Washington Post: Επιτυχημένη απάντηση της Ελλάδας στον κορωναϊό αλλά και δύσκολες προκλήσεις για την οικονομία

Πολίτες και αθλητές δίνουν αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία στο ΟΑΚΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην επιτυχημένη, μέχρι στιγμής, διαχείριση της κρίσης του κορωνοιού από την Ελλάδα, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Washington Post.

Η δημοσιογράφος Elinda Labropoulou σχολιάζει ότι αυτή η επιτυχία της Ελλάδας αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη, αλλά ταυτόχρονα ενέπνευσε στους Έλληνες ένα αίσθημα υπερηφάνειας που είχαν να νιώσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα, σε σχέση μάλιστα με τη σκληρά χτυπημένη από τον ιό γειτονική Ιταλία, καθώς και στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίς στη χώρα.

«Ο κόσμος θεωρούσε ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει», δηλώνει ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, Αλέξανδρος Κεντικελένης και προσθέτει «γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και τα καλά αποτελέσματα έδωσαν ελπίδα στον κόσμο».

«Άλλες χώρες, με πολύ καλύτερες νοσοκομειακές υποδομές και περισσότερες ΜΕΘ κατ’άτομο, είχαν την ψευδαίσθηση ότι τα συστήματά τους θα άντεχαν, εξού και καθυστέρησαν τα μέτρα», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ενώ η παθολόγος και επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Έλενα Καραμπατσάκη επισημαίνει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία άρχισε να κάνει εκπαίδευση στη διαχείριση του ιού ήδη από τον Ιανουάριο. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση κατόρθωσε να αυξήσει τις ΜΕΘ κατά 50%, συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Πάνω από όλα, η Ελλάδα υπήρξε τρομακτικά τυχερή που ο ιός δεν φαίνεται να έχει χτυπήσει τα υπερκορεσμένα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά της, γράφει η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι στα κέντρα αυτά ζουν, σε άσχημες συνθήκες, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, χωρίς καμία δυνατότητα να προστατευτούν όχι μόνο από τον ιό, αλλά από οτιδήποτε.

Αναφερόμενη στον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης, η δημοσιογράφος σχολιάζει, ότι, σε ειρωνεία της τύχης, ακόμα και η επιτυχημένη αντίδραση στην κρίση, δεν μπορεί αποτρέψει μια οικονομική ύφεση, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα είχε εξέλθει από την οικονομική δυσπραγία της προηγούμενης δεκαετίας. Και επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να χτυπηθεί, οικονομικά, πιο σκληρά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας της από τον τουρισμό.

Στο δημοσιέυμα γίνεται αναφορά και στον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – τον αναπάντεχο σταρ της κρίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – τον άνθρωπο που παρακολουθούν, κάθε απόγευμα στις 6, τα δύο-τρίτα των Ελλήνων και του οποίου οι ‘στεγνές’ ενημερώσεις περί αριθμητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας, συνοδεύονται από προσωπικές σκέψεις και παρατηρήσεις σε πνεύμα ενότητας και συμπόνοιας που συχνά θυμίζουν κήρυγμα και αγγίζουν την ψυχή πολλών Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: Greece has been a coronavirus success — but will be hit economically anyway

Απίστευτος ισχυρισμός του ΟΗΕ μέσω της Guardian: Η πανδημία του κορωνοϊού «θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: