“Βουτιά” της τάξης του 35% στις πωλήσεις κρασιού στην Ευρώπη λόγω κορωναϊού

File photo: Κόσμος σε απόσταση ασφαλείας, φορώντας μάσκες, έξω από κάβα στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. EPA/JASON SZENES




Το 35% αναμένεται να αγγίξει η πτώση στις πωλήσεις κρασιού στην Ευρώπη, εξαιτίας του κλεισίματος των καφετεριών, ξενοδοχείων και εστιατορίων, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca η αξία των πωλήσεων προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 50%. Ο ίδιος υπογραμμίζει  παράλληλα ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή και την τουριστική της δραστηριότητα «η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και μετά την άρση του περιορισμού».

Επηρεασμένη προβλέπεται ότι θα είναι και η κατανάλωση στις μεγαλύτερες χώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις δυο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ επισήμανε ότι ενδέχεται να έχει καταγραφεί και μείωση στις εισαγωγές τους. Αντίθετα, χώρες οι οποίες ανακάμπτουν από την κρίση, όπως αυτές στην Ασία, σύμφωνα με τον κ. Roca, θα είναι σε θέση να ανακουφίσουν τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές μειώσεις που αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα των αμπελουργικών εκτάσεων ανήλθε σε 7,4 εκατ. εκτάρια.

Ο συνολικός όγκος κρασιού έφτασε τα 260 εκατ. χιλιόλιτρα (hl), μειωμένος κατά 12% σε σχέση με το 2018. Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού σταθεροποιήθηκε το 2019 στα 244 εκατομμύρια hl (+ 0,1%), ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές σημείωσαν νέα «άλματα»: + 2% σε όγκο και + 1% σε αξία (στα 106 εκατ. hl και 31,8 δισ. ευρώ).

Όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία του OIV, το 2019 το 43% του εμφιαλωμένου κρασιού που καταναλώθηκε παγκοσμίως ήταν σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη της παραγωγής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

“Ναι” στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, “όχι” στα κορονο-ομόλογα, λέει η Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: