Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) προσφέρει δωρεάν on line μαθήματα

Οι ΗΠΑ στη δίνη της πανδημίας. Στη φωτογραφία μια γυναίκα μόνη περνά μπροστά από το Lincoln Center της Νέας Υόρκης στις 13/4. EPA/Peter Foley




Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) προσφέρει την περίοδο της απομόνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δωρεάν μαθήματα online προσαρμοσμένα για ένα ευρύτερο κοινό.

Τέχνη, φωτογραφία και μόδα είναι τα τρία πεδία των μαθημάτων που θα περιλαμβάνουν ηχητικές συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιμελητές, καθώς και αναλύσεις και ασκήσεις.

«Η μόδα ως σχέδιο», «Βλέποντας μέσα από τη φωτογραφία», «Στο στούντιο: αφηρημένη μεταπολεμική ζωγραφική», «Μοντέρνα τέχνη και ιδέες» και «Τι είναι η σύγχρονη τέχνη;» είναι τα θέματα στα οποία καλούνται να εμβαθύνουν οι συμμετέχοντες.

Η ενότητα «Η μόδα ως σχέδιο» επικεντρώνεται σε μια επιλογή πάνω από 70 ενδυμάτων και αξεσουάρ απ’ όλο τον κόσμο, από τα αφρικανικά kente έως τα τζιν και τα φορέματα με 3D σχέδια.

Το μάθημα «Στο στούντιο: αφηρημένη μεταπολεμική ζωγραφική» προσφέρει μία σε βάθος ματιά στα υλικά, τις τεχνικές και τη σκέψη επτά καλλιτεχνών της Σχολής της Νέας Υόρκης, Γουίλεμ ντε Κούνινγκ, Γιαχόι Κουσάμα, Άγκνες Μάρτιν, Μπάρνετ Νιούμαν, Τζάκσον Πόλοκ, Αντ Ράινχαρτ και Μαρκ Ρόθκο.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη έχει σχεδιαστεί το μάθημα «Μοντέρνα Τέχνη και Ιδέες» με επιμέρους θέματα Μέρη και Χώροι, Τέχνη & Ταυτότητα, Μεταμόρφωση Καθημερινών Αντικειμένων και Τέχνη & Κοινωνία.
Στο μάθημα «Τι είναι σύγχρονη τέχνη;» αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και σχεδιαστές απ’όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τις δημιουργικές διαδικασίες, τα υλικά και τις πηγές έμπνευσής τους και θα παρουσιαστούν περισσότερα από 70 έργα από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα.
Το μάθημα «Βλέποντας μέσα από τη φωτογραφία» αποτελεί απόπειρα γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στη θέαση και στην πραγματική κατανόηση φωτογραφιών με την εισαγωγή διαφορετικών ιδεών, προσεγγίσεων και τεχνολογιών. Στο μάθημα θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί καθ ‘όλη τη σχεδόν 180χρονη ιστορία της: ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως εργαλείο για την επιστήμη και την έρευνα, ως μέσο τεκμηρίωσης, ως αφήγηση και καταγραφή ιστοριών, ως τρόπος επικοινωνίας και κριτικής στην οπτική κουλτούρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Γ.
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι έψαλε στον έρημο καθεδρικό ναό του Μιλάνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: