¨Κλείνει” τη Μινεάπολη ο δήμαρχος: Επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, φοβάται νέα αιματηρά επεισόδια

Πεντακόσιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν για να αποκαταστήσουν την τάξη στη Μινεάπολη, έπειτα από άλλη μια νύχτα βίαιων διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. EPA, TANNEN MAURY




Η αμερικανική πόλη Μινεάπολη, που συγκλονίζεται από ταραχές μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, θα έχει απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της Παρασκευής, όπως επέβαλε ο δήμαρχός της.

Από τις 20.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου) έως τις 06.00 την επομένη το πρωί, οι δρόμοι της πόλης στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έρημοι, με εξαίρεση μόνο την παρουσία σε αυτούς των δυνάμεων της τάξης, πυροσβεστών και ιατρικού προσωπικού.

Ο δήμαρχος και οι αστυνομικές αρχές φοβούνται νέο κύκλο επεισοδίων στην πόλη. Οι διαδηλωτές, πάντως, θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, όπως έγινε γνωστό μέσω των κοινωνικών δικτύων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ, ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλζ έκανε έκκληση να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί “τάχιστα” δικαιοσύνη.

Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου άνδρα τον οποίο βιντεοσκόπησαν περαστικοί να παρακαλά για τη ζωή του και να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει ενώ ένας λευκός αστυνομικός τον κρατά ακινητοποιημένο στο έδαφος, έχοντας γονατίσει πάνω στον λαιμό του.

Ο 46χρονος Φλόιντ πέθανε την Δευτέρα.

H αστυνομία της Μινεσότα άφησε ελεύθερο τον Αφροαμερικανό δημοσιογράφος του CNN

“Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα”, είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ. “Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο Γουόλζ ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του.

Ολοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Ομαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη.

Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες.

Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκεται ο πρώην αστυνομικός που συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν.

Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να γονατίζει στον λαιμό του 46χρονου Φλόιντ και να τον ακινητοποιεί ενώ εκείνος διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει, κατηγορείται “για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας”, ανέφερε ο εισαγγελέας Μάικ Φρίμαν.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Τσόβιν, ο οποίος έχει ήδη απολυθεί από την αστυνομία.

Αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο του θανάτου του Φλόιντ ξέσπασαν ταραχές στη Μινεάπολη, κυρίως στην περιοχή όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπηρετούσαν οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι ενεπλάκησαν στη σύλληψή του.

Για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη και μια ομοσπονδιακή έρευνα, εκτός από εκείνην που κάνει η Πολιτεία της Μινεσότας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Εξοργισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, η Τέιλορ Σουίφτ υπόσχεται: “Θα ψηφίσουμε για να σας διώξουμε”

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ υποσχέθηκε σήμερα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα γνωρίσει την ήττα στις επόμενες προεδρικές εκλογές και κάλεσε τους Αμερικανούς να τον καταψηφίσουν, έχοντας εξοργιστεί απο τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου σχετικά με τις ταραχές στη Μινεάπολη.

«Αφού πυροδοτήσατε τη φωτιά της υπεροχής της λευκής φυλής και του ρατσισμού από την αρχή της θητείας σας, έχετε το θράσος να παριστάνετε τον ηθικά ανώτερο, προτού απειλήσετε (με τη χρήση) βίας», έγραψε η 30χρονη καλλιτέχνιδα στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Θα ψηφίσουμε για να σας διώξουμε τον Νοέμβριο», συμπλήρωσε.

Η Τέιλορ Σουίφτ επικαλέστηκε μια σειρά από tweet που έστειλε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις ταραχές στη Μινεάπολη, όπου φάνηκε να απειλεί τους διαδηλωτές με τη χρήση ένοπλης βίας.

«Όταν οι λεηλασίες αρχίζουν, τα πυρά ξεκινούν», έγραψε ο Τραμπ.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του στη Μινεάπολη τη Δευτέρα, προκάλεσε διαδηλώσεις, που οδήγησαν σε ταραχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπήρξε παρανόηση με το μήνυμά του και ότι ο ίδιος αναφερόταν, στην πραγματικότητα, σε πιθανές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ταραχοποιών και όχι στη χρήση βίας από την αστυνομία.

Η Τέιλορ Σουίφτ απέφευγε για καιρό να μιλήσει για πολιτική.

Η τραγουδίστρια των 10 βραβείων Γκράμι πήρε τελικά θέση τον Οκτώβριο του 2018 για να στηρίξει δύο Δημοκρατικούς υποψηφίους στην πολιτεία όπου έζησε πολλά χρόνια, στο Τενεσί.

Ακολούθησαν αποδοκιμασίες σε βάρος της με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει, μέσω Twitter, ότι του αρέσει «περίπου κατά 25% λιγότερο» η μουσική της.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μινεάπολη, United States – Νέα Υόρκη, United States

Αν είσαι νέος Αφροαμερικανός, η ζωή σου κινδυνεύει: Σήμερα ο Φλόιντ, χθες άλλοι, αύριο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: