Το όνειδος της Ευρώπης: Δέχθηκαν 50 ανήλικους πρόσφυγες από τις χιλιάδες και μιλούν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι

Ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες στο αεροδρόμιο της Αθήνας με προορισμό το Λουξεμβούργο. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Δημοσίευμα στην εφημερίδα Die Zeit με τίτλο: «Ανήλικοι πρόσφυγες- 50 από τους 40.000» και υπότιτλο «Αυτό τον αριθμό ανηλίκων σχεδιάζει να μεταφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Είναι μια καλή πράξη ή απλά λίγο ανησυχητικό;».

Το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφουν οι Caterina LobensteinPaul Middelhoff και Michael Thumann αναφέρεται στην επικείμενη μετακίνηση το Σάββατο, 50 παιδιών και νέων, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες ζούσαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, με προορισμό το Ανόβερο. Οι νέοι θα έχουν στη Γερμανία στέγαση, το δικό τους κρεβάτι, πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιατρική περίθαλψη και συντεταγμένη διαδικασία ασύλου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η μεταφορά 50 από τους 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνιστά ανθρωπιστική διάσωση ή μια κυνική πράξη. Η απάντηση που δόθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ, έκανε λόγο για λόγο για «όνειδος της Ευρώπης» και «ψυχρή πολιτική».

Το άρθρο χαρακτηρίζει την μετακίνηση αυτή μια πολιτική προσπάθεια υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών είναι από τους λίγους ισχυρούς θεσμούς εντός της ΕΕ που ανταποκρίνεται στο μίνιμουμ των ανθρωπιστικών προτύπων, σε μια περίοδο που η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου είναι ανύπαρκτη και ο κορωνοϊός μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός ΕσωτερικώνHorst Seehofer υποσχέθηκε πριν μήνες την υποδοχή χιλιάδων ανηλίκων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Τελικά, δέκα χώρες της ΕΕ αποφάσισαν την μεταφορά 1.600 ασυνόδευτων προσφύγων. Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό, αλλά ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.Σημειοτέον ότι μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου -που έχει καταρρεύσει- είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που σχεδιάζει να διαχειριστεί η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τώρα. Τότε δεν θα μπορεί να πει κανείς ότι είναι αδύνατη η υποδοχή προσφύγων εν μέσω κρίσης κορωνοϊού». Η ΕΕ πρέπει να δράσει για την αποτροπή μιας καταστροφής στους καταυλισμούς. «Πρέπει να εκκενώσουμε τα νησιά τώρα, με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Asselborn.

Για να γίνει αυτό, οι χώρες που είναι πρόθυμες να υποδεχθούν πρόσφυγες, θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία επιλογής χιλιάδων ατόμων το συντομότερο δυνατό, να τα υποβάλουν σε τεστ για τον κορωνοϊό και να τα μεταφέρουν αεροπορικώς από την Ελλάδα. Θα πρέπει ακόμη να προσαρμόσουν την απόφαση τους -για το ποιος θα μεταφερθεί- στην πραγματικότητα των καταυλισμών.

ΠΗΓΗ: Die Zeit (ΕΔΩ)

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους με λεωφορεία από καταυλισμούς στα παράλια του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: