18 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναχωρούν για Βέλγιο και 50 για Βρετανία: Επαναπατρίζονται 130 Έλληνες

File Photo: Ασυνόδευτοι ανηλίκοι αλλά και ενήλικες πρόσφυγες αναχωρούν για το εξωτερικό με στόχο την επανένωση με τις οικογένειές τους. @amna_news




Δεκαοχτώ ασυνόδευτους ανήλικους από τα ελληνικά νησιά θα αναλάβει να φιλοξενήσει το Βέλγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο BELGA το οποίο μεταφέρει δηλώσεις της Υπουργού αρμόδιας για το άσυλο και τη πολιτική προστασία Maggie De Block.

Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι “η χώρα μας ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ελλάδας η οποία βρίσκεται υπό πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο αυτή η αλληλεγγύη θα πρέπει να συμβαδίζει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πιο δίκαιη κατανομή ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ”.

“Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη προς αυτήν. Για το λόγο αυτό, καταβάλλουμε μια επιπλέον προσπάθεια παρά την κρίση του κορωνοϊού και τον κορεσμό του δικτύου υποδοχής μας,” δήλωσε η Maggie De Block και συμπλήρωσε: “Αυτές οι λύσεις ωστόσο δεν είναι βιώσιμες. Χρειαζόμαστε μια θεσμική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Σύμφωνα με το Υπoυργείο: “Αυτοί οι πολύ ευάλωτοι ανήλικοι ζουν σήμερα σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και Απάτριδες και το Γραφείο Αλλοδαπών εργάζονται για να τους φέρουν γρήγορα στο Βέλγιο”.

Σημειώνεται ότι “η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης ελήφθη λίγες μέρες μετά το ψήφισμα της Βελγικής Βουλής που καλούσε την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά”.

“Η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Ελλάδα. Η υλικοτεχνική πτυχή θα αναληφθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ο οποίος και θα πραγματοποιήσει έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο. Κατά την άφιξη τους στο Βέλγιο, οι 18 ανήλικοι θα μεταφερθούν σε ένα κέντρο παρακολουθήσης και προσανατολισμού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασύλου. Στην συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Ασύλου, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη νεολαία. Για το λόγο αυτό, έχει υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες”, αναφέρουν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Στη Βρετανία για οικογενειακή επανένωση – Επαναπατρισμός Ελλήνων

Αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, αναχωρεί από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το ίδιο αεροσκάφος θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο 130 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 9 το πρωί, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, και της Ειδικής Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Η επανένωση των 16 ασυνόδευτων ανηλίκων και των 34 ενηλίκων με τις οικογένειές τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κυβερνητικής πολιτικής για μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων – επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.

Για την πραγματοποίηση της πτήσης συνεργάστηκαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου -που είχε τον σχετικό συντονισμό- , το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και η αεροπορική εταιρεία Aegean.

ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθανάσιος Αθανασίoυ / Μ.Κ.
Βρυξέλλες, Βέλγιο / Αθήνα, Ελλάδα

Ο εκβιασμός της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ σταμάτησε τον Φεβρουάριο στον Έβρο, λέει ο Στέλιος Πέτσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: