Το Οχάιο ψηφίζει για το χρίσμα των Δημοκρατικών: Επιστολική ψήφος μετ’ εμποδίων λόγω πανδημίας

File photo: Προ κορωναϊού, οπαδοί του πρώην αντιπροέδρου και “ντε φάκτο” υποψηφίου για την αναμέτρηση με τον πρόεδρο Τραμπ, Τζο Μπάιντεν τον επευφημούν στη Νότια Καρολίνα. EPA, JIM LO SCALZO




Το Οχάιο θα πραγματοποιήσει σήμερα κυρίως δι’ αλληλογραφίας τις εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Αρχικά προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου η ψηφοφορία, αναβλήθηκε και η προσωπική προσέλευση στις κάλπες περιορίσθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, που έχει διαταράξει σημαντικά την εκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Το Οχάιο ήταν από τις πρώτες Πολιτείες που ανέβαλαν τις προκριματικές εκλογές, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν έναντι της ραγδαίας εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα ένας άνευ προηγουμένου αριθμός 1,9 εκατομμυρίου ψηφοφόρων στην Πολιτεία αυτή να ζητούν να ψηφίσουν δι’ αλληλογραφίας.

Ορισμένοι ψηφοφόροι, εκλογικοί αξιωματούχοι και παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα έχουν προειδοποιήσει πως η επιδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των εκλογικών μηχανισμών, αλλά και τα Ταχυδρομεία στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν θα έχουν λάβει έγκαιρα τα ψηφοδέλτια.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση πως «καταβάλλει εξαιρετικές προσπάθειες» για να παραδώσει τα ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους παρά το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα που έθεσε το κράτος, το οποίο επέτρεψε στους ψηφοφόρους να καταθέσουν αίτηση για επιστολική ψήφο έως τις 25 Απριλίου, αλλά απαιτούσε όλα τα ψηφοδέλτια που αποστέλλονται να φέρουν ταχυδρομική σφραγίδα μέχρι τις 27 Απριλίου.

  • Οι κάτοικοι του Οχάιο που δεν μπορούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, θα εξυπηρετηθούν μόνο από ένα εκλογικό τμήμα ανά κομητεία, έναντι των περισσότερων από 4.000 τμημάτων που λειτούργησαν στις προηγούμενες εκλογές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ήδη κατά τεκμήριον ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που θα αντιμετωπίσει τον ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όμως στο Οχάιο διεξάγονται παράλληλα κι άλλες προκριματικές αναμετρήσεις.

Μία αναμέτρηση που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον αφορά την ανάδειξη του δημοκρατικού υποψηφίου στην 3η Περιφέρεια για το Κογκρέσο, στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλο τμήμα της πόλης Κολούμπους, όπου η 36χρονη Μόργκαν Χάρπερ διεκδικεί τη θέση από την ήδη βουλευτή Τζόις Μπέτι, 70 ετών. Η Χάρπερ, που εργαζόταν ως σύμβουλος στο Γραφείο Προστασίας Καταναλωτή, προωθείται από τους Justice Democrats, μια ομάδα που έχει και στο παρελθόν υποστηρίξει προοδευτικούς υποψηφίους σε δημοκρατικά εκλογικά οχυρά, όπως της γνωστής μαχητικής βουλευτή της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές.

Επίσης σήμερα, στο Μέριλαντ πραγματοποιούνται αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην περιφέρεια της Βαλτιμόρης και του κεντρικού Μέριλαντ, η οποία χηρεύει μετά τον θάνατο του βουλευτή των Δημοκρατικών Ιλάιτζα Κάμινγκς τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο δημοκρατικός Κουέιζι Μφούμε, που παλαιότερα κατείχε την έδρα, θα βρεθεί αντίπαλος με την ρεπουμπλικανή Κιμ Κλάτσικ, σε ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί δι’επιστολικής ψήφου όμως η εφορευτική επιτροπή της Πολιτείας αυτής ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν και τρία εκλογικά τμήματα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Αυτοκτόνησε κορυφαία γιατρός της Νέας Υόρκης που πάλευε στην πρώτη γραμμή με τον ιό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: