Ξεκίνησε το σαφάρι για τις μάσκες που είναι σε έλλειψη: Που τις βρίσκουμε, πόσο κοστίζουν

Γυναίκα φορώντας μάσκα προστασίας πρνάει μπροστά από διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας. Η μη χρήση της συνιστά πρόστιμο 150 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν όμως, που θα τις βρούμε. Υπάρχουν στην αγορά;

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σημείωσε ότι «έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την εγχώρια παραγωγή, με τη λειτουργία δύο εργοστασίων μεγάλης παραγωγής μασκών αλλά και με μικρές βιοτεχνίες οπότε διασφαλίζεται μηνιαία παραγωγή που θα ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια μάσκες ενώ, συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό και εκεί εμφανίζεται, σήμερα, απόθεμα σε μάσκες μίας χρήσης περισσότερων από 25 εκατομμυρίων τεμαχίων.»

Επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση, όπως είπε ο υπουργός αυτό έχει αντίκτυπο στην τιμή, ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε και τη χρήση της πάνινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες θα ομαλοποιηθεί η αγορά.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή διατίμησης ή για δωρεάν μάσκες ο υπουργός απάντησε ότι η ίδια συζήτηση είχε γίνει, πριν λίγο καιρό, για τα αντισηπτικά αλλά όπως ομαλοποιήθηκε αυτή η αγορά το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος που να μπορεί να δώσει δωρεάν όλες τις μάσκες που θα χρειαστούν οι πολίτες αλλά ούτε και η διατίμηση θα βοηθούσε όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Ιταλίας, που η διατίμηση δεν αποτέλεσε λύση για την επάρκεια.

Έτσι ερχόμαστε στα καίρια ερωτήματα:

  • Υπάρχει στην αγορά ικανός αριθμός προστατευτικών μασκών ώστε τη Δευτέρα να έχουν όλοι τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου αφενός να προστατευθούν και αφετέρου να μην τους καταλογιστεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.; Η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η επάρκεια και μάλιστα η διασπορά των μασκών προκειμένου να τις βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς να χρειαστεί να κάνει… σαφάρι σε όλη την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
  • Πόσο κοστίζουν οι μάσκες αυτές; Η απάντηση είναι ότι πωλούνται σε πακέτα των 20, 40 ή 50 μασκών. Το κόστος τους ποικίλει και ξεκινά από 25 ευρώ το πακέτο και φτάνει έως τα 58 ευρώ.

Εάν μάλιστα η παραγγελία γίνει από προμηθευτές μέσω internet όπου υπάρχουν πράγματι πολλές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι έχουν διαθέσιμες μάσκες, τότε θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα μεταφορικά.

Υπάρχουν επίσης και οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που πωλούνται και μεμονωμένες με τιμή που κυμαίνεται από 3 έως πέντε ευρώ η μία, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου άλλα τόσα χρήματα για τα μεταφορικά.

  • Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες παράδοσης που εμφανίζονται είναι από 1 έως 3 ημέρες, ενώ είναι προφανές ότι με τον φόρτο εργασίας που έχουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών θα πρέπει να υπολογίσετε και μερικές ημέρες ακόμη.

Πατέντες για σπιτικές μάσκες από μία φανέλα ή ένα μαντίλι: Απλά, γρήγορα, χωρίς ραπτική μηχανή

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Οι πολίτες πλέον θα πρέπει να φορούν μάσκα, είτε αυτή είναι χειρουργική, είτε αυτή είναι υφασμάτινη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις που εκκινούν την λειτουργία του από τη Δευτέρα, όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν.

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση της μάσκας «θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα».

Ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συστήνεται πλέον η χρήση μάσκας είπε ότι «τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν». «Τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα».

Ποιες μάσκες δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες

Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε εξειδικεύσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μάσκες που δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες. Εξήγησε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό. «Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου», είπε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι απαραίτητο να φορούν ιατρικές μάσκες, αλλά μπορούν να προτιμήσουν υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες. Σημείωσε επίσης ότι επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά και επανέλαβε για μία ακόμα φορά πώς γίνεται η σωστή χρήση της μάσκας. Είπε ότι δεν πρέπει να την πιάνουμε από μπροστά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα.

Hellas Journal

Το κόστος των μασκών μιας χρήσης θα πέσει, η αγορά θα ομαλοποιηθεί, λέει ο Γεωργιάδης

Να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, θα δοθούν οδηγίες για κατ’ οίκον κατασκευή, λέει ο υφυπουργός Παπαθανάσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: