι αλέστε» είναι πραγματικά μια ακατανόητη πρωτοβουλία. Και διερωτώμαι ξανά ποιος παίρνει την ευθύνη για αυτό το πείραμα;

Προ εβδομάδος ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Τσιόδρα, έλεγε επί λέξει ότι «πρέπει απαραιτήτως να γίνεται ένα γρήγορο τεστ όσων θα μπουν σε αεροπλάνα με προορισμό την Ελλάδα, γιατί χωρίς έλεγχο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς τον επιπολασμό της νόσου από τη μία χώρα στην άλλη».

Χθες, ο ίδιος άνθρωπος, προειδοποίησε ότι τα νησιά πρέπει να προετοιμάζονται για «εισαγόμενα κρούσματα».

  • Φανταστείτε λοιπόν το καλοκαίρι, σε ένα μικρό κέντρο υγείας κάπου στη μέση του Αιγαίου, εκτός από τα συνήθη εποχιακά περιστατικά με ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες, μικροτροχαία, να εμφανιστούν ξαφνικά και δέκα Γερμανοί που βήχουν! Τόμπολα!

Φάγαμε ένα μήνα σκληρής καραντίνας και διαλύσαμε την οικονομία για να γλυτώσουμε ακριβώς αυτό: Τον επιπολασμό, την εξάπλωση και την συνακόλουθη κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα; Από τους…Γερμανούς δεν κολλάει; Η τελικά τα υγειονομικά μέτρα υπακούουν στις εκάστοτε κυβερνητικές ανάγκες;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί πρέπει να φορούν μάσκες: Διαφορετικά, όπως χθες, δέιχνουν το κακό παράδειγμα…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required