Βοήθεια με ιατρικό εξοπλισμό έστειλε η Αίγυπτος στις ΗΠΑ για την πανδημία [video]

File Photo: Την ώρα που η Αίγυπτος δοκιμάζεται κι αυτή από τον κορωναϊό -η φωτογραφία από το Κάιρο στις 20/4/2020- δεν ξεχνά τη σύμμαχο Αμερική στέλνοντας στις ΗΠΑ βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. EPA/KHALED ELFIQI




Η Αίγυπτος έστειλε χθες Τρίτη ιατρικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ για να τις βοηθήσει στη μάχη τους κατά της επιδημίας του κορονοϊού, μια αντιστροφή των ρόλων για τη χώρα αυτή που λαμβάνει σημαντική αμερικανική βοήθεια.

Η Αίγυπτος θεωρείται εδώ και χρόνια στρατηγική εταίρος της Ουάσινγκτον. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκ. δολάρια ετησίως.

Εικόνες από κιβώτια που έχουν την επιγραφή “Από την αιγπτιακό λαό προς τον αμερικανικό” στα αραβικά και τα αγγλικά τα οποία είχαν φορτωθεί σε μεταγωγικό αεροσκάφος του αιγυπτιακού στρατού μεταδόθηκαν σε βίντεο.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες στη στρατιωτική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ο Ντατς Ρούπερσμπέγκερ, αρμόδιος για τους Δημοκρατικούς μίας δικομματικής επιτροπής για την προώθηση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Το αεροσκάφος μετέφερε μεταξύ άλλων περίπου 200.000 μάσκες και 48.000 ποδονάρια, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής διπλωματία και η διατήρηση των σχέσεων με συμμάχους όπως η Αίγυπτος είναι σημαντικές όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά συνεχώς”, έγραψε στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κάιρο Τζόναθαν Κόεν επίσης χαιρέτισε την “γενναιόδωρη” αποστολή.

Στην Αίγυπτο έχουν καταγραφεί 3.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 και 250 νεκροί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ οι νεκροί πλησιάζουν τις 45.000.
Ωστόσο η αποστολή της βοήθειας αυτή προκάλεσε επικρίσεις στην Αίγυπτο, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει με 1,5 δολάριο ή λιγότερο την ημέρα.
“Οι Αιγύπτιοι που χαίρονται και είναι περήφανοι που η Αίγυπτος έστειλε ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι μάλλον εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν 10 αιγυπτιακές λίρες για να αγοράσουν μία μάσκα”, έγραψε στο Twitter ένας γνωστός Αιγύπτιος μπλόγκερ με το όνομα The Big Pharaoh. Δέκα αιγυπτιακές λίρες ισούνται με λίγο περισσότερο από μισό δολάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΜ
Κάιρο, Αίγυπτος

Προς “ανθρωπιστική καταστροφή” οδηγεί ο κορωναϊός προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: